Dacă în urmă cu mai bine de două luni ne bucuram la auzul veştilor Ministerului Sănătăţii, care anunţa că va introduce 23 de molecule noi pe listele medicamentelor compensate, iată că astăzi aflăm că, pentru acest lucru, este necesară scoaterea a 21 de medicamente de pe faimosul tabel. Este adevărat că, în septembrie 2014, ministerul a mai introdus alte 7 molecule în lista respectivă. Aşadar, la sfârşitul anului trecut, sute de mii de persoane suferinde de de diabet zaharat, boli cardiovasculare, oftalmologice, nefrologice, hepatite de tip B, C şi D, boli pulmonare, boli psihice, leucemii şi tumori maligne sau afecţiuni inflamatorii reumatice şi cornice se puteau bucura de 30 de molecule selectate pentru lista compensatelor.
Însă ca de fiecare dată, tot ce e bun şi frumos, ţine mult prea puţin. Una dintre scuzele găsite de Ministerul Sănătăţii este că din cele 21 de medicamente scoase de pe listă, jumătate au fost de ani buni eliminate de pe piaţa europeană în urma unor decizii ale Agentiei Europene a Medicamentului. Printre acestea se regăsesc: Sibutramina, Efalizumab, Avandia, Xigris sau Zenapax.
Iar unul dintre motivele acţiunii delistării este nevoia de a face rost de bani pentru noile medicamente care urmează să fie incluse pe lista compensatelor. În document însă, nu se spune care va fi suma economisită.
Şi pentru ca lovitura să fie cât mai puternică, aflăm că pentru alte 12 tipuri de pastile, compensarea va scădea la 20 % din preţul întreg.
Printre acestea se numără:
-Diazepam, Zolpidem (cunoscut sub denumirea de Stilnox) şi alte benzodiazepine folosite în special ca sedative în tratamentul insomniilor, depresiilor sau anxietăţilor
-Erdosteina (Erdomed) folosită în tratamentul bronhopatiei
-Trimetazidina (Preductal) pentru cardiaci.
-Pentoxifilina – folosită în arteriopatii
Gravidele, studenţii şi copiii nu mai au gratuitate la: zymafluor (folosit la sugari şi copii pentru remineralizarea dinţilor), ibuprofen (antiinflamator/analgezic), panoxil (folosit împotriva acneei) şi dexpanthenol (cremă folosită în cazul iritaţiei pielii copiilor).
Medicamentele Ginkgo Biloba şi Glucozamina nu vor mai fi deloc compensate.
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro