Ginerele lui Nicolae Ceauşescu a trecut de la postura de profesor liniştit la cea de exponent al vârfului ierarhiei sociale, în 1980, alături de Zoe Ceauşescu, apoi a ajuns la închisoare, în 1990, pentru ca în 2011 să-şi înscrie numele în cercetarea de top a României.

Nu a durat mult şi Mircea Oprean a ajuns din nou în lumina reflectoarelor… din cauza unui alt necaz: a fost la un pas să-şi piardă viaţa în curtea facultăţii în care predă, fiind atacat de persoane necunoscute.

Mircea Opean (în picioare) şi colegii din cadrul proiectului „automobilul hibrid”

Motivul pentru care Mircea Oprean, fostul ginere al lui Nicolae Ceauşescu, a fost agresat în curtea Universităţii Politehnice din Bucureşti, săptămâna trecută, pare un caz foarte greu de descurcat. Profesorul Mircea Oprean susţine că este exclus să fi fost atacat de vreun student supărat, deoarece a avut o relaţie foarte bună cu cei pe care îi pregăteşte la facultate, de 45 de ani încoace. Poliţia înaintează greu în acest caz, deoarece atacatorii au ştiut să acţioneze în aşa fel încât să nu poată fi recunoscuţi după imaginile camerelor de supraveghere. Mai mult, atunci când unul dintre agresori a scos cuţitul, a apărut un student pe aleea întunecoasă, iar atacatorii au preferat să fugă decât să rişte să fie văzuţi. Din fericire, acest lucru i-a salvat viaţa profesorului Oprean.

“În 45 de ani, nu am avut nici un conflict cu studenţii, în ciuda faptului că am avut destui restanţieri. Eu nu pic un student fără să îi explic unde greşeşte şi ce trebuie să facă pentru a se îndrepta”, ne-a spus Mircea Oprean. Profesorul bucureştean exclude astfel orice legătură între profesia sa şi atacul armat.

“Dacă voia, putea ajunge ambasador sau orice altceva, doar era ginerele lui Ceauşescu. Dar a preferat să rămână un profesor discret, un om de treabă. La Revoluţie i-au spart fişetul şi i-au creat mizerii indivizi care aveau titluri de profesori universitari şi nu aveau nici liceul terminat – oameni ai sistemului. Au fost anomalii ale comunismului, din cauza cărora Oprean a avut de suferit în mod nemeritat”,  ne-a spus unul dintre colegii săi din Politehnică.

Mircea Oprean şi întâlnirea de la malul mării cu Zoe Ceauşescu

În 1980, Zoe Ceauşescu l-a cunoscut pe Mircea Oprean, inginer din Sibiu şi cadru universitar la Politehnică.

”La sfârşitul lunii august şi începutul lunii septembrie, când mă aflam în vacanţă pe Litoral, la Eforie Nord, Zoe era la Neptun cu ocazia unei conferinţe internaţionale de matematică. A mers la Neptun cu un prieten, Dodu Petrescu, văr cu Zoe. Dodu a sunat-o pe Zoe şi a spus că se află la Neptun şi a invitat-o la o cafea. Ne-am întâlnit pe terasa Restaurantului Internaţional în cursul după-amiezii. Din prezentarea făcută nu am aflat şi nu ştiam despre Zoe decât că este verişoara lui Dodu. Abia spre sfârşitul întâlnirii, în cursul serii, mi-am dat seama că este Zoe Ceauşescu”, a rememorat cel care avea să devină ginerele cuplului dictatorial trei ani mai târziu, în aprilie 1983.

Anchetat pentru subminarea economiei naţionale

În timpul evenimentelor din 1989, Zoe a fost reţinută împreună cu fraţii săi, Nicu şi Valentin Ceauşescu, şi anchetată pentru subminarea economiei naţionale, ulterior ei fiind cercetaţi în stare de libertate. La începutul lunii ianuarie 1990 a fost reţinut şi soţul ei, Mircea Opran, care a fost ţinut în închisoare până pe data de 8 august 1990, tot pentru subminarea economiei naţionale. “Cum poate o poveste de dragoste să submineze economia naţională? Nu o voi înţelege niciodată”, ne-a spus Mircea Oprean.

Iubire de dincolo de mormânt

După Revoluţie, Zoe şi Mircea Oprean au fost evacuaţi din vila în care locuiau. A urmat o perioadă în care cei doi au fost nevoiţi să stea la prieteni sau la rude. Fiica soţilor Ceauşescu a făcut demersuri pentru a se reîntoarce la INCREST, însă a fost refuzată de conducerea de atunci a institutului. Zoe a dat în judecată instituţia, dar procesul nu a fost încheiat. Într-un final, a decis să înceteze lupta şi să se pensioneze.

A  murit pe 21 noiembrie 2006, în jurul orei 4.00, din cauza unui cancer la plămâni. A fost incinerată la Crematoriul Vitan, apoi urna cu cenuşa ei a fost depusă într-o nişă a crematoriului. După o lună, urna a fost ridică de soţul ei şi dusă acasă. “Ea a cerut să fie incinerată. Eu vreau să fiu înhumat. Am decis împreună ca urna cu cenuşa ei să o iau acasă, să fim împreună mereu. Iar când eu voi muri, lângă mine va fi pusă în mormânt şi urna. Vom fi împreună şi dincolo de moarte”, ne-a spus Mircea Oprean.

Proiect de automobile hibrid de concepţie românească

După secvenţa iubirii de dincolo de mormânt, profesorul Oprean a ieşit în evidenţă printr-un proiect de cercetare în domeniul auto, în care este specialist. Este vorba despre proiectul unui motor românesc hibrid, jumătate pe benzină, jumătate electric, care a fost montat şi testat cu succes pe un automobil 4×4, în 2011. Acest motor face şi obiectul unui brevet OSIM.

Din păcate, succesul profesional a fost umbrit de atacul de săptămâna trecută.

“Pot să spun doar că a fost un atac premeditat, iar cei care l-au comandat sunt nişte monştri. Am făcut unele afirmaţii publice în ultimul timp, iar cineva m-a avertizat că trebuie să tac”, ne-a mai spus Mircea Oprean.

 

Urmărește-ne pe Google News