Am vorbit cu 5 dintre cei care livrează mâncarea la ușă în București. Protejați de măștile de protecție, ei ”înghit” zeci de kilometri pe zi pentru a fi mereu la timp acolo unde sunt trimiși și așteptați.
Mâncarea, treabă serioasă
Pandemia a declanșat ”talente culinare” pentru cei care stau acasă, iar multe restaurante sunt închise. ”Veniturile ni s-au redus la jumătate din cauza pandemiei”, recunoaște unul dintre ei.
Se urcă în șa și continuă drumul. E atât de serios de parcă e la o cursă din Turul Franței. Mâncarea e treabă serioasă.
Silviu Radu e veteran: de 5 luni e curier pe bicicletă. Făcuse 43 de kilometri până la ora 19.00 și stătea pe traseu până la 22.00.
De la firmă de evenimente pentru copii la curierat
Alex Călinescu e de doar trei săptămâni în branșă. În momentul în care l-am fotografiat, înregistrase o porție de 30 de kilometri pe bicicletă.
Am o firmă de organizare de evenimente pentru copii, dar a trebuit să mă reorientez din cauza crizei cauzate de coronavirus.
Alex Călinescu:
”Am făcut și 100 de kilometri pe zi”
Nicolae duce mâncarea la pas și vorbește despre ”recorduri”: ”Cel mai mult am făcut 100 de kilometri într-o zi. Distanțe multe și mici”. Azi, e la ”borna” 20.
”Fac livrări pe jos, nu mai am bicicletă. Iar trotineta rămânea fără baterie destul de repede”, explică el.
”Comenzi puține, mulți curieri”
Sorin face în medie 30 de kilometri pe zi, pe jos. Lucrează de 8 săptămâni în domeniu. ”Nu prea sunt comenzi, multe restaurante sunt închise”.
Mihai, zis ”Mike”, a ajuns la 30 kilometri pe zi. Lucrează de o lună și jumătate la curierat.
”Venitul mi-a scăzut la jumătate de când a apărut coronavirusul. La firma unde lucrez, sunt puține comenzi și mulți curieri”, spune el.
VEZI GALERIA FOTOPOZA 1 / 6Spre deosebire de alți colegi, sunt încă student și stau cu părinții, așa că îmi fac bani doar de cheltuială. Nu sunt foarte afectat de situația actuală.
Mike:
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro