Germania se numără între primele cinci cele mai afectate țări de pandemia coronavirusului, având înregistrate aproape 50.000 de cazuri, dar cu mai puțin de 300 de decese. Un reporteral ziarului Libertatea a discutat cu doi români care trăiesc în Baden-Wurttemberg și în Bavaria, printre cele mai afectate landuri.
Solicitările sunt respectate în proporție de 90 la sută
Jurnalist, fost redactor sportiv la Europa Liberă, ex-tenismen, Mihai Rusu trăiește la München de la sfârșitul anilor 70, când a rămas peste hotare după un turneu. Astăzi, povestește cum arată viața de criză în al treilea cel mai mare oraș al Germaniei, după Berlin și Hamburg.
“Funcționează interdicția de a ieși din case, cu excepții gen aprovizionare, vizite la medic sau susținerea persoanelor cu nevoi personale. Cine încalcă regulile încasează amenzi de până la 25.000 de euro!
Solicitările autorităților sunt respectate de 90 la sută din populație, bavarezii sunt, în general, oameni foarte disciplinați și responsabili, dar și restul au fost liniștiți ușor, ușor, prin măsurile foarte drastice impuse.
Mihai Rusu, jurnalist München
Poliția și mașini ale serviciilor de urgență circulă pe străzi, avertizează populația să stea în case și să aibă grijă de sănătate. Probleme mai au doar cei puțini care se mai încumetă să umble hai-hui și în grupuri mai mari de trei persoane”.
Până în urmă cu câteva zile, când și temperaturile înregistrau 18…19 grade, parcurile din München erau pline cu tineri, care sunt înclinați să subestimeze pericolul. Dar lucrurile s-au reglat între timp”
Mihai Rusu, jurnalist München
“Despăgubiri imediate între 3.000 și 400.000 de euro”
Continuă: “E pentru prima dată când se adoptă măsuri atât de restrictive pe timp de pace, problema e intruziunea în sfera libertății fiecăruia, dar constituția germană are prevederi speciale pentru cazurile de forță majoră, gen epidemie, pentru a putea lua astfel de decizii radicale.
Se va începe deja acordarea de despăgubiri și compensații economice pentru diferite categorii, de la firme mici și mijlocii până la freelanceri și liber-profesioniști. Ajutoarele pleacă de la 3.000 de euro și ajung la 300.000 – 400.000 de euro, urmând să fie distribuite în regim rapid și nebirocratic.
Mihai Rusu
Rusu mai punctează: “Fabricile BMW și Audi și-au închis benzile de lucru, ceea ce înseamnă că afectați sunt și toți furnizorii din Ungaria, Cehia sau Africa de Sud, iar Belinul a anunțat măsuri nelimitate de susținere a țării. Bugetul pe anul în curs a crescut de la 300 de miliarde de euro la 440 de miliarde, iar specialiștii estimează că pagubele cauzate de acest virus se vor resimți și peste zece ani”.
“Parcul din fața magazinului meu era plin cu români”
La rândul său, Cătălin Lohr trăiește în Pforzheim, un oraș cu două milioane de locuitori, plasat în vestul Germaniei, în apropiere de Stuttgart. Are un restaurant și un magazin cu produse exclusiv românești, numit “La Românașul”.
Primul este închis, conform dispozițiilor federale, dar shop-ul funcționează la parametri normali: “Sunt în carantină cu familia, lumea stă în case, la mine la magazin vine mai mult tata, care locuiește chiar în apropiere. Mai merg eu periodic să duc dezinfectanți și materiale sanitare de protecție. Aprovizionarea o fac total din țară, am șansa să dea drumul la șofer să iasă pe la Arad cu încărcătura necesară”.
Relatează că “prin zonă e o comunitate de 12.000-13.000 de români. Aproape toți au luat în derâdere această chestiune la început. Mentalitatea n-o poți topi, din păcate!
Noi, românii, suntem în stare să luăm și coronavirusul la mișto! Am mers într-o zi la magazin, în fața căruia se află un parc. Era plin doar cu români! Între timp, toate parcurile au fost închise ca măsură de prevenție”.
Cătălin Lohr
Set de măsuri care să nu alimenteze panica
Și mai subliniază: “La toate magazinele sau farmaciile care continuă să funcționeze sunt trasate linii speciale unde să se așeze fiecare client, astfel încât să se păstreze distanța necesară între oameni. La marile rețele de supermarketuri e încă destulă aglomerație, în ciuda restricțiilor severe impuse. Dar nu sunt probleme cu produsele. Nimeni nu se îngrijorează că nu va mai exista mâncare, de exemplu”.
La mine mi-au solicitat să închid și camerele de supraveghere din magazin și sunt recomandări să nu se posteze pe rețelele de socializare imagini cu cozi, de exemplu. E vorba de un set de măsuri pentru a nu alimenta public un sentiment de panică.
Cătălin Lohr, comerciant Germania