„Anul trecut s-a plătit de la bugetul de stat la fondul de pensii 15,6 miliarde de lei. Anul acesta s-a prognozat că se vor plăti 14 miliarde de lei, având în vedere creşterea cu 15% a masei salariale. Însă, pe primele două luni avem o creştere cu 22% a masei salariale, ceea ce ar înseamnă că de la buget se vor aloca sub 13 miliarde de lei”, a declarat pentru Mediafax, ministrul Finanțelor, Viorel Ștefan.
Vestea bună este că și anul acesta pensiile bunicilor noștri sunt asigurate pentru că acestea necesită tot mai puțini bani de la stat
”Cu toții cunoaștem că pensiile se achită în integralitate și la termen, fapt ce se va realiza și în anul 2017. Mai puțină lume cunoaște că bugetul pensiilor este deficitar întrucât actualele plăți la pensii făcute de salariații actuali și angajatorii acestora nu acoperă suma totală a pensiilor dintr-un an, iar diferența se transferă de la bugetul general consolidat. Desigur, și bugetul general consolidat este finanțat tot din banii contribuabililor, însă pe seama altor impozite și taxe cum ar fi TVA, accize, impozitul pe salarii sau impozitul pe venitul persoanei fizice autorizate”, ne-a declarat Adrian Bența, consultant fiscal.
Acest lucru înseamnă că, prin măsurile fiscale din ultimul timp, combinate cu măsuri de creștere a salariului minim pe economie, toate acestea conduc la plăți mai mari de contribuții la bugetul de pensii și la reducerea deficitului din bugetul de pensii, deficit suportat din bugetul de stat.
Banii atrag bani
„În momentul în care scad transferurile de la bugetul de stat către bugetul de pensii acești bani rămași în bugetul de stat pot fi folosiți pentru alte cheltuieli bugetare, de exemplu, acești bani pot fi folosiți pentru investiții în autostrăzi, în modernizarea școlilor și a spitalelor sau de ce nu în înzestrarea armatei. Desigur, depinde de politica economică a guvernanților să folosească acești bani pe destinațiile legale dorite”, a mai spus Bența.
Asta înseamnă că se poate creea un tăvălug pozitiv pentru pensii și pentru buget, cu cât se creează mai multe locuri de muncă prin investiții cu atât bugetul poate colecta mai mult și așa se scade presiunea pe plata pensiilor.
Socialismul „omoară” pensiile
„Dacă am fi avut de exemplu o politică mai puțin socială ce nu ar fi stimulat atât de mult partea de ajutoare sociale date persoanelor ce pot să muncească, cu acele fluxuri pozitive de bani ar fi putut să se reducă în același timp impozitele pe venitul din salarii din mediul privat sau impozitul plătit de persoanele fizice ce practică activități independente cam cu aceeași pondere cu care au fost majorate salariile din sistemul public sau ajutoarele sociale pentru cei ce pot munci, dar nu vor”, a mai spus consultantul fiscal.