„Marginea craterului (Gale) seamănă puţin cu deşertul Mojave (din California) şi, acum, ceea ce vedeţi seamănă cu regiunea Four Corners (intersecţia statelor Colorado, Arizona, Utah şi New Mexico) sau cu Sedona, în Arizona, unde aveţi aceste coline şi aceste platouri”, a precizat John Grotzinger, expert în cadrul misiunii Institutului de Tehnologie din California (Caltech), la Pasadena.
Ceea ce însă i-a uimit pe specialişti a fost faptul că primele imagini realizate de robotul Curiosity după aterizarea în craterul Gale de pe planeta Marte surprinde un peisaj foarte asemănător cu cel de pe Pământ.
Specialiştii NASA, IPOTEZĂ ŞOCANTĂ! Ce au descoperit pe Marte va schimba lumea
„Ar trebui să existe minerale hidrate în toate aceste straturi”, a adăugat el. Oamenii de ştiinţă consideră că regiunea craterului Gale a avut apă în trecut şi că formaţiunile geologice vechi ale muntelui Sharp ar putea conserva urme de viaţă anterioare.
Curiosity este cel mai modern robot trimis pe Marte de NASA, care a cheltuit 2,5 miliarde de dolari pentru această misiune. El a fost lansat în spaţiu pe data de 26 noiembrie 2011 de la baza spaţială Cape Canaveral din Florida şi a ajuns pe Planeta Roşie la sfârşitul săptămânii trecute.
Robotul, care are o tonă, este dotat cu o staţie meteo, poate recolta şi analiza eşantioane de rocă, dispune de un braţ cu o lungime de 2,1 metri şi poate fora în interiorul rocilor.