Cuprins:
Numele său bine-cunoscut și stilul de campanie nefiltrat l-au ajutat să învingă politicieni cu experiență, dar un mandat plin de controverse l-a văzut eliminat din funcție după un singur termen.
Moștenitorul
Donald Trump este al patrulea copil al magnatului imobiliar din New York, Fred Trump. În ciuda averii familiei, Trump a fost nevoit să ocupe cele mai joase poziții în cadrul companiei tatălui său și a fost trimis la o academie militară la vârsta de 13 ani, după ce a început să aibă probleme la școală.
După ce a obținut o diplomă de la Wharton School a Universității din Pennsylvania, a devenit favorit pentru a-și succeda tatăl, după ce fratele său mai mare, Fred, a ales să devină pilot.
Fred Trump a murit la 43 de ani din cauza alcoolismului, lucru care, spune fratele său, l-a determinat pe Donald să evite alcoolul și țigările toată viața.
Trump afirmă că a intrat în afaceri imobiliare cu un împrumut de 1 milion de dolari de la tatăl său înainte de a se alătura companiei. El a ajutat la gestionarea vastului portofoliu de proiecte rezidențiale al tatălui său din cartierele New Yorkului și a preluat controlul companiei, pe care a redenumit-o Trump Organization în 1971. Tatăl său, pe care Trump îl descrie drept ,,inspirația mea”, a murit în 1999.
Transformarea afacerilor familiei Trump
Sub conducerea lui Trump, afacerea de familie s-a mutat de la unități rezidențiale din Brooklyn și Queens la proiecte strălucitoare din Manhattan. Faimoasa Fifth Avenue a devenit gazda Trump Tower, probabil cea mai cunoscută proprietate a mogulului și casa sa timp de mulți ani. Hotelul Commodore, aflat în paragină, a fost restaurat și transformat în Grand Hyatt.
Alte proprietăți care poartă numele Trump – cazinouri, condominii, terenuri de golf și hoteluri – au fost construite și ele, de la Atlantic City, Chicago și Las Vegas până în India, Turcia și Filipine.
Ascensiunea sa la celebritate a continuat în lumea divertismentului, mai întâi ca proprietar al concursurilor de frumusețe Miss Universe, Miss USA și Miss Teen USA, apoi ca creator și gazdă a emisiunii de realitate de la NBC, The Apprentice.
Trump a scris mai multe cărți, a apărut în filme și emisiuni de wrestling și a vândut de toate, de la băuturi la cravate. Totuși, averea sa netă a scăzut în ultimii ani, Forbes estimând că în prezent valorează aproximativ 4 miliarde de dolari.
Trump a depus și declarații de faliment pentru afaceri în șase ocazii diferite, iar mai multe dintre proiectele sale, inclusiv Trump Steaks și Trump University, au eșuat. De asemenea, el și-a protejat informațiile fiscale de examinare, iar un raport din 2020 al The New York Times a dezvăluit ani de evitare a impozitelor pe venit și pierderi financiare cronice.
Viața personală a lui Trump
Viața personală a lui Donald Trump a fost intens mediatizată. Prima sa soție, și poate cea mai cunoscută, a fost Ivana Zelnickova, o sportivă și model cehă. Cuplul a avut trei copii: Donald Jr, Ivanka și Eric, înainte de a divorța în 1990.
Bătălia lor juridică aprigă a făcut prima pagină a coloanelor de bârfe, iar acuzațiile defunctei doamne Trump de abuz domestic, pe care ulterior le-a minimizat, apar într-un nou film despre Trump.
Trump s-a căsătorit cu actrița Marla Maples în 1993, la două luni după nașterea singurului lor copil, Tiffany. Au divorțat în 1999.
Soția actuală a lui Trump este fostul model sloven Melania Knauss. S-au căsătorit în 2005 și au un fiu, Barron William Trump, care a împlinit recent 18 ani.
Acuzațiile de conduită sexuală necorespunzătoare și aventuri extraconjugale l-au urmărit pe Trump. La începutul acestui an, două jurii separate au decis că Trump a defăimat-o pe scriitoarea E Jean Carroll, negând acuzația ei de agresiune sexuală. A fost obligat să-i plătească 88 de milioane de dolari în total, dar a făcut apel.
Trump a fost, de asemenea, condamnat pentru 34 de capete de acuzare de falsificare a documentelor de afaceri pentru a acoperi o înțelegere de bani tăcuți cu actrița de filme pentru adulți Stormy Daniels, legată de o presupusă întâlnire extraconjugală din 2006.
Viața politică
Într-un interviu din 1980, Trump, în vârstă de 34 de ani, descria politica ca fiind ,,o viață foarte rea” și spunea că ,,oamenii cei mai capabili” aleg, de fapt, lumea afacerilor. Până în 1987, el a început să dea de înțeles că ar putea candida la președinție. A explorat pe scurt posibilitatea de a intra în cursa din 2000 cu Partidul Reformei și din nou în 2012 ca republican.
Trump a fost unul dintre cei mai vocali susținători ai teoriei conspirației ,,birtherism”, care punea la îndoială dacă Barack Obama s-a născut în SUA. Abia în 2016 a recunoscut că era o minciună și nu și-a cerut niciodată scuze.
În iunie 2015, Trump a anunțat oficial că va candida la Casa Albă, declarând că visul american este mort, dar promițând să ,,îl readucă mai mare și mai bun”. Discursul său liber a inclus laude la adresa bogăției și succesului său în afaceri, acuzații că Mexicul trimite droguri, crime și violatori în SUA și promisiunea de a construi un zid la graniță, pe cheltuiala Mexicului.
Afișările sale dominante pe scena dezbaterilor și platforma sa controversată au atras atât fani adoratori, cât și critici acerbi, precum și o avalanșă de atenție mediatică. A trecut ușor peste rivalii săi din Partidul Republican pentru a se confrunta cu democrata Hillary Clinton.
Campania sa de novice a fost marcată de controverse, inclusiv o înregistrare audio scursă în care se lăuda cu abuzuri sexuale, și a fost în urma sondajelor pe tot parcursul alegerilor generale.
Cu toate acestea, Trump a avut ultimul cuvânt împotriva analiștilor și sondajelor, obținând o victorie uimitoare asupra unui politician veteran. El a fost învestit ca al 45-lea președinte al țării pe 20 ianuarie 2017.
Viața de președinte
Din primele ore ale mandatului său, el a adus un dramatism de neegalat, făcând adesea anunțuri formale pe Twitter (acum X) și confruntându-se deschis cu lideri străini. A retras SUA din acorduri majore privind clima și comerțul, a interzis călătoriile din șapte țări majoritar musulmane, a impus alte restricții dure de imigrare, a declanșat un război comercial cu China, a implementat reduceri record de taxe și a remodelat relațiile din Orientul Mijlociu.
Timp de aproape doi ani, un consilier special a investigat presupusa coluziune între campania Trump din 2016 și Rusia. Treizeci și patru de persoane au fost acuzate penal pentru infracțiuni precum hackingul de computere și infracțiuni financiare, dar nu și Trump. Ancheta nu a stabilit coluziunea criminală.
Curând după aceea, Trump a devenit doar al treilea președinte din istoria SUA care a fost pus sub acuzare, pentru acuzații că a presat un guvern străin să găsească informații compromițătoare despre rivalul său democrat Joe Biden. A fost pus sub acuzare de Camera Reprezentanților condusă de democrați, dar achitat de Senatul condus de republicani.
Anul electoral 2020 a fost dominat de pandemia de coronavirus. Trump a fost criticat intens pentru gestionarea crizei, deoarece SUA au condus la nivel global în ceea ce privește decesele și infecțiile și pentru comentarii controversate, cum ar fi sugestia de a cerceta dacă virusul ar putea fi tratat prin injectarea de dezinfectant în corp.
A fost forțat să ia o pauză de la campanie în octombrie după ce a fost diagnosticat cu Covid-19.
Pierderea funcției de președinte
Deși a primit în cele din urmă 74 de milioane de voturi mai mult decât orice alt președinte în funcție, a pierdut în fața lui Biden cu peste șapte milioane de voturi.
Din noiembrie 2020 până în ianuarie 2021, a amplificat afirmațiile de voturi furate și fraude electorale pe scară largă, afirmații respinse în peste 60 de procese. Refuzând să accepte rezultatele, Trump și-a mobilizat susținătorii la Washington pe 6 ianuarie, îndemnându-i să se adune la Capitoliu în timp ce victoria lui Biden urma să fie certificată formal de Congres.
Acea adunare s-a transformat într-o revoltă care a pus în pericol legislatorii și propriul său vicepreședinte și a dus la o a doua punere sub acuzare istorică. Trump a fost din nou achitat de Senat, deși mai strâns. Acțiunile sale din acea zi sunt acum în centrul a două cazuri penale.
Revenirea lui Trump
Cariera politică a lui Trump părea terminată după asaltul asupra Capitoliului. Donatorii și susținătorii au promis că nu-l vor mai sprijini, iar chiar și cei mai apropiați aliați l-au dezavuat public. A sărit peste inaugurarea succesorului său și s-a mutat cu familia în Florida, dar, cu o armată loială de fani în spate, a păstrat o influență masivă asupra Partidului Republican.
Poate cea mai durabilă moștenire a președinției sale a apărut după încheierea mandatului, când cei trei judecători de dreapta pe care i-a nominalizat la Curtea Supremă au cimentat o majoritate conservatoare care a contribuit la încheierea a aproape 50 de ani de drepturi naționale la avort.
Deși a fost învinuit pentru rezultatele slabe ale republicanilor la alegerile de la jumătatea mandatului din 2022, Trump și-a anunțat o nouă candidatură pentru președinție și a devenit rapid liderul clar al partidului său. Peste o duzină de oponenți, inclusiv fostul său vicepreședinte, l-au contestat, dar nu au reușit să-l depășească, Trump evitând scena dezbaterilor și concentrându-se asupra lui Biden.
Trump a început alegerile generale confruntându-se cu 91 de acuzații penale în patru cazuri criminale, dar strategia sa de a amâna cazurile legale a avut, în mare parte, succes.
Pe 13 iulie, un tânăr de 20 de ani a încercat să-l asasineze pe Trump în timpul unui miting de campanie în Butler, Pennsylvania. Thomas Matthew Crooks a tras opt focuri de armă dintr-o pușcă de tip AR de pe acoperișul unei clădiri din apropiere, rănindu-l pe Trump la urechea dreaptă înainte ca atacatorul să fie ucis de lunetiștii de contracarare.
Câteva zile mai târziu, la Convenția Națională Republicană, partidul l-a lăudat pe Trump și l-a desemnat oficial drept candidat republican la președinție pentru a treia oară consecutiv, pregătind o aparentă revanșă cu Biden.
Un președinte istoric nepopular, mandatul democratului a fost marcat de câștiguri economice și de infrastructură post-pandemie, dar și de inflație ridicată, creșteri ale imigrației ilegale și haos în politica externă. De când Biden s-a retras și a susținut-o pe adjuncta sa, Kamala Harris, Trump a încercat să o asocieze cu eșecurile administrației, cu un succes moderat.
Foto: Donald Trump câștigă alegerile prezidențiale din 2024
Sursă: Profimedia
Donald Trump a devenit cel de-al 47-lea președinte al Statelor Unite, câștigând alegerile prezidențiale din SUA pentru a doua oară. În momentul anunțului oficial, Trump avea 276 de electori, în timp ce Kamala Harris avea 219.
Trandafir • 07.11.2024, 10:48
Nu cred ca Trump va abandona NATO si Ucraina. Va inaspri politica fata de China si Iran. Pentru Romania va fi la fel ca pana acum.