UPDATE. 10:00: Tribunalul Olt a amânat vineri, 9 septembrie, luarea unei decizii în „dosarul Caracal”. Următorul termen a fost stabilit peste două săptămâni, în 23 septembrie. Este a treia amânare.


Cu trei ani în urmă, pe 25 iulie 2019, o ţară întreagă s-a cutremurat auzind vocea Alexandrei Măceșanu. Fata de 15 ani suna la 112 din casa celui care o răpise, implorând să fie salvată, însă abia a doua zi de dimineaţă au intrat poliţiştii în curtea lui Gheorghe Dincă. N-au mai găsit acolo decât un pumn de cenuşă şi câteva fragmente de oase, sub un butoi.  

Acuzat de dublă crimă

DIICOT a preluat cazul, iar la scurt timp, anchetatorii au făcut legătura cu dispariţia altei fete, Luiza Melencu, de 18 ani, care fusese văzută ultima oară pe 14 aprilie 2019, în apropiere de casa lui Dincă.  

Bărbatul din Caracal a fost acuzat că le-a luat cu maşina la autostop pe cele două fete, că le-a sechestrat şi le-a dus în casa lui, unde le-a violat şi apoi le-a ucis.

Conform rechizitoriului prin care a fost trimis în judecată, Gheorghe Dincă a mărturisit cum a comis cele două crime şi cum a incendiat apoi cadavrele în butoiul găsit în curte. Sunt declaraţii scrise, date în faţa anchetatorilor, dar şi mărturisiri înregistrate, pe care Dincă le făcea în arest, unui coleg de celulă. 

Dincă nu mai recunoaşte că a ucis

În ianuarie 2020, spre finalul anchetei penale, Gheorghe Dincă şi-a schimbat declaraţia şi a susţinut că vinovaţi de dispariţia celor două fete sunt Ştefan B. şi Petruţa M. El a descris cum arătau ei şi ce vârste aveau, iar poliţiştii au căutat la evidenţa populaţiei şi au găsit trei persoane cu date de identitate apropiate. 

Dar când i-au arătat poze cu chipurile lor, Dincă a spus că nu-i recunoaşte pe niciunul. În ultimul lui cuvânt din proces, la termenul din 16 iunie anul acesta, el a pomenit din nou de Ştefan B. şi de Petruţa M., mărturisindu-i judecătoarei că a fost convins să ia faptele asupra lui cu bătaia, dar şi cu argumentul „că o să mi se dea în instanţă jumate din pedeapsă, şi din jumate din pedeapsă, o să fac 6-7 ani, că o să ies la muncă și nu știu ce…”.   

Dincă a mai susţinut că a fost torturat „şi aşa am fost supus să iau asupra mea acele aşa-zise crime, neexistente. Nu există! Fetele nu sunt moarte!”.

Ce pedeapsă a cerut DIICOT

La ultimul termen al procesului de la Tribunalul Olt, procurorul de şedinţă Alexandru Dragomir, şeful DIICOT Olt, a cerut instanţei ca Dincă să fie condamnat la 30 de ani de închisoare. 

Asta pentru că, deşi în cazul infracţiunii de omor calificat, pedeapsa maximă e detenția pe viaţă, Codul Penal prevede că, dacă inculpatul are peste 65 de ani, în locul detenției pe viaţă i se aplică pedeapsa închisorii pe timp de 30 de ani. 

În mai anul acesta, Dincă a împlinit 69 de ani. El a cerut instanţei să fie condamnat „pentru orice infracţiune, mai puţin pentru omor”. 

În acelaşi dosar, Ştefan Risipiţeanu, un bărbat de 48 de ani din Caracal, vecin cu Dincă, e acuzat că a violat-o pe Luiza Melencu. Pentru el, DIICOT a cerut instanţei o condamnare la 12 ani de închisoare. 

În ultimul lui cuvânt, şi Risipiţeanu a spus că e nevinovat şi a cerut achitarea.

Dosarul e în instanță de 2 ani şi 9 luni

În ianuarie 2020, Gheorghe Dincă a fost trimis în judecată de DIICOT – Structura Centrală sub acuzaţiile de trafic de persoane, trafic de minori, viol, omor calificat și profanarea de cadavre sau morminte. Procurorii DIICOT au explicat traficul spunând că Dincă le-a recrutat pe cele două fete, le-a transportat și apoi le-a adăpostit în locuința sa, „în scopul evident al exploatării sexuale pentru sine”.

Dosarul a stat 9 luni în camera preliminară, unde judecătorii au verificat dacă ancheta procurorilor a fost corectă. Familiile celor două victime ceruseră ca dosarul să se întoarcă la parchet, pentru refacerea urmăririi penale, dar Curtea de Apel Craiova le-a respins solicitarea.

Procesul, judecat cu uşile închise

Procesul de la Tribunalul Olt a început pe 21 octombrie 2020, când, la cererea DIICOT, instanța a decis ca şedinţele de judecată să fie cu uşile închise.

Judecătoarea Diana Cotoi și-a argumentat decizia spunând, potrivit încheierii de ședință, că a avut în vedere „impactul determinat de presupusa modalitate de săvârşire a faptelor”, dar şi „împrejurarea că publicitatea ar afecta morala, dat fiind limbajul obscen folosit de inculpatul Dincă Gheorghe în înscrisurile depuse la dosarul cauzei”. 

Sentința pe care urmează să o dea Tribunalul Olt nu este una definitivă. Ea poate fi atacată și de inculpați, dar și de DIICOT, în acest caz verdictul final urmând să fie pronunțat de judecătorii de la Curtea de Apel Craiova.

 
 

Urmărește-ne pe Google News