Proiectul de lege urmează să fie dezbătut și votat și de Camera Deputaților, for decizional în acest caz. Inițiativa legislativă a fost depusă încă din legislatira trecută în Parlament, de către un senator PNL, și își propunea să îndrepte o nedreptate, și nume faptul că Slatina nu fusese inclusă în zonele cu poluare care ar putea micșora vârsta de pensionare a locuitorilor.

„Am iniţiat un proiect de lege care prevede ca persoanele care au locuit cel puţin 30 de ani în Slatina şi pe o rază de 8 km în jurul acestei localităţi beneficiază de reducerea vârstei standard de pensionare cu 2 ani, fără penalizare, din cauza poluării generate de platforma industrială existentă în municipiul Slatina. Am depus acest proiect pentru a corecta o nedreptate deoarece alte zone din România (Baia Mare, Copşa Mica, Zlatna şi Târgu Mureş), aflate în aceeaşi situaţie, profită de astfel de facilităţi”, anunţa anul trecut senatorul PNL Gigel Ştirbu.

Un alt inițiator este preşedintele PSD Olt, senatorul Paul Stănescu.

Propunerea legislativă, de completare a legii privind sistemul unitar de pensii publice prevede ca „cetăţenii din municipiul Slatina şi din judeţul Olt să poată beneficia de pensionare anticipată, ca şi compensaţie a faptului că sunt supuşi în mod continuu şi permanent unei poluări din prelucrarea cu minereuri neferoase de pe platforma industrială”.

În expunerea de motive se menționează că locuitorii din Slatina şi din imediata apropiere a municipiului sunt afectaţi permanent de poluarea cauzată de prelucrarea unor minereuri şi metale neferoase de către fabricile de pe platforma industrială.

„În momentul adoptării legii privind sistemul unitar de pensii publice, legiuitorul a considerat just, ca excepţie de la regulă, ca persoanele care locuiesc în zone cu poluare permanentă să poată să se pensioneze cu doi ani mai devreme, întrucât le este afectată atât sănătatea, cât şi calitatea vieţii. În prezent, de această posibilitate de pensionare anticipată beneficiază (…) ca o formă de protecţie socială cetăţenii din Baia Mare, Copşa Mică, Zlatna sau Târgu Mureş, întrucât aceştia sunt afectaţi de extracţia şi prelucrarea minereurilor neferoase cu conţinut de cupru, sulf, plumb, cadmiu, arseniu, zinc, mangan, fluor, clor, pulbere metalică, emisii de amoniac şi derivate. Cu toate că cetăţenii din Slatina sunt afectaţi de o formă de poluare permanentă cu diverse metale provenite din prelucrarea minereurilor (pulberi de cocs, gudroane, hidrocarburi, fluor, dioxid de sulf, dioxid de azot, monoxid de carbon), de către unităţile de pe platforma industrială Slatina, (…), aceştia nu beneficiază de o formă de protecţie similară cu cea a locuitorilor din Baia Mare, Copşa Mică, Zlatna sau Târgu Mureş”, se maI arată în document.

Galerie foto

VEZI GALERIA  FOTOPOZA 1 / 4

 
 

Urmărește-ne pe Google News