Minimum 100.000 de euro trebuie să fie în contul personal, conform ofertelor imobiliare ale momentului, pentru ca un român să se poată muta într-o garsonieră înghesuită, de 30 metri pătrați, într-una dintre casele din cartierul fără nume și extravagant din spatele clădirii Guvernului din Piața Victoriei. Pe străzile care poartă denumirea unor capitale sau ale unor state, și-au cumpărat case de epocă, apartamente sau și-au ridicat blocuri noi: Sorin Ovidiu Vîntu – controversatul afacerist care a deținut Realitatea TV, antrenorul Mircea Lucescu, familia lui Theodor Meleșcanu – fostul ministru de Externe, Mitică Dragomir – fostul președinte al Ligii Profesioniste de Fotbal, Vasile Blaga – copreședintele PNL, Gigi Becali și Nicolae Bogdan Buzăianu – mogulul energiei ieftine de la Hidroelectrica. Casele de aici sunt în marea lor majoritate construite la începutul secolului trecut și au fost retrocedate după 1990 celor care au pretins că sunt urmașii foștilor proprietari.

Poștărița are mult de lucru cu citațiile

Printre astfel de VIP-uri din lumea politicii, a afacerilor și a sportului locuiesc sau muncesc și persoane aparent obișnuite. Doamna Mona – care are o casă retrocedată, poștărița Camelia și farmacista Ioana care bat zi de zi trotuarele clădirilor luxoase cu magnolii superbe în grădini și cu ultimele tipuri de Porsche și Mercedesuri parcate în fața porții.

Muncitori români întorși în țară după 15 ani, ca să construiască autostrăzi: „Ne plătește mai bine ca-n Italia”
Recomandări
Muncitori români întorși în țară după 15 ani, ca să construiască autostrăzi: „Ne plătește mai bine ca-n Italia”

Pe trotuarul peticit cu asfalt proaspăt de lângă imensa vilă a Sorin Ovidiu Vîntu trece de câteva ori pe săptămână poștărița cartierului. Îi spunem Camelia pentru a evita posibile neplăceri cu șefii de la Poșta Română.Cu un cărucior cu două roți care trage sacul plin cu scrisori, Camelia colindă strada Paris în jurul prânzului. Voinică, tunsă scurt, îmbrăcată în blugi și cu o cămasă lejeră cu dungi, ea aduce multe citații, titluri de executare, înstiințări de plată, dar și simple scrisori de la rudele plecate în străinătate ale bogătanilor din această zonă. Spune că nu ar dori să locuiască aici pentru că “zona este aglomerată, străzile sunt mereu sparte pentru că se lucrează mai tot timpul”.

Aceasta adaugă că VIP-urile primesc multe scrisori, însă nu a ajuns să cunoască prea multe vedete pentru simplu fapt că acestea nu îi deschid poarta. “Eu doar le las corespondența în cutiile poștale, nu am intrat nici măcar într-o casă, nu știu cum arată o vilă de lux de aici. Nimeni nu e prietenos aici cu poștașul”, spune aceasta glumind sub fereastra vilei denumită “Elisa” deținută de Sorin Ovidiu Vîntu.

Chiria unei vile, 1.800 de lei, pe noapte

Celebra vilă a fostului mogul media, în care s-a bălăcit în jacuzzi Mircea Geoană cu o noapte înainte să piardă alegerile din 2009, este una dintre cele mai luxoase din Capitală. Strâmtorat financiar, Sorin Ovidiu Vîntu și-a scos la închiriat proprietatea în octombrie 2015, așa că poștărița Camelia și oricine altcineva a putut vedea luxul din interior. Vila este dotată cu celebrul jacuzzi, sală de forță imensă, dar și cu băi simple prevăzute cu câte o cadă tip apartament de bloc. 1.800 de lei pe noapte cerea Sorin Ovidiu Vîntu pentru închirierea proprietății.

Dosarul Colectiv: Nicio șansă ca autoritățile să mai fie trase la răspundere penală pentru intervenția haotică din 30 octombrie 2015 sau pentru decesele din spitale
Recomandări
Dosarul Colectiv: Nicio șansă ca autoritățile să mai fie trase la răspundere penală pentru intervenția haotică din 30 octombrie 2015 sau pentru decesele din spitale

interior casa Vintu (1)

Cartierul nu mai este unul select

La intersecția străzilor Paris cu Praga, doamna Mona își duce nepotul acasă. L-a luat de la școală. Nu vrea să-i facem poze ca să nu se pună rău cu vecinii pe care vrea să-i critice și spune că are puțin sub 70 de ani. Părinții săi au fost deposedați de o casă în zonă și după Revoluția din 1989 i s-a retrocedat clădirea, spune aceasta lapidar. Pe străzile din acest cartier select, nimeni nu vrea să vorbească despre modul cum a obținut casa în care stă. Doamna Mona ne spune totuși că este o persoană obișnuită.

