Astfel, pe masa de lucru a parlamentarilor este un proiect de lege prin care, dacă va fi aprobat, toți românii vor ști care dintre alimentele pe care le cumpără prezintă risc cardiovascular

Concret aleșii vor etichetarea produselor alimentare procesate, cu o nouă etichetă, cea de risc cardiovascular care se va lipi atât pe preambalate şi ambalate. Aceastea vor avea formă dreptunghiulară şi trei culori, în funcţie de riscul privind bolile cardiace.

Eticheta de culoare roşie va însemna că produsul alimentar are un risc ridicat privind bolile cardiovasculare, cea galbenă, un risc moderat, iar cea verde, risc scăzut.

Eticheta cu risc crescut va fi însoţită de mesajul: ”Consumaţi numai ocazional”, eticheta cu risc mediu va preciza că există un risc moderat pentru consum, iar cea verde va fi însoţită de mesajul ”Alegerea sănătoasă”.

Pentru etichetele roşie şi galbenă, de risc crescut şi moderat, se va preciza şi elemental nutriţional de risc: grăsimi, grăsimi saturate, acizi graşi trans, zahăr, sare. Aceleaşi reguli se vor aplica şi pentru produsele care nu sunt preambalate sau ambalate.

Cei care nu vor respecta aceste măsuri de siguranță pentru consumatori riscă amenzi de la 100 la 10.000 de lei, din partea ANSVSA.

Totodată, aleșii s-au gândit să-i stimuleze pe români să mănânce cât mai sănătos, fapt pentru care au propus în același act normativ introducerea ”tichetelor de masă BIO”, destinate numai pentru produsele alimentare neprocesate.

”Valoarea acestor tichete de masă BIO este cu 20% mai mare decât valoarea nominală a tichetelor de masă standard. Aceste tichete nu pot reprezenta mai mult de 25% din numărul de tichete de masă, pe luna respectivă”, se spune în lege.

 
 

Urmărește-ne pe Google News