«Voi analiza stadiul pregătirilor»
“Nici nu vreau să îmi închipui că acum s-ar putea face această modificare, după ce copilul meu a fost înscris la şcoală, a fost obişnuit cu ideea că de la toamnă e elev. Şi unde să se întoarcă la grădiniţă, că şi acolo s-au făcut înscrieri, s-au ocupat grupele? Unde să le mai facă loc acum altor copii? Doamne, ne-au înnebunit ăştia şi pe noi, şi pe copii cu ideile lor!”, ne-a spus Elena, mama lui Radu, un băieţel de 6 ani care a fost înscris la şcoală în clasa 0.
Ieri, şi ministrul numit de la educaţie şi-a nuanţat declaraţiile privind clasa 0. “E clar că trebuie să existe o perioadă de pregătire pentru intrarea în clasa I. Voi analiza care e stadiul pregătirilor pentru clasa 0 şi dacă nu e mai bine să fie readusă la grădiniţă”, a declarat Ioan Mang pentru pesurse.ro. Până ce ministrul se va lămuri dacă e bine sau nu să readucă această clasă la grădiniţă, părinţii vor sta din nou în tensiune.
Ioan Mang este specialist IT
Actualul ministru al educaţiei, Ioan Mang, are 54 de ani şi din 2003 este profesor universitar la Universitatea Oradea, Facultatea de Inginerie Electrică şi Tehnologia Informaţiei. E specialist în calculatoare şi a fost cercetător ştiinţific la Institutul de Proiectări Automatizări din Oradea. A publicat 4 cărţi de specialitate, dar nu şi-a neglijat cariera politică. Ioan Mang a fost, din 2004 până în 2008, consilier judeţean în Bihor, iar din 2010, preşedinte al PSD Bihor. El a înlocuit-o la şefia ministerului pe Corina Dumitrescu, prima nominalizare a lui Victor Ponta în funcţia de ministru al educaţiei.
Aproape trei luni de haos pentru părinţi
Din luna februarie, părinţii care au copii cu vârste potrivite pentru înscrierea în clasa pregătitoare n-au mai avut linişte! Au alergat de la centre de evaluare, la centre de înscriere, cu braţele pline de hârtii. Mai mult decât atât, au fost unii părinţi care şi-au schimbat chiar domiciliul pentru a fi în circumscripţia unităţii şcolare pe care şi-au dorit-o. Acum, dacă ministrul va desfiinţa clasa 0 de la şcoală, toată această tevatură se va dovedi a fi fost inutilă.
Ponta şi-a ţinut examenul în Parlament sub ochii soţiei
Zi importantă ieri, pentru cuplul de politicieni Victor Ponta – Daciana Sârbu. Liderul PSD şi-a prezentat în faţa senatorilor şi a deputaţilor programul de guvernare după care a primit votul de învestitură sub ochii soţiei sale, care şi-a amânat cu o zi plecarea la Bruxelles la Parlamentul European. Daciana a ţinut să fie alături de Victor într-un moment important al carierei sale politice. Până la închiderea ediţiei, aleşii nu votaseră validarea guvernului Ponta.
Încep evaluările pentru cei din clasele I-VIII
Copiii de la clasele a II-a, a IV-a şi a VI-a vor fi examinaţi, începând de mâine, în cadrul evaluărilor-pilot aprobate de către Ministerul Educaţiei, care vor ţine până pe 23 mai. E vorba de examinări care se concentrează, la clasa a II-a, pe abilităţile de receptare ale copilului, iar la clasa a IV-a, pe nivelul de acumulare a cunoştinţelor. La clasa a VI-a, examinatorii vor face cu elevii un plan de învăţare astfel încât cei mici să aibă rezultate foarte bune la următoarele examene. Copiii vor primi doar calificative.
Elevi, tot nu scăpaţi de camerele video la Bac!
Noul ministru de la educaţie are idei noi şi pe tema examenului de bacalaureat. Ioan Mang vorbeşte despre Bac-ul diferenţiat pe trei niveluri.
Ministrul Mang se pare că e un om nehotărât în ceea ce priveşte modul de desfăşurare a examenului de Bac. În vara anului trecut, el i-a cerut demisia ministrului de atunci, Daniel Funeriu. Mang declara, citat de Oradea Press, că introducerea camerelor de supraveghere avea ca obiectiv “a arăta de fapt ceea ce elevii nu ştiu şi a confirma astfel spusele preşedintelui Băsescu că şcoala românească produce tâmpiţi”. Ieri însă, declaraţiile lui Mang sunau altfel. “Sunt de acord cu camerele de supraveghere, dar să fie mai bine poziţionate şi folosite. Acum trebuie să facem un examen corect”, a spus Mang. Şi în privinţa structurii examenului ministrul are câteva obiecţii. El vrea ca Bac-ul să fie pe trei niveluri.
În primul nivel, candidaţii ar obţine o diplomă pentru a merge la orice facultate, al doilea este cel vocaţional sau tehnic, care va permite înscrierea doar la o facultate cu acelaşi profil, iar al treilea presupune absolvirea cu probe de competenţă.
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro