Discursul are ca temă problemele de politică externă. Preşedintele a înaintat preşedintilor Camerei Deputaţilor şi Senatului o solicitare în acest sens săptămâna trecută. Parlamentarii PNL boicotează discursul lui Traian Băsescu în schimb, parlamentarii PSD îl ascultă.
Premierul Victor Ponta asistă la discurs. Iată discursul preşedintelui:
„România are 3 axe de politică externă: Apartanenţa la Uniunea Europeană , la NATO şi parteneriatul strategic cu SUA toate foarte importante. Dacă cel cu Statele Unite vizează interese economice, investiţii coperare naţională, NATO înseamnă securitate, la UE este şansa prosperităţii noastre pentru viitor. Vreau să vorbesc despre apartenenţa la Uniunea Europeană ce avem de facut pentru accelerare procesului:
A avea un stat modern eficient un stat de drept;
Adoptarea euro;
Accestul in Schengen care are semnificaţie politică deosebită.
România a făcut progrese considerabile în acest sens legea micii reforme in justitie, liberalizarea forţei de muncă, educaţiei, pensiei. Reducerea cu peste 200.000 de angajaţi in sectorul public. Pentru a finaliza procesului avem nevoie de câţiva paşi legislativi: legea sănătăţii care să permită asigurările private de sănătate, reorganizarea administrativă, o nouă lege electorală, revizuirea constituţiei
România s-a bucurat de cea mai mare credibilitate in UE cand a adoptat legile pe care vi le-am prezentat.
Restabilirea rapidă a echilibrelor macro şi reluarea creşterii economice ne-au adus respect şi credibilitate.
Trebuie spus că în baza tratatului de aderare România funcţionează cu derogare de la adoptarea euro, care nu e facultativă, ci o obligaţie asumată.”
Preşedintele a mai adăugat că în acest moment, ţinta oficial a adoptării momedei ruropene este 2015. Insă, în opinia preşedintelui acest termen a devenit nerealist şi va trebui reajustat. Traian Băsescu consideră esenţial ca România să adopte euro în următorii 3-4 ani.