Tensiunea a ajuns la cote maxime, mai ales în rândul oamenilor strânși în jurul magazinului Cups Food, acolo unde, anul trecut, Floyd și-a dat ultima suflare.

În premieră pentru Minnesota, procesul a fost transmis în direct pentru a respecta restricțiile legate de pandemia de coronavirus, oferind publicului acces în inima sistemului juridic american.

Nervozitatea a fost mare în toată regiunea orașelor Minneapolis – Saint Paul, iar autoritățile au sporit măsurile de securitate în așteptarea verdictului. Clădirea prefecturii din comitatul Hennepin a fost înconjurată de garduri și baricade încă din luna martie, de când a început selecția juriului. Peste 3.000 de membrii ai Gărzii Naționale din Minnesota au fost puși în alertă în regiune, în timp ce multe magazine au tras obloanele.

Sute de oameni au rămas în locul numit acum Piața ”George Floyd”, până spre apropierea nopții.

Procuror: ”Asta nu a fost poliție. A fost crimă!”

După aproape trei săptămâni de mărturii în instanță, procurorii au spus în mod repetat juraților să creadă ceea ce văd și să se bazeze pe înregistrarea video pusă la dispoziție.

”Acest caz este cea ce ați crezut când ați văzut prima dată filmarea. Este exact așa. Vă puteți crede ochilor”, a spus procurorul Steve Schleicher, încheind: ”Asta nu a fost poliție. A fost crimă!”.

Apărarea a chemat șapte martori, în afară de Chauvin – care a invocat dreptul constituțional de a nu depune mărturie. Avocatul apărării, Eric Nelson, a susținut că utilizarea forței de către Chauvin a fost ”rezonabilă”, că a fost distras de trecătorii ostili și că Floyd a murit din alte cauze.

Într-o conferință de presă susținută după verdict, familia lui Floyd, avocatul Ben Crump și alți apropiați au cerut Congresului să adopte ”George Floyd Justice în Policing Act”. ”Acest moment este pentru noi toți, nu doar pentru George Floyd. Aceasta este o victorie pentru cei care susțin umanitatea împotriva inumanității, justiția împotriva nedreptății, morala împotriva imoralității”, a spus avocatul Ben Crump.

Pentru Philonise Floyd, care a depus mărturie despre fratele său la proces, verdictul a fost personal. ”Mă simt ușurat azi, am ocazia să dorm puțin. M-am rugat zilele acestea și am sperat. Aveam credința că va fi condamnat”, a spus el.

Fratele mai mic al celui ucis a fost văzut cu mâinile împreunate, rugându-se în timp ce se citea verdictul. După citirea sentinței, el i-a îmbrățișat pe cei patru procurori. ”Mă rugam să-l găsească vinovat”, a explicat el. ”În calitate de afro-american, de obicei nu primim dreptate”.

Biden: ”Un uriaș pas înainte pentru justiție în America”

După verdict, președintele Joe Biden și vicepreședintele Kamala Harris au vorbit la telefon cu familia Floyd și cu avocații acestora. ”Nimic nu va îndrepta lucrurile”, le-a spus Biden, dar ”cel puțin s-a făcut dreptate”.

Adresându-se națiunii, Biden a spus: ”Nimic nu-l poate aduce înapoi pe fratele sau pe tatăl lor. Dar acesta poate fi un uriaș pas înainte pentru justiție în America”. Președintele a subliniat că, pentru a fi o schimbare reală, parlamentarii ar trebui să se asigure că o asemenea tragedie nu s-ar mai putea repeta și că oamenii de culoare nu mai trebuie să se teamă când vor fi opriți de poliție.

El a mai afirmat că a spus familiei Floyd că va continua să lupte pentru adoptarea ”George Floyd Justice in Policing Act”. ”Este munca pe care o facem în fiecare zi pentru a schimba inimile și mințile, precum și legile și politicile. Aceasta este lucrarea pe care trebuie să o facem”, a spus președintele.

Procurorul general din Minnesota, Keith Ellison, care a urmărit cazul, a spus că acesta nu este sfârșitul drumului. „Nu aș numi verdictul de astăzi dreptate, pentru că justiția implică o adevărată reparație. Dar tragerea la răspundere este primul pas către justiție”, a spus el.

Sindicatul polițiștilor: procesul a fost ”echitabil”

Cel mai mare sindicat din poliție, ”National Fraternal Order of Police” a lăudat procesul ca fiind unul corect. „Sistemul nostru de justiție a funcționat așa cum ar trebui. Procurorii și apărarea au prezentat probele juriului, care apoi a deliberat și a emis un verdict”, se arată în declarația organizației. Sindicatul a spus că procesul a fost ”echitabil”. ”Sperăm și ne așteptăm ca toți concetățenii noștri să respecte statul de drept și să rămână pașnici în această seară și în zilele următoare”, au mai transmis aceștia.

Procurorii au chemat 38 de martori, pe parcursul celor trei etape ale procesului. Aceștia au povestit despre ”frica” și ”groaza” pe care au trăit-o văzând că Floyd moare sub ochii lor. Apoi, o serie de experți ai poliției în folosirea forței, inclusiv șeful poliției din Minneapolis, Medaria Arradondo, au spus că procedura prin care Chauvin a acționat pentru reținerea lui Floyd a fost ”excesivă” și ”nerezonabilă”. Cinci experți medicali au explicat că Floyd a murit din cauza lipsei de oxigen, fiind asfixiat de Chauvin.

Ce pedeapsă riscă fostul polițist

Derek Chauvin, 44 de ani, fostul poliţist din Minneapolis, Minnesota, SUA, acuzat că l-a ucis anul trecut pe George Floyd, a fost găsit vinovat pentru toate capetele de acuzare.

Cei 12 juraţi l-au găsit vinovat pe Chauvin de crimă de gradul doi, crimă de gradul trei şi omor prin imprudenţă. Pedeapsa maximă pe care o poate primi fostul polițist pentru crimă de gradul doi este de cel mult 40 de ani de închisoare, pentru celelalte fapte pedepsele fiind de până la 25 şi, respectiv,  10 ani sau amendă penală de 20.000 $.

Chauvin a fost încătuşat şi preluat de Biroul Şerifului din Hennepin, urmând ca în termen de opt săptămâni să fie condamnat. Fostul polițist a fost încarcerat la Minnesota Correctional Facility-Oak Park Heights.

Urmărește-ne pe Google News