La 37 de ani Cătălin este unul dintre cei 14.000 de români care sunt diagnosticați oficial cu HIV, iar povestea sa este probabil a 14.000-a de discriminare din țara noastră. Doar că tânărul din regiunea Moldovei a fost lăsat chiar și fără locuința primită printr-un program de stat, vecinii și proprietarii magazinul de lângă bloc îi interzic să treacă pragul buticului, iar prieteni practic nu mai are.
“Probleme sunt peste tot în lume, dar la noi sunt mai mari. Odată cu răspândirea netului, am putut să aflu cum trăiesc bolnavii de SIDA din Statele Unite, din Germania sau din Asia și chiar din Africa de Sud. Dacă în State s-a ajuns la un fel de discriminare pozitivă prin care, probabil din milă, seropozitivii au mai multe drepturi, la noi, românii au rămas în urmă. Chiar și tinerii se feresc de un bolnav SIDA, desi știu, au educația necesară, că nu pot lua boala decât în anumite condiții, nu pentru că se bat pe umăr sau dau noroc”, ne spune mâhnit acesta.
Cătălin a fost de acord să ne povestească trei episoade semnificative în opinia sa în privința modului obtuz în care românii îi privesc pe cei care sunt infectați cu HIV. Perioada de incubare a acestui virus este de câţiva ani, poate chiar zeci de ani, iar în momentul declanşării, HIV este responsabil de apariţia SIDA.
Fără casă
Acum câțiva ani, tânărul a fost scos de pe o listă a primăriei pentru repartizarea unei locuințe ANL, asta deși inițial primise repartizare. A fost lăsat fără locuință după ce funcționarii primăriei au aflat de boala sa. “Singurul motiv care ar putea explica faptul că nu am mai primit casa era diagnosticul meu”, a afirmat acesta.
Mai mult, în momentul publicării listelor locuințelor ANL, primaria a scris în dreptul tânărului faptul că este purtător al virusului HIV, deși diagnosticul este secret. „Nu aveau dreptul să facă acest lucru”, mai spune Cătălin.
Fără mâncare de la magazinul din colț
După acest caz, vecinii din blocul unde stătea cu chirie au aflat că tânărul este infectat cu HIV. “Unul dintre aceștia deținea magazinul alimentar din colț, cum se spune popular la magazinul de cartier. După câteva zile m-a rugat să, mi-a spus el politicos, să nu mai trec pe acolo. Că nu ar vrea clienții să-l vadă acolo, că se sperie că se îmbolnăvesc și ei și altele, au fost explicațiile care mi-au fost date. Am ieșit și îmi venea să plâng de ciudă”, povestește tânărul. Recunoaște că îi venea să plângă de ciudă, pentru că serepozitivii sunt oamenii căliți cu greutățile, spune el pe un ton haios.
Fără prieteni
Încetul cu încetul, Cătălin recunoaște că a rămas fără amici, prietenii îl ocolesc. “Aveam un prieten bun care după ce s-a căsătorit mi-a spus că soția l-a rugat să nu mai iasă cu mine la bere, ca nu vrea să riște ceva. Mi-a spus rușinat asta, dar i-am spus că-l înțeleg și mă bucur că este sincer. În rest, ce să vă mai spun, nu am fost chemat nici la nunțile din familie sau la reuniunea din liceu”, mai adaugă Cătălin.
Cum se transmite virusul HIV
Virusul HIV nu supravieţuieşte în afara corpului, astfel, pentru a fi infectat cu HIV trebuie să existe contact dintre fluidele corpului persoanei neinfectate şi celei infectate.
Cele mai răspîndite căi de transmitere a virusului HIV sunt: prin contacte sexuale cu o persoană infectată sau prin utilizarea în comun a acelor sau siringilor cu o persoană infectată.
Cum nu se transmite virusul HIV
Următoarele fluide corporale NU transmit HIV: saliva, lacrimile, transpirația, fecale și urină.
HIV nu se transmite prin activitățile de zi cu zi, prin contactul cu mâncare, haine ori atingerea obiectelor.
HIV în România
Primul caz de HIV/SIDA din România a fost diagnosticat în 1985, În România traiesc, conform datelor Ministerului Sănătății, 11.253 persoane infectate HIV sau bolnave de SIDA Nu există estimări oficiale ale numărului real de persoane seropozitive dar, conform raportului Băncii Mondiale, acesta poate fi de 5-10 ori mai mare decât al celor înregistrați.
Vezi rezultatele alegerilor prezidențiale – turul 1 și află când este turul al doilea al votului pentru președinție!
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro