Undeva, in nordul Bucurestiului, in cartierul Pajura, pe o straduta uitata parca de lume, se latesc doua blocuri total diferite de cele din jurul lor. Doua blocuri identice, adaposturi pentru cateva sute de persoane care duc o viata ce nu are nimic in comun cu inceputul mileniului trei.
De sus, de la inaltimea cladirilor din jur, drama oamenilor care locuiesc in blocurile gemene 2 si 4, din strada Hrisovului, abia daca se vede. Dar o privire aruncata, chiar si in graba, spre peretii scorojiti, vopsiti in urma cu zeci de ani ai imobilelor ce apartin RATB, poate sa te duca cu gandul la ceea ce ascund placile gri de beton. Grilaje construite artizanal intesate cu acareturi, rufe intinse pe sarme ce traverseaza toata lungimea ferestrelor cu tocuri din lemn aproape putrezit, copii care se joaca galagios printre gunoaie. Conditii inumane de trai. In chicinetele de doar cativa metri patrati, in care stau chiar si cate sase suflete, nu mai e loc sa arunci un ac. Totul te strange. Locatarii si-au scos chiar si usa de la bucatarie pentru a-si putea incalzi toata camaruta. Holurile de acces au fost transformate, de nevoie, in sufragerii. Masute si scaunele din lemn, covorase si flori „mobileaza” culoarele inguste luminate de becuri chioare.
Acolo isi duc existenta, la comun, acesti napastuiti ai sortii uniti in suferinta. Intre doua ture, oamenii, mai toti angajati la RATB, stau la o tacla, la un sprit, fumeaza o tigara sau joaca o tabla. Cu lipsa apei calde si a caldurii incearca, de ani buni, sa se obisnuiasca. Dar nu reusesc…
„Pe directorii de la RATB nu ii intereseaza ca apa calda curge pe teava doar 40 de minute pe zi. Asta in conditiile in care suntem racordati la Depoul Bucurestii Noi, nu la centralele din Bucuresti. In fiecare luna platim pentru chicinetele astea intre 400.000 si 1.000.000 de lei, in functie de cate persoane are familia respectiva. Este enorm”, spune Alexandra Bacanu, in timp ce mestereste ceva la singurul calorifer din camaruta.
RATB nu poate sa le ofere mai mult.
„De la Depoul Bucurestii Noi li se livreaza zece tone de apa calda pe zi. Cinci tone dimineata si cinci tone seara. Caldura in case au atata cat exista la depou. Ce este acolo primesc si ei. Acestea sunt posibilitatile tehnice. Referitor la aglomeratie trebuie sa va spun ca, atunci cand au fost mutati acolo, familiile lor nu erau asa de numeroase. Acum, insa, situatia s-a schimbat. Dupa ce terminam cateva lucrari la caminele din Bujoreni, o sa ne ocupam si de repararea partilor comune ale caminului”, a declarat Gheorghe Rebegeanu, director de Resurse Umane in cadrul RATB.