În plus, oamenii din unul dintre cele mai defavorizate orașe din Marea Britanie spun că se tem că acesta va continua să decadă după ce s-a raportat o gaură de 175 de milioane de lire sterline la consiliul județean care îi guvernează.

Gosport, un oraș din Hampshire cu 82.000 de locuitori, se mândrește cu o bogată moștenire navală și este situat vizavi de Portsmouth, de cealaltă parte a golfului Solent.

Gosport se confruntă cu cel mai mare deficit financiar din Anglia

Luna trecută s-a descoperit că Consiliul Județean Hampshire, care finanțează servicii sociale vitale, transportul și investițiile din Gosport, se confruntă cu cel mai mare deficit financiar din Anglia, după ce a suportat costuri uriașe pentru îngrijirea copiilor și asistența socială – servicii pe care este obligat să le asigure – și este nevoit să facă tăieri masive în buget.

Vestea a fost o lovitură pentru Gosport, cel mai defavorizat oraș din județ, care, după ce a fost deja afectat de reduceri de 845.000 de lire sterline impuse de Consiliul Județean Hampshire în februarie, se confruntă acum cu o nouă lovitură în buget.

În urma dezvăluirii, jurnaliștii de la sursa citată au vizitat Gosport în această săptămână și au vorbit cu locuitorii săi – mulți dintre aceștia simțindu-se abandonați, lăsați în urmă și furioși pentru cum au fost risipite rezervele de bani.

Locuitor din Gosport: Trei sferturi dintre magazine sunt închise, nu mai avem secție de poliție, oamenii nu mai ies din case

„Gosport era un oraș prosper, înfloritor, eram o comunitate, toată lumea se cunoștea, iar acum te plimbi pe aici și trei sferturi dintre magazine sunt închise, nu mai avem secție de poliție și oamenii nu mai ies din case”, spune Alison Driscoll.

Bărbatul de 65 de ani a participat la „Knit and Natter”, un eveniment săptămânal organizat de grupul comunitar C2U pe strada principală, unde femeile din zonă se adună pentru a face artizanat și pentru a mai povesti.

Acesta este unul dintre puținele grupuri comunitare rămase în Gosport, iar multe dintre femei spun că este unul dintre singurele motive pentru care mai ies din casă.

Localnici: Banii sunt risipiți pe proiecte „inutile” ale consiliului

Ele spun că banii sunt risipiți pe proiecte „inutile” ale consiliului, cum ar fi construcția unei noi stații de autobuz de 6 milioane de lire, la doar 100 de metri de cea anterioară.

Un alt plan este de a dezvolta baruri și cluburi pe malul mării – în ciuda faptului că mai puțin de 8% din populația orașului are între 18 și 25 de ani – a fost considerat „o glumă” de o femeie.

Rachel Webber, distinsă cu Medalia Imperiului Britanic pentru munca sa în comunitate, a spus că astfel de proiecte au lăsat locuitorii să se descurce cu resturile de bani care au rămas.

„Suntem norocoși dacă primim câteva sute de lire ici și colo, acest loc costă 80.000 de lire pe an doar pentru chirie (…). Toate centrele comunitare sunt închise, iar ei (consiliul) vor să cheltuie bani pentru a transforma o sală de bingo într-un loc de divertisment. Banii aceștia ar fi putut fi folosiți pentru alte lucruri, pentru a sprijini oamenii din oraș”, spune femeia premiată pentru munca în comunitate.

Ea precizează că statul ar trebui să-i ajute pe oameni, mai ales că aceștia au plătit taxe și impozite toată viața.

Raport: 21% dintre copiii din Gosport trăiesc sub pragul sărăciei

„Consiliul județean ar trebui să ajute acești oameni, ei au plătit taxe toată viața lor, iar acum, când au cea mai mare nevoie, nu primesc nimic. Nu există nicio investiție în oamenii care locuiesc aici”, mai spune ea.

