Tribunalul Brăila a pronunțat joi un prim verdict în cazul Marianei Lupu, o brăileancă de 39 de ani, trimisă în judecată pentru că și-a ucis în urmă cu aproape cinci ani soțul, iar apoi i-a tranșat corpul și l-a împrăștiat prin gospodărie.
Judecătorii au condamnat-o la 22 de ani de închisoare pentru omor în condiţii de violenţă în familie şi la trei ani de închisoare pentru profanare de morminte. Pedepsele au fost contopite, iar femeia ar urma să execute 23 de ani de închisoare. Instanța a obligat-o pe Mariana Lupu și să achite rudelor polițistului daune materiale de 3.428 de lei și daune morale ce totalizează 110.000 de euro. Decizia instanței nu este definitivă.
A trecut testul cu poligraful, dar analizele ADN au dat-o de gol
Polițiștii și procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Brăila au avut nevoie de doi ani pentru a face lumină în cazul crimei din satul brăilean Lanurile, care a şocat comunitatea locală la acea vreme. Poliţistul brăilean Mihalache Lupu (56 ani) nu mai era de găsit, iar sora acestuia a anunţat dispariţia lui la Poliţie în decembrie 2016.
Anchetatorii au stabilit ulterior că, pe 16 sau 17 decembrie 2016, pentru că nu se s-a aflat nici până acum data exactă a crimei, femeia l-ar fi ucis pe soţul său de 56 de ani, apoi a tranşat cadavrul şi l-a ascuns în diverse locuri din gospodărie.
Mariana Lupu a negat permanent că ar fi comis crima şi a fost chiar testată cu poligraful, dar a reuşit să treacă testul fără probleme. Rezultatele probelor ADN au dat-o însă de gol. Procurorii susţin că bărbatul ar fi fost lovit în cap cu un baston tip tonfă până când a murit. La originea atacului extrem de violent ar fi stat gelozia.
Detaliile înfiorătoare ale crimei
În urma audierilor din februarie-martie 2017, s-a stabilit că Mihalache Lupu era o persoană foarte violentă, care o bătea des pe soția sa, de cele mai multe ori fără motiv. „Era foarte gelos şi obişnuia să consume cantităţi mari de alcool”, au declarat vecinii la acel moment.
Ciudat este că la locuinţa din satul brăilean Lanurile (acolo unde soţii Lupu au locuit câţiva ani şi unde s-a produs crima) a existat în februarie-martie 2017 o anchetă a criminaliştilor, prilej cu care au fost folosiţi şi câini de urmă.
Aceştia însă, nu au descoperit cadavrul, deşi până la urmă acesta a fost găsit acolo, tranşat, împrăştiat peste tot prin gospodărie: picioarele – în grajd, capul – în pod, alte părţi – în WC şi sub podeaua unei camere.
Explicaţia anchetatorilor a fost că în gospodăria abandonată (Mariana se mutase la mama ei din luna ianuarie a anului 2017, după ce, din ce spune ea, soţul o anunţase că a părăsit-o) era, la momentul anchetei, o mizerie cruntă şi că mirosurile degajate de gunoiul în putrefacţie şi de animalele moarte (cadavrul unei pisici era într-o anexă) ar fi fi derutat câinii.
Judecată în libertate
Iniţial, în urma indiciilor descoperite de procurori (mai ales faptul că actele şi telefonul mobil al bărbatului erau ascunse în WC), judecătorii de la Tribunalul Brăila au arestat-o preventiv pe Mariana Lupu, însă aceasta a continuat să declare că nu şi-a ucis soţul şi că habar nu are cum a ajuns cadavrul acestuia în locuinţă.
Până acum nu a fost găsit decât o parte din cadavrul bărbatului (lipsesc mâinile, mandibula, cea mai mare parte din torace şi abdomen). Deși familia bărbatului a reclamat posibila crimă la Poliţie încă din februarie 2017, nici sora, nici nepoțiii nu au verificat locuinţa lui Mihalache Lupu decât în octombrie 2018 (la un an şi jumătate distanţă), prilej cu care au găsit bucăţile de cadavru.
Chiar și după ce au condamnat-o la 23 de ani de închisoare pentru crimă și profanare de morminte, judecătorii nu au considerat că Mariana Lupu prezintă un pericol social suficient de mare încât să fie încarcerată. Instanța a prelungit măsura controlului judiciar care fusese luată anterior față de aceasta, în așteptarea verdictului definitiv care va fi pronunțat de Curtea de Apel Galați.
foto: debraila.ro
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro