Răsturnare de situația la Tribunalul Militar Iași, acolo unde pe 22 iunie a fost pronunțată sentința în „cazul Floyd de România”.
Este vorba despre cazul bărbatului de 55 de ani din Vatra Dornei care pe 19 iulie 2019 a murit după ce a fost imobilizat la pământ de un echipaj de jandarmi. Magistrații militari au dispus schimbarea încadrării juridice a faptei reținute în sarcina jandarmeriției Ana-Maria Florescu, singura inculpată trimisă în judecată, din lovituri cauzatoare de moarte în ucidere din culpă.
95.000 de lei daune morale și materiale
Tânăra în vârstă de 26 de ani a fost găsită vinovată de săvârșirea a trei infracțiuni: ucidere din culpă, purtare abuzivă și port fără drept de obiecte periculoase, fapte pentru care a fost condamnată la doi ani și șapte luni de închisoare, cu suspendarea sub supraveghere a pedepsei.
Ca pedeapsă complementară, jandarmeriței i s-a interzis dreptul de a mai ocupa o funcție publică sau care implică exercițiul autorității de stat, respectiv dreptul de a mai ocupa funcția de jandarm, dar și de a mai purta arme pe o perioadă de trei ani.
Ana Maria Florescu a fost obligată de Tribunalul Militar să achite, în solidar cu Inspectoratul Județean de Jandarmi Suceava, 95.000 de lei daune morale și materiale pentru trei dintre rudele victimei. În cazul celorlalte rude (frații decedatului), care s-au constituit părți civile, judecătorii au respins cererile ca fiind „neîntemeiate”. Familia bărbatului decedat solicitase despăgubiri în cuantum de 500.000 de euro.
Sentința Tribunalului Militar Iași a fost deja contestată de procurorii Parchetului Militar, care s-au opus schimbării de încadrare juridică, solicitând condamnarea jandarmeriței pentru lovituri cauzatoare de moarte.
Filmul unei tragedii
Pensionat pe caz de boală, Ioan Csapai lucra, cu jumătate de normă, ca spălător de vase în bucătăria unui hotel din Vatra Dornei. Pe 19 iulie 2019, s-a învoit la șefa sa pentru a merge să asculte muzică populară la festivalul de folclor care se desfășura în oraş. Printre cei aproape 300 de spectatori se afla și o adolescentă de 13 ani, alături de familia ei. La un moment dat, copila s-a plâns mamei că un bărbat a atins-o și a privit-o în mod nepotrivit. L-a indicat pe Ioan Csapai ca fiind cel care ar fi comis gesturile nefirești.
Un echipaj de jandarmi, aflat în zonă, a mers să legitimeze bărbatul. În momentul în care a fost luat la întrebări, Csapai a luat-o la fugă, cu doi dintre jandarmi pe urmele sale.
Unul dintre spectatori a filmat întreaga scenă. În imagini se observă cum, la un moment dat, un al treilea jandarm, o femeie, scoate din buzunarul de la spate al pantalonilor un spray-lacrimogen. De la o distanță de aproximativ 20-30 de centimetri, pulverizează direct în fața lui Csapai, care se zbătea în acel moment sub genunchiul unui alt militar. La scurt timp, bărbatul de 55 de ani a intrat în stop cardio-respirator. Un echipaj de ambulanță l-a resuscitat pe bărbat și i-a repornit inima după mai bine de jumătate de oră de inconștiență. Csapai a fost transportat la spitalul din localitate și, ulterior, transferat la Suceava, unde a murit a doua zi.
Primele concluzii medico-legale au indicat că Ioan Csapai a murit din cauza unui infarct entero-mezenteric, complicat de o peritonită generalizată, fără a se face vreo legătură cu intervenția jandarmilor.
Familia victimei a solicitat o contraexpertiză la Institutul de Medicină Legală Iași, ale cărei concluzii au arătat că între intervenţia jandarmilor şi decesul bărbatului există o legătură de cauzalitate.
Moartea „s-a datorat insuficienţei multiple de organe, infarct entero-mezenteric, consecinţa unei asfixii acute prin pulverizarea unui jet de gaz iritant-lacrimogen şi presarea victimei cu corpul şi genunchii în zona lombară, toate acestea ducând la stop cardio-respirator”, se menționa în raportul IML Iași.
La finalul anchetei însă, procurorii militari au dispus trimiterea în judecată doar a sergentului major Ana-Maria Florescu, față de ceilalți doi jandarmi fiind dispusă soluția de clasare.
Familia victimei a contestat în instanță soluțiile de clasare față de cei doi jandarmi care au participat la imobilizare, însă decizia a fost menținută de Tribunalul Militar Iași, motivându-se că militarii au respectat procedurile.
Ana Maria Florescu a folosit un spray lacrimogen care nu făcea parte din dotarea Jandarmeriei, fiind cumpărat de soț pentru a se apăra de câinii comunitari.