Când talibanii s-au apropiat atât de tare de casa lui încât pereții au început să se zguduie, Abdul, un profesor pensionar din Kandahar a decis că e momentul să-și ascundă cărțile. Lectura a fost unul dintre puținele momente de liniște pentru el de când talibanii au cucerit orașul, al doilea ca mărime din Afganistan și care până de curând găzduia una dintre cele mai mari baze americane din țară. Abdul se teme că acum, când orașul a căzut în mâinile lor, talibanii se vor răzbuna.

În Kandahar nu există biblioteci, iar Abdul face parte dintr-un club de carte în care membrii pot schimba volumele între ei. El citește eseuri, cărți de spre politică și terorism, dar și cărți de dezvoltare personală, care l-au ajutat să-și gestioneze mai bine anxietatea.

Sub regimul taliban, chiar și aceste mici plăceri sunt amenințate. În urmă cu câteva săptămâni, autorul uneia dintre cărțile sale despre fundamentalism a fost asasinat la Kabul.

Abdul se teme și el pentru viața lui. În plus, el are o colecție volume ale celui mai faimos poet din Kandahar, Abdul Bari Jahani, care trăiește în SUA și care a fost interzis de talibani în cei cinci ani în care au codnus țara.

În
tot acest context, bărbatul a decis că cea mai bună opțiune este
să-și ascundă cărțile.

”Nu
vreau să-mi asum niciun risc dacă talibanii (…) vor ajunge să-mi
perchiziționeze casa”, spune Abdul
care crede că, oricare ar fi politica oficială a insurgenților în
privința anumitor titluri, soarta lui va depinde de capriciile celui
care va veni să-i verifice locuința.

„Dacă
nu le plac cărțile mele sau ce am în casă, mi-ar putea lua viața
într-un moment”, se teme Abdul.

Femeile afgane încep se se ascundă din nou sub burqa

De când talibanii au cucerit Kandaharul, oamenii care încă au rămas în oraș au început să-și facă stocuri de fasole și orez, alții și-au strâns lucrurile, au baricadat ușile și s-au refugiat în subsol, iar femeile au început să cumpere masiv burqa. Asta pentru că o întreagă generație de femei care au crescut având drepturi și libertăți sunt din nou vulnerabile în fața talibanilor.

Există temerea că sub noul regim fetele nu vor mai avea acces la educație, iar femeile nu vor mai putea lucra, ieși din locuință fără să fie însoțite de un bărbat și vor fi obligate să aibă tot timpul fața acoperită în public.

Când talibanii s-au retras din Kandahar în 2001, unul dintre cele mai vizibile semne ale schimbării a fost faptul că pe străzi puteau fi văzute fete îmbrăcate în uniformă școlară. În prima zi a domniei talibanilor, mai multe eleve au fost surprinse, în Kabul, în timp ce merg spre școală. O întrebare este dacă vor mai putea face asta.

Eleve surprinse în timp ce merg spre școală, în prima zi a regimului taliban

O întrebare similară își pune și Sarah, o tânără de 30 de ani, care lucrează ca medic în spitalul local din Kandahar. Până acum, era obișnuită să meargă la serviciu îmbrăcată în jeans, o haină lungă și neagră.

Nu a mai mers de când luptele s-au intensificat în oraș, căci părinții nu au mai lăsat-o să iasă din casă. Când și-a vizitat recent niște colegi a împrumutat vechea bruqa a mamei pentru că a simțit că dacă se va acoperi nu va atrage atenția asupra ei. Spune că s-a chinuit să vadă prin bucata de plasă care îi acoperea ochii și care i-a provocat apoi dureri de cap.

Mă simt foarte mică și lipsită de valoare când o port. Este foarte greu să accept că alții aleg pentru mine să port. Dar nu avem altă opțiune decât să ne supunem cui ne conduce.

Sahar, tânără medic din Afganistan:

Tânăra
a studiat medicina pentru că vrea să aibă
libertate și
să facă propriile alegeri. Acum
nici măcar nu mai este sigură că i se va mai permite să lucreze
sau să se mai concentreze asupra cărților ei de medicină, una
dintre puținele ei bucurii pe lângă vizionarea emisiunilor de
gătit.

„Am
avut două televizoare, am ascuns unul și îl folosim pe cel de-al
doilea pentru divertisment. Dacă talibanii preiau
controlul, va trebui să-l aruncăm sau să ascundem și cel de-al
doilea televizor și atunci nu știu cum ne vom petrece ziua”.

Nimeni nu știe dacă talibanii îi vor persecuta cu adevărat pe oameni pentru că dețin un televizor, dar este clar că ordinea din ultimii 20 de ani s-a încheiat, mai notează The Economist.

Foto: EPA

Urmărește-ne pe Google News