Gătesc de ani, au cariere impresionanate în bucătărie, au uimit cu preparatele lor vedete de la Hollywood sau politicieni din lumea intreaga, sunt Chef-i la restaurante de top din ţară, iar acum fac parte din juriul show-ului culinar de la Pro Tv. Cătălin Scărlatescu, Sorin Bontea şi Florin Dumitrescu sunt cei trei juraţi ai super concursului “MasterChef” care începe mâine la Pro TV.Unde aţi gătit, pentru ce restaurante celebre din străinătate sau din România?
Sorin Bontea: Am gatit la restaurantul Nan – Jing din hotelul Minerva, am început la restaurantul Minion, am lucrat pentru Princess Cruises, un vas de croazieră de top din State, iar acum lucrez la Radisson.
Cătălin Scarlatescu: Ristorante Filippo Nisi, Kempinsky în Germania, Angels, Howard Johnson.
Florin Dumitrescu: Restaurantele din România au o mare problemă, nu pot fi celebre! Deoarece nu avem un mod de a le clasifica – restaurante bune sau mai puţin bune. Pot sa spun că am început să lucrez în La Provence, restaurant vizitat de lumea bună la începutul lui 2000, am gătit în Escargot, restaurant, putem spune, celebru printre clienţii gurmanzi ai Bucureştiului. Am gătit în foarte multe restaurante din Bucureşti considerate de top, de la 18 Lounge, la Market8. Am gătit în restaurantul Graf din Oradea, care din punctul meu de vedere este cel mai bun din ţară. În Italia am gătit în hotelul de patru stele Savonarola, construit pe pamantul unde a copilărit călugarul Girolamo Savonarola.Pentru ce vedete aţi gătit până acum?
Sorin Bontea: Gordon Ramsey, Madonna şi fetele ei, Nicolas Cage, Van Damme, Roger Moore, Ion Iliescu, Tăriceanu, Loredana, foarte mulţi artişti şi politicieni de la noi, Snoop Dog, Tom Jones, fotbaliştii de la Manchester, cei de la Liverpool, Hagi, Gică Popescu şi mulţi alţii. Eu îmi tratez însă toţi clienţii la fel, cu acelaşi respect, cu aceeaşi atenţie, fie că sunt vedete sau nu.
Catalin Scarlatescu: Am avut ocazia să îi gatesc celebrului chef Alain Ducasse, pentru Wesley Snipes, cu al cărui bucătar chiar m-am împrietenit, am gătit pentru 50 Cent, Usher, Shaggy, politicieni, am gătit la nunta lui Dan Şucu, la nunta Pamelei Becali, care a fost cununată de Gică Popescu.
Florin Dumitrescu: Cele mai interesante personalităţi pentru care am gătit până acum au fost Nicolas Cage, Mark Neveldine, Wesley Snipes, Jean Claude Van Damme, Roger Federer, Dolph Lundgren, Francis Ford Coppolla, Demis Roussos, dar şi români precum Gheorghe Hagi, Loredana Groza, Maria Popistaşu, Victor Piţurcă, Ilie Năstase, Marius Tucă, Alexandru Darie şi mulţi alţii. Cei pe care i-am enumerat sunt cei cu care am intrat în contact. Cine ştie cine a mai mâncat din mâncarea mea şi eu nu am fost anunţat…Care dintre ele au fost cele mai pretenţioase? Dar cele mai puţin pretenţioase?
Sorin Bontea: Cea mai pretenţioasă a fost Madonna, pentru ea am gătit carne de vită în stilul kosher. Cred că Roger Moore şi Nicolas Cage nu au fost foarte pretenţioşi, au ales din meniu ce au dorit ei, pentru Roger Moore găteam special după terminarea programului, atunci când venea el la restaurant. Iar lui Gordon Ramsey i-am pregătit un steak.
Cătălin Scărlatescu: Cel mai pretenţios cred ca a fost un consul italian, se întâmpla prin 89 şi îmi amintesc că mergeam iarna în padure, el venea cu calul, iar noi îi pregăteam acolo, la foc, mâncarea. Vedetele pentru care am gătit nu au avut mari pretenţii.
