Prohibiția pe teritoriul României este stabilită prin „Ordinul privind stabilirea perioadelor si zonelor de prohibitie a pescuitului, precum si a zonelor de protectie a resurselor acvatice vii in anul 2016, publicat în Monitorul Oficial, din 10 februarie 2016
Liber la crap și caras în toată țara
La știucă și alți răpitori, pescuitul, inlusiv cel sportiv, s-a deschis la jumătatea lunii martie. Pentru celelalte specii (crap, caras, plătică ș.a) prohibiția a început la 10 aprilie 2016 și se va termina la 8 iunie a.c. În apele care constituie frontieră de stat, inclusiv Golful Musura, prohibiția a durat doar 45 de zile, începând din 10 aprilie și s-a încheiat la 24 mai. Pe râul Prut şi în zonele inundate permanent sau temporar ale acestuia, precum şi în lacul de acumulare Stânca-Costeşti, prohibiția a durat 60 de zile și se încheie la 8 iunie. Pentru aceeași perioadă a fost interzis pescuitul în faţa gurii Dunării – Meleaua Sfântu Gheorghe până la Ciotic. În Complexul Razim – Sinoe şi lacurile litorale prohibiția a fost instituită pentru perioada 1 aprilie – 8 iunie a.c.
La sturioni și alte specii protejate, interzis tot anul
În schimb, la speciile protejate, pescuitul rămâne interzis pentru tot anul. Astfel, sturionii (morun, nisteru, păstrugă, cegă) pot fi pescuiți doar în scop ştiinţific şi pentru programele de populare a Dunării sau de dezvoltare a acvaculturii. Pietrarul, ghiborţul de râu, cernuşca, şalăul vărgat, aspretele, guvidul, zglăvoaca răsăriteană, lostriţa, mihalţul şi caracuda, precum şi alte vieţuitoare acvatice, incluse în regelemntările privind regimul ariilor naturale protejate, sunt interzise la pescuit tot timpul anului. Nici coregonul, păstrăvul de mare (somonul de Marea Neagră) și lipanul nu pot fi pescuiți. La păstrăvul indigen, păstrăvul curcubeu şi păstrăvul fântânel, pescuitul a fost interzis din 10 februarie, până la 30 aprilie a.c. și va fi inerzis, din nou, din 15 septembrie, până pe 31 decembrie 2016.
Liber la pescuit și pe Dunăre
Au lua sfârșit și perioadele de prohibiţie pe Dunăre. De exemplu, pe sectorul de Dunăre şi braţele sale, de la Marea Neagră până la Ceatal Chilia, Mm 43, prohibiția a avut loc în perioada 28 aprilie – 9 mai a.c. Pe Dunăre şi braţele sale, de la Ceatal Chilia, Mm 43, până la Vadul Oii, km 238 , prohibiția s-a încheiat la 22 mai. De la Vadul Oii, km 238, până la Gura Timocului, km 845,6, prohibiția va fi ridicată la 11 iunie. La scrumbie, pe Dunăre şi braţele sale, de la Marea Neagră până la Ceatal Chilia, Mm 43, prohibiția s-a încheiat la 9 mai, iar de la Ceatal Chilia, Mm 43, până la Vadul Oii, km 238, la 22 mai. De la Vadul Oii, km 238, până la Gura Timocului, km 845,6, prohibiția la scrumbie va fi ridicată la 11 iunie.