Un reporter NYT, care a efectuat recent o vizită în Phenian, povestește că pe toată perioada petrecută acolo a fost însoțit de reprezentanți ai autorităților și nu i s-a permis să vadă decât ceea ce voiau aceștia, iar asta era viața de lux pe care o duc elitele nord-coreene.
Pe strada din Phenian, cunoscută sub numele de ”Strada viitorilor oameni de știință”, viața este diferită față de restul capitalei nord-coreene. Blocurile construite aici sunt vopsite în culori vesele, la parter există magazine de electronice, un cinematograf și o pizzerie.
În localul numit Pizza Italia, unde o pizza costă 8 dolari americani, iar o porție de paste 4 dolari, chiar și unii dintre cei care fac parte din elită se simt stânjeniți. În timpul unei mese la pizzerie, un lector de la Universitatea din Phenian i-a povestit reporterului că și-a dorit să guste pizza încă de când era elev și a văzut un film american, iar după ce a gustat o felie a spus că ”e chiar mai bună decât mă așteptam”.
Așa arată locurile în care sunt duși în general străinii care ajung în Coreea de Nord de către ghizi locali care trebuie să arate faptul că, în ciuda sancțiunilor economice și a izolării internaționale, în Phenian se trăiește bine și viața de aici este una cosmopolită.
În această zonă sunt cafenele, baruri, terenuri de tenis și săli de sport. Turiștii străini pot găsi o sală de bowling, un supermarket, un nou delfinariu și un parc acvatic.
La jumătate de oră de mers cu mașina de Phenian se poate ajunge la Clubul de echitație Mirim, unde se află 120 de cai, inclusiv Orlov Trotters, un cal primit cadou de la președintele Rusiei, Vladimir Putin. O oră de călărie costă 8 dolari în exterior și 10 dolari în interior.
La delfinariu Rungna, aflat în cadrul unui parc de distracție acvatic, peste 1.400 de persoane asistau la spectacol. Dar atunci când reporterul a încercat să facă o fotografie, persoana care îl însoțea i-a luat aparatul și a șters poza spunând că a surprins în cadru oamenii care făceau curat și aceștia nu erau îmbrăcați corespunzător.
Într-un pub care se voia o copie a unui local englezesc, situat în apropierea universității, doi tineri și-au comandat un hamburger, iar înainte să îl mănânce și-au făcut selfie-uri cu acesta. Aceștia aveau smartphone-uri Arirang, realizate în totalitate în Coreea de Nord și care folosesc un sistem de operare similar Androidului.
Într-un alt parc de distrație acvatic, Munsu, peste 5.000 de persoane intră zilnic pentru a se distra la una dintre cele 26 de piscine aflate acolo. Aceștia plătesc o taxă de intrare de 25 de cenți și apoi încă 2,5 dolari pentru fiecare oră petrecută înauntru.
Cu toate că sumele par destul de mici pentru cineva venit din afară, aceste prețuri sunt uriașe în Coreea de Nord unde 40% din populație, adică aproximativ 24 de milioane de persoane, câștigă între 2 și 3 dolari pe lună. Unii observatori externi susțin că 15% din populația Phenianului sunt membrii ai clasei privilegiate și că aceșia își obțin câștigurile muncind în marile companii ale statului.