”Consumatorii trebuie să-și ia adio de la cireșele de mai, anul acesta în zona Subcarpaților de Curbură nu vom avea practic acest mult așteptat fruct, căci în urmă cu circa două săptămâni, exact în timpul înfloritului, au fost temperaturi nocturne de minus 4, minus 5 grade Celsius, însoțite de brume groase, iar pierderile sunt consistente”, a declarat pentru Agerpres consilierul Eugeniu Caloian de la Direcția pentru Agricultură a Județului Buzău.
La rândul său, directorul Pepinierei ‘Istrița, Petre Grivu, a declarat pentru că tot ce a fost înflorit la acea dată a fost compromis, practic soiurile timpurii sunt afectate în proporție de cel puțin 50 la sută, la cireșul de mai, cais și chiar piersic pierderile se apropie de 70 la sută.
Specialiștii așteaptă acum finalizarea înfloritului pentru a stabili cu exactitate procentul de pierderi și la celelalte soiuri mult mai tardive care nu înfloriseră în perioada temperaturilor negative. În județul Buzău se află câteva mii de hectare de plantații pomicole, dintre care o mare parte în curțile și grădinile din zona rurală.