“E ingrozitor de frig. Respiratia iti ingheata plamanii… Genele ti se lipesc intre ele cand clipesti…. Totul incremeneste instantaneu. Totul fumega… Au fost -54 de grade, acum sunt -43, e mai bine”. Nu sunt tusele unui tablou apocaliptic, ci descrierea rece a Siberiei iarna, locul de unde frigul a pornit sa supuna Europa si in cateva zile a reusit sa ingrozeasca Romania.
Valul de frig care a ingenuncheat rand pe rand Rusia, Ucraina, Moldova, Romania, Polonia are o sursa inepuizabila: Siberia, regiune unde temperaturile extreme dicteaza pana la cel mai mic amanunt existenta oamenilor. Desi pare incredibil, un tanar roman, Tiberiu Ioan, 25 de ani, s-a aventurat in patria frigului pentru a-si castiga o existenta decenta. Este inginer mecanic, si-a luat licenta la Ploiesti, in cadrul Universitatii de Petrol si Gaze, a stat cinci saptamani la specializare la Paris, dupa care a fost trimis sa munceasca in Oman.
“Am fost angajat de cand am terminat facultatea, cu toate ca nu terminasem profilul foraj. Eu sunt inginer mecanic. Dupa cinci saptamani de training la Paris, am fost trimis in Oman, in desert, la o instalatie de foraj. Am pornit de la cea mai joasa pozitie din organigrama si am urcat putin cate putin. Nu am stat prea mult acolo si am fost transferat in Siberia de vest, intr-un orasel cu aproape 36.000 de suflete, Muravlenko, care imi aminteste de orasele muncitoresti de pe la noi”, isi incepe povestea Tibi.
„Primul contact cu Siberia a fost un soc”
“Primul contact cu Siberia a fost un soc. Este un tinut mlastinos, cu multe lacuri si balti. Vegetatia este de tundra, cu brazi si pini pitici, care nu au puterea sa creasca prea inalti (7-8 m) ca se si usuca. Am ajuns in Siberia vara si a trebuit sa ma obisnuiesc cu caldura. Temperatura ajungea pana la 35 grade Celsius si era plin de tantari. Vara soarele nu apune, ci se „invarte” pe cer la nesfarsit. Siberia e patria contrastelor, pentru ca iarna soarele rasare pe la 10.00-11.00 si apune pe la 14.00. In rest e noapte. Usor-usor te acomodezi si cu intunericul”, continua inginerul roman.
“Localitatea in care traiesc este destul de retrasa, se numeste Muravlenko, nu cred ca este trecuta pe vreo harta. Singura indeletnicire a oamenilor de aici este extragerea titeiului. Cel mai apropiat oras e la 150 km de noi. La intrarea in fiecare asezare sunt posturi de militie foarte exigente la controale. Au bariere de trecere, denivelari, tepi si tot tacamul, numai ca sa te opreasca in caz de nevoie”, spune Tiberiu.
“Oamenii de pe aici s-au obisnuit cu strainii. Exista localuri in care se mananca bine, se bea foarte multa vodca si se danseaza la nesfarsit, indiferent de varsta. Am fost placut surprins sa aud si melodii romanesti. Formatii ca O-Zone si Activ sunt la ordinea zilei. E destul de distractiv sa-i vezi pe rusi cum danseaza si canta in limba romana. Sunt 3 ore diferenta de fus orar fata de Romania. Se castiga bine in comparatie cu restul Rusiei si al Moldovei si de-asta intalnesti la aceeasi masa ortodocsi si musulmani. Nici unul dintre ei nu este insa prea credincios”.
Tiberiu Ioan se opreste pentru cateva clipe din povestit, respira greu, tuseste complice cand il intrebam despre frigul legendar din Siberia, dupa care reinnoada firesc firul naratiunii: “Anul acesta iarna a intarziat in Siberia, dar si cand a venit… dintr-o suflare a incremenit totul. Oameni, masini, copaci, animale… cine nu se adaposteste la timp este deja rece. Locuitorii spun ca o iarna asa de grea n-a mai fost de 10 ani in Siberia si era normal sa se rasfranga si asupra restului Europei”, admite Tibi.
“De la minus 40 de grade oprim activitatea… Otelul devine casant si se sparge exact ca sticla. Am vazut un ciocan cum s-a crapat in doua bucati. Am ramas cu gura cascata. De obicei otelurile tari crapa la temperaturi scazute si nu se mai poate lucra. Au fost aici, la Muravlenko, minus 54 de grade Celsius. Cosmar! S-a spart termometrul. Ce simti la aceasta temperatura? E ingrozitor de frig. Respiratia iti ingheata plamanii si esti obligat sa inspiri intr-un fular… Genele ti se lipesc intre ele cand clipesti… totul ingheata. Automobilele nu mai pornesc… totul fumega… Lumea sta la adapost si nimeni nu mai lucreaza. Noi doar mentinem instalatiile. Pe santier tot echipajul sta in caravane. Eu stau aici intr-un apartament si e destul de cald. Am resou electric in loc de aragaz. Cand au fost
-54 de grade politia nu mai lasa pe nimeni sa paraseasca orasul decat in regim de convoi. Daca la temperatura aia ti se strica masina intre localitati, esti ca si mort, pentru ca nimeni nu-si risca viata sa vina sa te ia. Acum s-a mai incalzit un pic. Sunt -43 de grade, dar prognoza nu este deloc favorabila. Se anunta minus 55 de grade”, a incheiat sumbru Tibi.
Iarna dureaza 6 luni
“Ca mancare traditionala au niste paste fainoase, „pelmini” se numesc. Au forma patrata si sunt umplute cu carne tocata. Se consuma cu smantana deasupra. Se mai mananca „saslic”, gratar alaturi de icre rosii si negre. Se gasesc peste tot si sunt foarte ieftine. Ca bautura, vodca e la putere! Se serveste foarte rece si se stinge cu suc. Vinurile sunt aduse din Republica Moldova si Georgia. Au siberienii o bere tare rau, Baltica se numeste, cu tarie de la 2% pana la peste 10%. Iarna tine 6 luni, primavara doua, vara doua si toamna doua. Diferentele de temperatura sunt foarte bruste, cu variatii de 20 grade C pe zi. Este concentratie scazuta de oxigen, ceea ce-ti da o stare de somnolenta continua”.