De la 1 mai 2023, programul destinat asistenței umanitare pentru refugiații ucraineni în România, intitulat 50/20, a fost anulat și înlocuit cu noul program 2000/600. 

Programul 50/20 se derulase din martie 2022 până în aprilie 2023. În cadrul acestuia, refugiații ucraineni beneficiau de 20 de lei pe zi pentru mâncare și 50 de lei zilnic pentru cazare. Banii erau virați direct proprietarilor locuințelor în care ucrainenii stăteau cu chirie.

Activ în 2022, programul 50/20 practic nu a funcționat deloc în 2023. Pentru primele patru luni din anul curent sumele nu au fost virate.

Guvernul a promis că va reveni la zi cu plățile, dar nu există informații oficiale disponibile pentru când se va întâmpla. Ultima plată s-a făcut în februarie 2023, pentru luna decembrie 2022.

Prin noul proiect, banii pot ajunge direct la refugiați

În 4 mai, premierului Nicolae Ciucă declara: „Persoanele care au găzduit cetățeni ucraineni refugiați în România vor primi, în cât mai scurt timp, banii cuveniți pentru cazarea și masa celor cărora le-au oferit un cămin”. 

Autoritățile au trecut, de la 1 mai, la un program nou, detaliat în Hotărârea de Guvern 368/2023. Avantajul acestuia, cum a fost el prezentat de către inițiatori, e acela că sumele vor fi virate direct către refugiați.

Alfred Bulai a făcut infarct în arest. El a fost dus de urgență la spital
Recomandări
Alfred Bulai a făcut infarct în arest. El a fost dus de urgență la spital

Atât ucrainenii, cât și românii care au încercat să-i ajute să acceseze programul s-au întâlnit cu numeroase obstacole. Ei, dar și partenerii economici susțin că programul nou nu a fost pregătit în avans, printr-o colaborare a diferitelor instituții ale statului între ele, dar și cu băncile.

Cum e prevăzut să funcționeze programul 2000/600

Pentru ucrainenii care aleg cazarea privată, și nu în centrele de refugiați, există un ajutor de cazare, în primele 4 luni de program:

  • 750 de lei/lună (persoană fără familie)
  • 2000 de lei/lună (pentru o familie)

La sumele destinate cazării se mai adaugă 600 de lei pe lună de persoană pentru mâncare. Din luna a cincea a programului, suma destinată cazării rămâne neschimbată, dar dispar banii pentru mâncare. 

Ce condiții trebuie să îndeplinească o persoană refugiată din Ucraina pentru a beneficia de program

Potrivit noii legislații, refugiații depun o solicitare în primele 5 zile lucrătoare ale fiecărei luni. 

Pentru a accesa programul în prima lună, refugiații trebuie să aibă Protecție temporară, dar și un cont bancar la o bancă din România. 

În lunile 2-4, adulții apți de muncă trebuie fie să muncească în România, fie să dovedească faptul că își caută loc de muncă, prin înregistrarea la agențiile pentru ocuparea forței de muncă. Copiii lor trebuie să fie înregistrați la o formă de învățământ în România. 

Alexandru Bologa, campion paralimpic la judo, la Paris. Este prima medalie pentru România la Jocurile Paralimpice 2024
Recomandări
Alexandru Bologa, campion paralimpic la judo, la Paris. Este prima medalie pentru România la Jocurile Paralimpice 2024

Excepție de la aceste reguli se fac pentru: 

  • studenții la zi
  • persoanele cu dizabilități
  • persoane peste 65 de ani
  • persoane cu un copil de până la 2 ani (respectiv 3 ani în cazul copilului cu dizabilitate)

Din luna a cincea a programului, încadrarea în muncă este obligatorie pentru ca ucrainenii să poată primi sprijinul pentru cazarea în România. 

Ce s-a întâmplat în practică 

Trecerea la noul program a fost bruscă. Asta a însemnat multe cazuri de respingere, criterii variabile la sucursale diferite ale aceleiași bănci, un proces lung și obositor pentru femeile care poartă deja semnele traumei războiului și dezrădăcinării, potrivit relatărilor refugiaților. 

Prima lună este singura în care deschiderea contului bancar e suficientă pentru înscrierea în program. Însă „o lună” a însemnat, de fapt, mult mai puțin. 

Între publicarea hotărârii de guvern (26 aprilie) și ultima zi de înscriere pentru luna mai (5 mai), ucrainenii au avut la dispoziție 8 zile lucrătoare.

Din iunie, atât înscrierea copiilor la școală, cât și a adulților în căutarea unui loc de muncă vor fi condiții obligatorii. 

Angajarea femeilor refugiate e dificilă din perspectiva realității că majoritatea mamelor sunt aici singure, fără soți sau alt sprijin în creșterea copiilor. Cu excepția timpului petrecut de aceștia la grădiniță sau școală, mamele nu au alte ore libere.

Cum va arăta harta deceselor provocate de temperaturile ridicate, în 2050. Mii de români mor în fiecare an ca urmare a efectelor climei
Recomandări
Cum va arăta harta deceselor provocate de temperaturile ridicate, în 2050. Mii de români mor în fiecare an ca urmare a efectelor climei

Exemplul Irei 

În urmă cu un an, Ira și copiii ei, refugiați din Ucraina, au ajuns la Botoșani, unde Irina Pascal i-a primit în apartamentul mamei ei, gol la acel moment. Ira a vrut la început să stea doar o lună în România, dar ulterior a decis să rămână pe termen lung și femeile au aplicat împreună la programul 50/20. 

Soțul Irei muncește în Olanda, dar, dacă s-ar muta acolo cu toții, ar da pe chirie toți banii pe care acesta îi câștigă. Așa că momentan războiul i-a despărțit.  

„Ne-au zis că fiecare ucrainean trebuie să vorbească și să scrie românește ca să-și deschidă un cont”

Ca să acceseze programul 2000/600, Ira a încercat să-și deschidă un cont bancar singură în Botoșani și a fost refuzată pe rând de toate băncile. „Raiffeisen i-a cerut contract de muncă, am făcut plângere către ei. La sucursala BT, funcționara mi-a spus senină că ea nu știe nici ucraineană, nici engleză și nu se poate baza pe ce aș traduce eu. De asemenea, a menționat că, pentru a avea un card, Ira ar trebui să aibă rulaj de 2.000 euro pe lună”, povestește Irina, care a început să meargă cu Ira la bănci ca să o ajute. 

La ING Botoșani, Ira a fost trimisă la Suceava, explicația fiind că la Botoșani nu se pot emite carduri. 

„Cel mai șocant și supărător a fost la Banca Transilvania”, mărturisește Ira. „De fiecare dată aveau alte condiții speciale: traducerea documentelor, contract de închiriere. Însă acum ne-au zis că fiecare ucrainean trebuie să vorbească și să scrie românește ca să-și deschidă un cont”. Ira mai spune că multe bănci i-au cerut să aibă contract de muncă.

„Senzația e că nu vor să ne deschidă cont”, spune, dezamăgită, Ira. După mai multe zile de căutări, Ira a reușit să-și facă un cont la BCR, dar între timp a primit și informația din partea Primăriei Botoșani că i-ar accepta și plata cu Revolut, povestește Irina. 

„Ei oricum sunt mai bine ca alte familii. Mulți nu știu cum s-au descurcat”

În primele luni ale programului 50/20, Ira și Irina primiseră la timp sprijinul financiar din partea statului. Însă începând cu sumele pentru ianuarie și până acum, banii nu au mai fost livrați. 

Ira e norocoasă, pentru că încă primește bani de la soțul și tatăl ei, care muncesc în alte țări. Altfel spune nu s-ar descurca. „Ei oricum sunt mai bine decât alte familii. Mulți nu știu cum trăiesc decent”, spune Irina Pascal. 

E un lucru bun noua variantă, pentru că mai de voie, mai de nevoie vor trebui să se integreze. Doar că statul român e de toată bafta. Nu s-a luat o marjă de timp până să se clarifice toate chestiunile și acum are loc o bulibășeală. 

Irina:

Ira vorbește limba engleză și e de fel o persoană proactivă, cum o descrie prietena ei româncă. S-a interesat ce documente sunt necesare, și-a făcut copii după acte, a încercat să respecte tot ce i-a cerut birocrația. „Dar când te izbești de neputința de a crea un afurisit de cont curent…”, spune Irina. 

Ira are o fetiță care merge la grădiniță, unde programul se termină la ora 12. După 12, mama ei trebuie să stea cu ea în fiecare zi, ceea ce îi limitează posibilitățile de angajare. „Sunt tare curioasă cum va gestiona statul aceste cazuri”, se întreabă Irina. „Noi, românii, de bine, de rău, mai avem o bunică, soțul pe tura inversă. Când ești singur, ce faci? În iarnă, fetița a făcut pneumonie și Ira a refuzat internarea ca să poată sta acasă și cu fratele ei, un băiat de 11 ani.”

Uneori, pe Ira o bate gândul să se ducă din nou acasă, la Odesa. Mama ei, care e încă acolo, îi spune mereu nici să nu se gândească să se întoarcă. Început într-o dimineață nefirească de 24 februarie 2022, războiul se anunță lung.

Citește și: Ce spun băncile din România despre conturile deschise refugiaților ucraineni

Foto: Hepta

Google News Urmărește-ne pe Google News


Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro

Comentarii (5)

Nexus   •   16.05.2023, 13:08

DA, NU ESTE MOALE DE LOC............dar dupa un an de zile trebuie sa incerci sa te integrezi un pic,sau mai mult ca sa traiesti mai usor.......

ED1953   •   16.05.2023, 11:29

Eu am avut un cont in Olanda - am lucrat la o multinationala olandeza. - mi-au cerut un garant olandez -mi-au cerut sa vorbesc engleza daca nu vorbesc olandeza ( vorbesc dar prost ) - toata corespondenta etc este in lb.olandeza si daca nu as fi stiut limba olandeza ( asa cum o stiu ) nu m-as fi descurcat deloc cu internet banking. In urma cu ceva ani am vrut sa un deschid un cont la Viena ( dorea Dragnea sa supraimpoziteze economiile bancare ).Am discutat cu banca austriaca : - conditii - sa ai domiciliu in UE - sa cunosti lb.germana. Indeplineam conditiile dar Dragnea a picat asa ca nu a mai fost nevoie sa imi mut economiile bancare la Viena. Fara sa ai cunostinte minime de limba tarii unde vrei sa iti deschizi un cont este imposibil sa il administrezi.