Florin Dumitrescu: Pot sa spun ca nimeni din câţi am enumerat nu a fost foarte pretenţios, cred că asta am apreciat foarte mult la cei mai mulţi dintre ei. Sunt oameni modeşti şi absolut normali, care apreciază o masă delicioasă şi chiar îţi mulţumesc dacă experienţa culinară a fost memorabilă. Pot să spun că i-am servit cu melci şi cu somon cu legume la aburi pe Nicolas Cage, cu o supă cremă de porumb pe Van Damme, cu fructe de mare pe Piţurca, Maria Popistaşu a avut ocazia să guste mai multe mâncăruri gătite de mine. Încă nu mi-am dat seama care este preferatul ei.Care sunt mâncărurile tale favorite?
Sorin Bontea: Îmi place peştele foarte mult, nu prea mai pot să mănânc fripturi la cât de multe fac, nici pizza. Însă îmi plac fructele de mare, pastele şi peştele.
Cătălin Scărlatescu: Sunt un mare fan al peştelui. Mie îmi place marea, sailingul, îmi place să pescuiesc, să gătesc peşte, să îl mănânc. Cred că cea mai remarcabilă pradă a fost un rechin de vreo 58 de kilograme, pe care l-am prins cu un cinghel, în Oceanul Indian.
Florin Dumitrescu: Nu am mâncăruri favorite deoarece iubesc mâncarea! Îmi place să mănânc orice, dar absolut orice! Nu sunt pretenţios, decât atunci când vine vorba de mâncarea care iese din bucătăria mea. În rest, sunt dispus să încerc sau să testez orice bucătărie. Dacă ar fi să menţionez, totuşi, o mâncare preferată ar fi melcii! Ador melcii!Găteşti şi acasă? Cu ce îţi răsfeţi familia?
Sorin Bontea: Îi răsfăţ cu ce vor ei, cu orice îşi doresc, dacă am timp le fac cu toată dragostea. Însa acasă, soţia este cea care găteşte în mod curent şi găteşte foarte bine! Şi asta pentru că are un profesor foarte bun (râde).
Cătălin Scărlătescu: Nu gătesc niciodată acasă. Nu am nici măcar o cratiţă în bucătărie, am doar un ibric în care fac cafeaua şi unul pentru ceai. În general mănânc la restaurant şi foarte rar mai comand acasă câte o pizza. Acum, de exemplu, am un măr în frigider.
Florin Dumitrescu: Acasa din pacate nu gătesc! Nu că nu îmi place să gătesc acasă, sau că nu aş avea cui, problema este în primul rând timpul! După atâtea ore de muncă îmi place să vin acasă şi să fiu eu cel răsfăţat cu o porţie de mâncare gustoasă, ca acasă. Gătesc acasă rar, când e vreun eveniment special sau când avem invitaţi prietenii la masă, în rest bucătăria îi aparţine în totalitate iubitei mele. Acolo sunt doar invitat special.La ce surprize să ne aşteptam în cadrul show-ului?
Sorin Bontea: ”MasterChef” e un reality cooking show spectaculos, e mai mult decât un show de gătit, e o competiţie şi asta îi da un plus de emoţie, de spectacol. Sigur că vor fi surprize, dar nu vi le pot deconspira. Mi-aş dori mult ca românii să aprecieze şi alte stiluri de mâncare şi după ce vor vedea acest show să înţeleagă că se poate găti rafinat şi frumos şi acasă.
Catalin Scarlatescu: Veţi vedea câţiva oameni bunicei şi câţiva care încă nu ne-au arătat tot ce pot. Pe parcurs vor fi şi suprize foarte mari. Sunt cazuri care ne-au surprins la preselecţii cu preparate gătite extraordinar, vor fi însă şi dezamăgiri.
Florin Dumitrescu: Show-ul în sine este o surpriză. Eu, personal, nu am mai văzut aşa ceva până acum în România şi nu mă refer doar la show-uri culinare. Este ceva nou şi spectaculos! Când am intrat în platoul MasterChef pentru prima oară am avut senzaţia că visez. Este ceva uriaş, nu ştiu dacă va puteţi imagina aşa ceva… Cred, sincer, că veţi fi foarte surprinşi de grandoarea show-ului şi de calitatea concurenţilor. Eu mă aşteptam la mămăligă cu brânză şi am primit un crevete învelit în foiţă de aur!Unde vă doriţi să ajungeţi să lucraţi, ca bucătari?
Sorin Bontea: Mi-aş dori să am propriul meu restaurant. Ar fi cu specific internaţional, iar eu aş vorbi cu toţi clienţii, le-aş face recomandări, i-aş convinge să încerce anumite preparate şi m-aş asigura că nu ar pleca niciodată nemulţumiţi.