Mulți dintre cei din grup și-au exprimat îngrijorarea cu privire la situația oamenilor fără adăpost, dependența de droguri, cei peste 1.000 de oameni aflați pe listele de așteptare pentru locuințe sociale și faptul că 21% dintre copiii din Gosport trăiesc sub pragul sărăciei, potrivit datelor de la asociația Salvați copiii.

Salariul mediu în Gosport este de 32.082 lire, cu 8,6% mai mic decât media națională a Angliei de 35.106 lire, în timp ce aproximativ 9.000 de persoane, adică 16,5% din populația cu vârste între 16 și 64 de ani din Gosport, au fost „inactive economic” în anul care s-a încheiat în decembrie 2023, conform datelor ONS.

De ce s-a prăbușit orașul Gosport. Decizia „imorală” a guvernului va costa vieți

Prăbușirea finanțării în oraș a fost agravată de decizia guvernului laburist de a retrage ajutorul pentru încălzire pe timp de iarnă pentru milioane de pensionari, care reprezintă aproximativ 25% din locuitorii din Gosport.

Un alt locuitor din Gosport, Jacqui, a mărturisit că are cu doar 31 de pence mai mult decât pragul de credit pentru pensie, ceea ce înseamnă că nu este eligibilă pentru ajutor, iar această măsură a lăsat-o fără prea multe speranțe și îngrijorată de venirea iernii.

Consilierul Lesley Meenaghan spune că decizia „imorală” a guvernului va costa vieți în Gosport, citând discuții cu șeful NHS Hampshire.

Consiliera conservatoare din cadrul Consiliului Județean Hampshire, care locuiește în Gosport și are o carieră de 22 de ani la Poliția Hampshire, a adăugat: „Gosport este foarte, foarte sărac. Avem o bancă de alimente care este destinată doar pensionarilor”.

„Sănătatea noastră este așa de șubredă, încât oamenii trăiesc în medie cu 10 ani mai puțin decât într-un loc ca Fareham (în Hampshire). Există o problemă masivă de obezitate infantilă în acest oraș unde avem McDonalds”, a mai spus ea.

Raport: 1 din 4 copii de 5 ani este obez

Peste 25% dintre copiii din Gosport cu vârsta cuprinsă între 4 și 5 ani sunt fie obezi, fie supraponderali, a arătat un raport al consiliului.

„Avem adevărate provocări aici. Am bătut la ușa guvernului central pentru mai mulți bani”, precizează sonsilierul Meenaghan.

Kristy Stone, care deține magazinul Fryday Fish and Chip, un rezident de 40 de ani, consideră că istoria lui Gosport este o amintire îndepărtată și că declinul orașului a început cu aproximativ 20 de ani în urmă.

„Avem mult mai multă sărăcie decât atunci, oameni pe străzi. Cum va fi pentru copiii noștri în viitor?”, se temea ea.

Agent imobiliar: Închirierea este mai scumpă decât un credit

Agentul imobiliar local Megan Jones crede că problemele orașului sunt cauzate și de chiriile exorbitante impuse într-o zonă în care pur și simplu nu și poate permite nimeni acei bani.

„Accesibilitatea este de peste cap, ratele dobânzilor au crescut masiv la cinci procente. Oamenii pur și simplu nu își pot permite. Închirierea este mai scumpă decât un credit ipotecar, dar nu poți deveni proprietar, pentru că fie ai nevoie de un depozit, fie ai nevoie de venit. O chirie medie de 1.300-1.400 de lire sterline”, explică tânărul de 24 de ani.

Consiliul Județean Hampshire a declarat că finanțarea guvernului nu a ținut pasul cu nevoile sociale în creștere, în special pentru copiii și adulții cu dizabilități și persoanele în vârstă care au nevoie de îngrijire, creând „o presiune imensă”.

„Vremurile sunt incredibil de dificile pentru întreaga administrație locală și am fost întotdeauna foarte sinceri cu privire la presiunile financiare cu care ne confruntăm. A trebuit să facem economii de peste 600 de milioane de lire sterline în timpul a mai mult de un deceniu de austeritate”, a declarat un purtător de cuvânt al autorității locale.

Urmărește-ne pe Google News