Potrivit noii legi, care aduce modificări la Codul Muncii, un angajat care nu şi-a luat concediu de odihnă în 2015, de exemplu, are timp 18 luni să recupereze aceste zile. Până acum, angajatorul era obligat să-i dea concediul de odihnă neefectuat în termen de 12 luni.
În plus, zilele de concediu de odihnă neefectuate vor fi compensate cu bani, atunci când angajatul părăseşte locul de muncă. Actul normativ aduce şi alte modificări. Astfel, angajatul temporar nu poate avea un salariu mai mic decât cel pe care îi are salariatul permanent care prestează acelaşi tip de muncă.
Patronii critică documentul
Potrivit noii legi, nici durata concediului de odihnă anual nu va mai fi scurtată dacă ai o problemă de sănătate sau dacă eşti nevoit să lipseşti de la serviciu ca să-ţi îngrijeşti copilul bolnav, aşa cum se întâmpla până acum.
Proiectul de modificare a Codului Muncii prevede şi sporuri de 175% pentru cei care fac ore suplimentare şi cărora patronii nu le acordă zile libere. Pentru munca de weekend, sporul ar fi de 75% peste o zi obişnuită.
Toate aceste schimbări îi nemulţumesc pe patroni, care spun că unii angajaţi, de exemplu, îşi vor lua concedii medicale fictive, ca să se ocupe de orice altceva. Modificările vor intra în vigoare după ce şi deputaţii îşi vor da acordul.
Ce alte noutăţi sunt şi cum te afectează
- Angajatorul e obligat să comunice în scris salariatului orice propunere de modificare a contractului individual de muncă;
- În cel mult zece zile, salariatul va trebui să ofere, tot în scris, un răspuns;
- Munca suplimentară va fi recompensată printr-un spor de cel puţin 75% din salariu, care să fie plătit în următoarele 30 de zile, faţă de 60, cât este în momentul de faţă;
- Durata maximă a timpului de muncă să nu depăşească 48 de ore pe săptămână, incluzând orele suplimentare;
- În noua sa formă, Codul Muncii prevede mărirea, de la 5 la 17, a numărului de zile de concediu medical plătit de firme;
- Perioada de probă nu poate depăşi 10 zile în cazul muncitorilor necalificaţi şi 30 de zile în cazul specialiştilor;
- Zilele de concediu de odihnă neefectuate vor fi compensate cu bani, atunci când angajatul părăseşte locul de muncă;
- Dosarul de pensionare să fie făcut de companie, şi nu de persoană, aşa cum e acum.
Sursă: Senat/BNS
La ce secție de votare votezi duminică și cum poți vota dacă nu ești în localitatea de domiciliu pe 24 noiembrie la alegerile prezidențiale!
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro