La începutul lunii au mai avut loc cutremure de intensitate medie în alte zone ale lumii, dar din fericire nu s-au înregistrat victime sau pagube materiale semnificante. Aici putem menţiona seismul de 5,5 grade pe Scara Richter din estul Siberiei,  cel de 5,6 grade pe scara Richter ce a avut loc în Chile şi cel de 6,3 grade ps scara Richter care s-a produs în Japonia.

La începtul lunii februarie, în China a avut loc un cutremur de intensitate medie (4,8 grade pe scara Richter) care nu s-a soldat cu victime, dar sute de case au fost avariate şi circa 60.000 de persoane au fost evacuate.

În Tadjikistan a avut loc pe 24 ianuarie un cutremur cu intensitatea de 4,1 grade pe scara Richter, dar nici acesta nu a produs pagube materiale şi nici nu s-au înregistrat victime.

Un seism cu victime a avut loc în ianuarie în Pakistan, dar din fericire persoanelor rănite nu le-a fost pusă viaţa în pericol. Intensitatea sesimului a fost de 7,2 grade pe scara Richter.

Argentina (6,9 grade) şi Chile (7,1 grade) au fost zguduite de cutremure chiar în primele zile ale anului 2011.

Până în prezent, faţă de dezastrele care s-au petrecut la începutul lui 2010, anul acesta poate fi considerat chiar liniştit. În urmă cu un an, pe 12 ianuarie, Haiti era lovit de un cutremur cu intensitatea de 7 grade, care a dus la moartea a peste 230 de mii de persoane. Apoi, pe 27 februarie avea loc în Chile un cutremur cu magnitudinea de 8,8 grade pe scara Richter ce a produs daune materiale semnificative. Peste 1.000 de persoane şi-au pierdut vieţile în acel seism.

În primăvară, pe 14 aprilie, China este lovită de un cutremur de 6,9 grade (conform agenţiilor americane) sau 7,1 grade (conform agenţiei chineze omoloage), soldat cu 2.698 morţi.

Harta cutremurelor care au avut loc în ultima perioadă în întreaga lume

În toate colţurile lumii au loc zilnic cutremure de intensitate mică, unele dintre ele nefiind simţite de locuitori. Acelaşi fenomen are loc şi la noi în ţară, iar în ceea ce priveşte producerea unui cutremur de intensitate mare, şansele sunt minime.

Directorul Institutului Naţional pentru Fizica Pământului, Gheorghe Mărmureanu, exclude posibilitatea producerii în România a unui cutremur de genul celui din Noua Zeelandă. ”Acolo, mişcarea tectonică s-a produs la 8 kilometri adâncime iar în Vrancea nu au loc seisme de suprafaţă, ci doar de mare adâncime, limitele, dacă le putem spune aşa, fiind undeva între 80 şi 170 de kilometri. Românii nu trebuie să se impacienteze, este o situaţie favorabilă pentru noi, în sensul că zona europeană va rămâne mai liniştită. Există mai multe blocuri tectonice, Australia, Oceanul Indian, Arabia, zona Mării Mediteraneene şi Mării Negre care acţionează ca un tampon între noi şi zona Noua Zeelandă, deci nu sunt motive de panică”, a explicat Gheorghe Mărmureanu pentru libertatea.ro.

 
 

Urmărește-ne pe Google News