Catalin Scarlatescu: Mai trebuie să ajung să conduc un hotel de 5 stele din Bucureşti, apoi mi-ar plăcea să mă retrag, să-mi iau o barcă şi să mă plimb prin porturile lumii, să prind peşte şi să fac mâncare gratis pentru toţi cei care ajung în port.
Florin Dumitrescu: Aş vrea să lucrez în restaurantul meu, nicăieri altundeva!Ai vreo mâncare pe care am putea să spunem că este creaţia ta?
Sorin Bontea: Nu m-am gândit la asta, mi se întâmpla de fiecare dată să adaug câte ceva într-un preparat, să dau o notă personală mâncării pe care o fac.
Catalin Scarlatescu: Nu ştiu dacă pot să spun asta, sunt mai multe lucruri pe care le-am făcut, dar nu ştiu dacă sunt creaţia mea, le-o mai fi făcut cineva pe planeta asta, nu am reinventat gaura în şvaiţer. Bucătăria e atât de vastă şi de complicată încât e foarte greu să spui că ceva e al tău 100%. Poţi, de exemplu, să adaugi un condiment şi totul se schimbă. Doi oameni dacă fac acelaşi lucru, acesta nu va ieşi identic. De exemplu, dacă eu şi Bontea facem mici la grătar din aceeaşi carne, nu vor ieşi la fel. Mai mult, dacă facem şi compoziţia separat, diferenţa va fi şi mai mare. Asta nu înseamnă ca unul dintre noi găteşte mai prost, e vorba doar de ”final touch”.
Florin Dumitrescu: Da, am făcut o plăcinta de berbecuţ, care a făcut furori în rândul clienţilor. După ce a ieşit din teste se vindeau până la 40 de porţii pe zi! Am mai inventat un desert pentru iubita mea, un măr în foietaj cu un caramel mai special şi frişcă cu piper! Plecasem de la ideea de tartă Tatin, combinată cu ingredientele ei preferate. Aşa a luat viaţă Pomme du Sima, desertul preferat al clienţilor mei.Care este condimentul favorit?
Sorin Bontea: Bună întrebare! Cred că sunt două: sarea şi piperul.
Catalin Scarlatescu: Cardamonul.
Florin Dumitrescu: În mâncărurile pe care le gătesc, folosesc foarte des ienibahar, cimbru, chimen, dar în general nu mă limitez la un singur condiment. Îmi place să folosesc din toate câte puţin, în combinaţii simple şi gustoase. Ienibaharul în varză albă fiartă în vin este incredibil de bun!Ce nu trebuie să lipsească niciodată de pe masă?
Sorin Bontea: Sarea.
Catalin Scarlatescu: Sarea.
Florin Dumitrescu: Nu trebuie să lipsească mâncarea şi vinul! Mâncarea de orice fel, cu sau fără tacâmuri, vinul de orice fel, dar în combinaţia corectă şi cantitate redusă! Eu cred că orice fel de mâncare gătită corect şi pentru cine trebuie face ca masa să fie delicioas
Sorin Bontea
Sorin a fost inspirat de mama sa, care a fost bucătăreasă la o grădiniţă. Şi-a început cariera devreme, undeva prin toamna lui 86, când avea doar 16 ani, şi a pornit de jos, trecând prin toate etapele care formează un Chef desăvârşit.
Cătălin Scărlătescu
Cătălin găteşte din 1989, iar pasiunea pentru bucatărie a moştenit-o, cei din familia sa lucrând fie în turism, fie ca bucatări, ospătari sau şefi de unitate. A făcut toate cursurile şi şcolile de bucătari posibile din ţară, iar imediat după Revoluţie a plecat în Germania.
Florin Dumitrescu
La cei 24 de ani, Florin se poate lăuda deja cu o carieră de 10 ani în bucătărie, fiind considerat copilul minune al gătitului. “Mă uitam la o emisiune de cooking pe un post italienesc. Mi-a captat atenţia prestanţa bucătarului care, în doar 30 de minute, a gătit un preparat spectaculos. După emisiune, mi-am dat seama că asta mi-aş dori să fac şi aşa mi-am răspuns la întrebarea ,,ce vrei să te faci când o să fii mare?”, spune el.
Urmărește-ne pe Google News