O femeie de 79 de ani își face semnul crucii și, ținându-și bastonul, își părăsește apartamentul din Lukiantsi, o localitate pitorească la nord de orașul Harkov, din nord-estul Ucrainei.
„Doamne, iartă-mă că-mi părăsesc casa, binecuvântează-mi drumul”, a spus Olha Faichuk, aruncând o ultimă privire în jur înainte de a se îndrepta încet spre un vehicul de evacuare.
Din zeci de rezidenți, doar 10 au mai rămas în blocul lui Faichuk.
Serhii Novikov, voluntar al unui ONG care organizează evacuări, a declarat că creșterea utilizării de către Rusia a bombelor cu planare aeriană face ca mai multe comunități de lângă granița cu Belgorod să fie nelocuite.
Dacă o bombă cade chiar aproape de o casă, atunci acea „casă care nu este potrivită pentru a locui în ea, deoarece unda de șoc este atât de mare încât distruge tot ce îi este în cale”, a spus Novikov.
„Vulnerabilitatea” Harkovului
Spre deosebire de satele aflate în prima linie a frontului, mai la est, atacurile asupra Harkov au fost rare până când un val de lovituri aeriene a început la sfârșitul lunii martie. Rușii vizează în principal infrastructura energetică a regiunii, profitând de deficitul de apărare antiaeriană, lăsând pe întuneric locuitorii.
Aproape 200.000 de locuitori ai orașului rămân fără curent, în timp ce 50% din populația regiunii suferă în continuare de pene de curent, spun oficialii.
Unii oficiali și analiști avertizează că aceste atacuri ar putea fi un efort concertat al Moscovei de a crea condițiile pentru ca o ofensivă de vară să cucerească orașul.
Recunoscând nevoia de a întări apărarea antiaeriană, Oleh Siniehubov, guvernatorul regiunii Harkov, a spus: „Înțelegem clar că inamicul folosește această vulnerabilitate în fiecare zi”.
La CHP-5, o uzină din Harkov, care generează energie electrică și căldură, generatorul și turbina sa deteriorate trebuie înlocuite, potrivit directorului fabricii Oleksandr Minkovich.
Centrala a furnizat 50% din energia electrică a regiunii și 35% din încălzirea orașului, a spus Minkovich. Acesta a fost atacat de șase ori de când a început invazia rusă, dar cel mai recent val de atacuri a distrus „orice posibilitate” de generare a energiei.
Piesele de schimb pentru fabrica din epoca sovietică pot fi obținute numai din Rusia, iar restaurarea completă ar dura probabil ani, a spus el.
Pentru a menține luminile aprinse, energia este redirecționată către Harkov din regiunile învecinate, dar acest proces supraîncarcă rețeaua și provoacă întreruperi spontane. De suferit au și firmele locale, care rareori știu când și pentru cât timp se pot baza pe rețea.
„Ne trezim în fiecare zi și habar n-avem dacă vom avea sau nu curent, a spus Oleh Khromov, proprietarul unui restaurant popular din Harkov.
Cafenelele și restaurantele din Harkov rămân însă deschise, cu ajutorul generatoarelor.
„Oamenii care stau aici, țin afacerile deschise și încearcă să facă ceva nu sunt personaje tragice care nu au unde să meargă”, a adăugat Oleh Khromov.