Comisia pentru Diaspora din Camera Deputaţilor a chemat-o marți la audieri pe ambasadoarea Finlandei, Paivi Pohjanheimo, pentru cazul celor doi copii, luați de lângă mama lor româncă,  scopul discuțiilor fiind aflarea detaliilor legate de acest caz considerat de parlamentari ca fiind o dramă, un abuz și fiind totodată similar cu cel al familiei Bodnariu, potrivit Agerpres.

Lucrează ca medic anestezist

Președintele Comisiei pentru Diasporă, Constantin Codreanu, a declarat că medicul Smicală are resurse necesare acum să-și întrețină copiii, fiind medic anestezist la un spital.

„Observăm în acest caz încălcări ale legislației finlandeze în mod inclusiv, chiar dacă doamna ambasador și-a declinat orice responsabilitate de a comenta cazul respectiv. Și am încercat să aflăm care au fost demersurile făcute de autoritățile finlandeze pentru a elimina toate încălcările care au fost înregistrate până în prezent. Spre exemplu, doamnei Smicala nu i s-a oferit un traducător, așa cum se procedează în orice țară normală. În plus, copiilor nu li s-a oferit un avocat din oficiu, așa cum prevede legislația finlandeză”, a precizat la finalul discuțiilor președintele Comisiei, Constantin Codreanu.

„Când a ajuns în Finlanda nu muncea, nu ştia limba finlandeză, ulterior a avut abuzuri din partea soţului, a divorţat. (…) A fost nevoită să înveţe limba, a învăţat, s-a angajat, are acum resurse să-şi întreţină familia, motivul pe care îl invocă aum în instanţa pentru a-şi recupera copiii”, a spus președintele Comisiei pentru Diaspora.

Copiii au fost luați în vara anului 2015

În cadrul audierilor, ambasadoarea Finlandei la București a dat asigurări că autoritățile din țara sa sunt preocupate de asigurarea unui mediu sigur de viață pentru toți copii, indiferent de proveniența etnică a acestora. De asemenea, potrivit legislației privind protecția copilului, se asigură apărarea dreptului copilului sau atunci când părinții acestui nu sunt în poziția în care să-i asigure „o copilărie sigură”.

„Luarea copilului din grija părinților reprezintă întotdeauna o decizie de ultimă instanță. Această decizie se ia doar în cazurile în care siguranța copilului este pusă sub semnul întrebării. Așa încât genul acesta de decizii în instanță nu se iau pe baza unor motive neîntemeiate, ci de exemplu în cazurile în care părinții suferă de tulburări mintale, de dependență de alcool sau de tendințe violente. De asemenea, în Finlanda aplicarea oricăror forme de corecții fizice copiilor este interzisă prin lege. (…) În toate acțiunile întreprinde de autorități interesul superior al copilului primează. și acest principiu este urmat cu strictețe de autorități”, a precizat diplomatul.

Ei au fost duși în două centre de plasament diferite

Calvarul medicului român a început în primăvara anului 2015. Atunci, autorităţile i-au smuls copiii din brațe și i-au dus într-un centru de plasament. Totul după ce fostul soț, de origine finlandeză, a acuzat-o că vrea să fugă cu cei mici în România. Femeia spune că voia doar să se mute într-un alt oraş pentru un nou job.

Femeia spune că fostul ei soţ nu avea venituri aşa că cei doi copii, o fată şi un băiat, au ajuns în grija statului. Femeia își poate vizita acum copiii doar o dată pe lună, timp de o oră și jumătate. Discuțiile însă sunt supravegheate de reprezentanții serviciilor sociale.

„Sunt în două centre de plasament, copiii au fost separaţi. Nu au voie să se vadă decât o dată pe săptămână, o oră jumătate, două”, a spus românca pentru digi24.

Urmărește-ne pe Google News