“Viața în acest cartier, considerat de lux, nu este neapărat o plăcere. Principalele mele nemulțumiri sunt legată de aglomerație, zgomot și vecini”, ne spune aceasta.

paris cu pragaDupă care trece la mici detalii. “Trotuarele sunt înguste și ocupate cu mașini, trebuie să mergi uneori pe carosabil care și el este aglomerat cu mașini scumpe care trec în viteză. În plus, în fiecare lună se mai sparge o stradă pentru că un vecin nou vrea să-și tragă piscină sau să-și pună ultimul tip de supraveghere video a clădirii. Prin urmare, se umblă la utilități și se sparge asfaltul”, se plânge femeia chiar lângă o echipă de muncitori care turnau asfalt proaspăt după o lucrare.

Motivul pentru care George Simion a fost interzis în Ucraina. Guvernul României a publicat răspunsul desecretizat | Document
Recomandări
Motivul pentru care George Simion a fost interzis în Ucraina. Guvernul României a publicat răspunsul desecretizat | Document

Aceasta ne mai transmite că mulți dintre proprietarii caselor din jur nu sunt oameni de calitate.

“Tot felul de persoane dubioase s-au ales sau au cumpărat case pe aceste străzi. Nu cred că mai este un cartier select, ba din contră”, se mai plânge doamna Mona, care locuiește departe de cartiere ca Ferentari sau Rahova unde străzile nu se repară cu anii.

Lucrurile din casa lui Cristian Rizea sunt scoase în stradă

Doar câteva imobile de pe aceste străzi nu se ridică la luxul și eleganța celorlalte. Printre acestea, una se află pe strada Louis Blanc. “Nu este locuită”, ne anunță un vecin care intră în casă după ce află că a vorbit cu presa. Cochetă, dar neîngrijită, cea mai sărăcioasă casă din zona selectă a Capitalei ar fi visul oricărui locatar din zona Gării de Nord a Capitalei, spre exemplu.

visul meu

Clădirea este prevăzută cu etaj, dar și cu o curte spațioasă. Gardul și ușile sunt noi, semn că proprietarii au grijă de siguranța „comorii” care le poate aduce câteva sute de mii de euro la vânzare.

Pe aceeași stradă, Louis Blanc, mare agitație mare în vila lui Cristian Rizea, deputatul care a intrat în această lună în atenția Direcției Naționale Anticorupție pentru o mită de 300.000 de euro. O firmă de mutări scotea lucrurile în stradă din casa fostului candidat PSD pentru primăria din Sectorul 5. Nu, deputatul nu vrea să fugă din țară de frica procurorilor, doar că Ambasada Kuweitului a decis să părească clădirea de lux pe care o închiriase de la Cristian Rizea.

Farmaciile o duc prost

Fără să știe cine locuiește în această clădire, farmacista Ioana trece prin fața imobilului în fiecare zi în drum spre muncă. Îmbrăcată într-un costum simplu, departe de hainele de firmă ale celor care coboară din mașinile parcate pe aceste străzi, ea lucrează la singura farmacie din zonă, amplasată tot într-o vilă. “Nu știu cum este să trăiești pe aici, eu doar muncesc. Farmacia nu are clienți prea mulți, așa că poate nu o să mai lucrez prea mult pe aici”, turuie aceasta dezamăgită.
“În zona asta, multe dintre vile nu sunt locuite, iar cei care stau aici nu vin la farmacia de la colț să-și ia medicamente. Ei se pot duce și pe alte continente pentru un control sau o internare”, explică femeia lipsa de clienți.
La plecare, în drum spre casă, uneori mai trece și pe lângă blocul construit de familia antrenorului Mircea Lucescu de pe strada Belgrad. Spune că dacă îl vede îi va cere un autograf pentru copil. ”Aici este o altă lume”, mai stabilește femeia.

Regulile vieții în cartierul de lux

Locatarii mai vorbăreți din această zonă sau cei care muncesc aici ne-au dezvăluit secretele traiului în selectul cartier.
•    Copiii nu pot fi lăsați singuri, fără un însoțitor adult, nici măcar ca să treaca strada la vecinul de peste drum. Asta pentru că pe străduțele cu nume de capitale și state trec foarte multe automobile puternice cu șoferi care nu țin cont de limitările de viteză.
•    Nu sunt magazine de colț, așa că, noaptea, locatarii din zonă trebuie să se urce în automobile până la benzinăria de pe Calea Dorobanți sau până la un supermarket non-stop pentru a-și cumpăra un pachet de țigări sau orice altceva.
•    Nu este liniște în cartier din cauza rezidenților care își renovează mereu vilele.
•    Deși este o zonă de lux, hoții nu prea calcă prin cartier, asta pentru că pe aceste străduțe din spatele Guvernului sunt amplasate foarte multe ambasade care au posturi de jandarmi sau angajați de la firme de Securitate.
•    Nu sunt locuri de joacă, dar multe casele au grădini.

FOTOGRAFII: DUMITRU ANGELESCU

 
 

Urmărește cel mai nou VIDEO

Google News Urmărește-ne pe Google News


Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro

Comentează

Loghează-te în contul tău pentru a adăuga comentarii și a te alătura dialogului.

Ce a spus operatoarea care a introdus biletul câștigător la Loto 6/49 despre românul care a luat premiul de 9,5 mil. euro
Știrileprotv.ro
Ce a spus operatoarea care a introdus biletul câștigător la Loto 6/49 despre românul care a luat premiul de 9,5 mil. euro
Începe scandalul după înmormântarea lui Silviu Prigoană: „Rămâi mut. De ce să-l îngropi în secret? Totul este un circ. Honorius cu taică-su...”. Fratele lui Silviu Prigoană, Dan, a răbufnit
Viva.ro
Începe scandalul după înmormântarea lui Silviu Prigoană: „Rămâi mut. De ce să-l îngropi în secret? Totul este un circ. Honorius cu taică-su...”. Fratele lui Silviu Prigoană, Dan, a răbufnit
Silviu Prigoană a fost înmormântat pe ascuns. Cum arată locul lui de veci. Mesajul lui Honorius, fiul cel mare: „Noi, cei patru fii ai săi...”
Libertateapentrufemei.ro
Silviu Prigoană a fost înmormântat pe ascuns. Cum arată locul lui de veci. Mesajul lui Honorius, fiul cel mare: „Noi, cei patru fii ai săi...”
Mașinile pe care un mecanic nu le-ar cumpăra niciodată. Modele care nu merită achiziționate nici măcar second hand
FANATIK.RO
Mașinile pe care un mecanic nu le-ar cumpăra niciodată. Modele care nu merită achiziționate nici măcar second hand
Din Champions League direct „La feminin” » Alina Peșu, arbitrul „Elite” al României ascultă „Unstoppable” înaintea fiecărui meci: „Nu poți face nimic doar cu talentul”
GSP.RO
Din Champions League direct „La feminin” » Alina Peșu, arbitrul „Elite” al României ascultă „Unstoppable” înaintea fiecărui meci: „Nu poți face nimic doar cu talentul”
Sorin Brotnei, declarații neașteptate despre planurile pe care le are cu banii câștigați la Asia Express: „Nu cred că mă lasă soția…”
Elle.ro
Sorin Brotnei, declarații neașteptate despre planurile pe care le are cu banii câștigați la Asia Express: „Nu cred că mă lasă soția…”
Care au fost ultimele cuvinte ale lui Silviu Prigoană. Prietenii lui au crezut că le face o farsă
Unica.ro
Care au fost ultimele cuvinte ale lui Silviu Prigoană. Prietenii lui au crezut că le face o farsă
Cât costă noaptea de Revelion? Oferte spectaculoase pentru Revelion 2025
Financiarul.ro
Cât costă noaptea de Revelion? Oferte spectaculoase pentru Revelion 2025
Nicio soluţie la 15 luni de când imaginile cu gravida din Urziceni, care năştea pe trotuar în faţa spitalului, au şocat România. Reacţia ministrului Sănătăţii
Observatornews.ro
Nicio soluţie la 15 luni de când imaginile cu gravida din Urziceni, care năştea pe trotuar în faţa spitalului, au şocat România. Reacţia ministrului Sănătăţii
Horoscop 16 noiembrie 2024. Peștii ar putea să se lase prinși, fără să-și dea seama, în capcana unor abordări superficiale
HOROSCOP
Horoscop 16 noiembrie 2024. Peștii ar putea să se lase prinși, fără să-și dea seama, în capcana unor abordări superficiale

Știri mondene

Știri România

RECOMANDĂRI