În urma negocierilor referitoare la guvernanţa spaţiului Schengen, îndelung avute intre reprezentanţii europeni, s-a ajuns, aseara, la un acord în ceea ce privește noul pachet legislativ.La întâlnire au participat Comisarul European pentru Afaceri Interne Cecilia Malmstrom, Presedintia Irlandeza a Consiliului de Ministri al UE reprezentata de Ambasadorul la UE, Rory Montgomery, Carlos Coelho, raportorul Parlamentului European pentru Pachetul de Guvernanta Schengen si Ioan Enciu, raportor din umbra pentru Pachetul Schengen din partea Grupului S&D.
Dosarul noul pachet legislativ privind Spatiul Schengen conţine modificări importante pentru statele membre.
Despre implicaţiile noului Mecanism de evaluare Schengen pentru Romania si Bulgaria, europarlamentarul social-democrat român Ioan Enciu a declarat: „Sunt trei lucruri foarte importante pentru România care trebuie menţionate:
1. Cea mai imporantă implicaţie este faptul că se prevede în mod explicit faptul că România și Bulgaria nu sunt tratate ca și state candidate la spaţiul Schengen, întrucât procesul de evaluare a aplicării acquis-ului Schengen în cele două state a fost deja realizat.
2. Noul Mecanism de evaluare nu prevede nicio referinţă la criterii precum corupţia și crima organizată, care sunt folosite de unele ţări ca pretexte pentru a ne bloca accesul în spaţiul Schengen.
3. Și nu în ultimul rând, faptul că prin noul mecanism unificat toate statele membre vor fi evaluate dupa acelasi standarde obiective va putea evidentia faptul ca Romania si Bulgaria sunt printre statele UE care respecta cel mai bine criteriile Schengen. De altfel, acest lucru a fost deja recunoscut de Parlamentul European si chiar si de catre Consiliu, ambele recunoscand faptul ca cele doua tari sunt perfect pregatite din punct de vedere al aplicarii criteriilor Schengen pentru a deveni membre ale zonei europene de libera circulatie”.
Acordul, la care au ajuns înalţii oficiali europeni miercuri, a fost confirmat în cursul acestei dimineţi de către Comitetul Reprezentanţilor Permanenţi din Consiliu. Urmatorul pas va fi in  6 iunie, cand acordul trebuie să fie confirmat de către Comisia LIBE a Parlamentului European. De asemenea, votul final va avea loc in plenul de la Strasbourg, pe 10-13 iunie 2013.
”Noile reguli, privind Schengen, pun capat discriminarii si standardelor duble care au afectat Romania. Acum putem spune că suntem mai aproape de a fi acceptaţi în spaţiul de liberă circulaţie”, a spus Enciu.

 
 

Urmărește-ne pe Google News