C.AdrianMarian   •   16.05.2023, 08:47

Dar povesti de viata ale romanilor de ce nu intereseaza pe nimeni? Reteaua "Albanezu", dosarul Micula, vanzarea Petrom, revenirea fantastica a firmei care a dat teapa de 1.5 mld. De euro Romaniei si anume Bechtel auditand firmele lui Umbrarescu spre o posibila cumparare, Rafo, insula mare a Brailei... Asuca avem o gramada pe cap. Dar ca ucrainienii au venit si se comporta ca si cum noi suntem in tara lor?? Si.au facut firme, nu platesc taxe de ce nu zice nimeni? Au venit cu preturi mici si au nenorocit pietele. Problema e ca nici nu sunt produsele lor. Sunt americane, chineze si chiar rusesti. Pai noi ce suntem de am ajuns in halul asta??

    seaman651   •   16.05.2023, 11:15

    C.AdrianMarian   •  16.05.2023, 08:47

    Dar povesti de viata ale romanilor de ce nu intereseaza pe nimeni? Reteaua "Albanezu", dosarul Micula, vanzarea Petrom, revenirea fantastica a firmei care a dat teapa de 1.5 mld. De euro Romaniei si anume Bechtel auditand firmele lui Umbrarescu spre o posibila cumparare, Rafo, insula mare a Brailei... Asuca avem o gramada pe cap. Dar ca ucrainienii au venit si se comporta ca si cum noi suntem in tara lor?? Si.au facut firme, nu platesc taxe de ce nu zice nimeni? Au venit cu preturi mici si au nenorocit pietele. Problema e ca nici nu sunt produsele lor. Sunt americane, chineze si chiar rusesti. Pai noi ce suntem de am ajuns in halul asta??

    NU-mi amintesc sa-mi fi deschis vreodata un cont in afara si sa mi se ceara pentru asta sa vorbesc limba statului respectiv.

    seaman651   •   16.05.2023, 11:14

    C.AdrianMarian   •  16.05.2023, 08:47

    Dar povesti de viata ale romanilor de ce nu intereseaza pe nimeni? Reteaua "Albanezu", dosarul Micula, vanzarea Petrom, revenirea fantastica a firmei care a dat teapa de 1.5 mld. De euro Romaniei si anume Bechtel auditand firmele lui Umbrarescu spre o posibila cumparare, Rafo, insula mare a Brailei... Asuca avem o gramada pe cap. Dar ca ucrainienii au venit si se comporta ca si cum noi suntem in tara lor?? Si.au facut firme, nu platesc taxe de ce nu zice nimeni? Au venit cu preturi mici si au nenorocit pietele. Problema e ca nici nu sunt produsele lor. Sunt americane, chineze si chiar rusesti. Pai noi ce suntem de am ajuns in halul asta??

    Amestecam borcanele, era vorba pur si simplu de modul dezastruos in care se dau "reguli" noi de catre statul-palma-barba-cot, fara a fi gandite in prealabil, fara consultari corespunzatoare cu cei implicati in "regulile" emise din putul gandirii unor incompetenti. De ceea ce comentati dvs, tot acei incompetenti se fac raspunzatori.

Vezi toate comentariile (5)
Comentează

Loghează-te în contul tău pentru a adăuga comentarii și a te alătura dialogului.

Descoperirea năucitoare făcută de angajatul unei companii din Roman, care lucra la banda de procesare a sfeclei de zahăr
Știrileprotv.ro
Descoperirea năucitoare făcută de angajatul unei companii din Roman, care lucra la banda de procesare a sfeclei de zahăr
Poză de colecție! Cum arăta Loredana Groza înainte să devină celebră! Wow!
Viva.ro
Poză de colecție! Cum arăta Loredana Groza înainte să devină celebră! Wow!
Nicole Kidman, decolteu abisal pe covorul roșu. Rochia „obraznică” a trădat-o, însă
Libertateapentrufemei.ro
Nicole Kidman, decolteu abisal pe covorul roșu. Rochia „obraznică” a trădat-o, însă
De sâmbătă, 7 septembrie 2024, de la ora 7, patru zodii îl prind pe Dumnezeu de un picior. Se întâmplă lucruri deosebite pentru ele
FANATIK.RO
De sâmbătă, 7 septembrie 2024, de la ora 7, patru zodii îl prind pe Dumnezeu de un picior. Se întâmplă lucruri deosebite pentru ele
Gică Hagi a impus reguli clare jucătorilor care se cazează în Academie » Regulamentul de Ordine Interioară este drastic. „Ușa camerei nu se încuie”
GSP.RO
Gică Hagi a impus reguli clare jucătorilor care se cazează în Academie » Regulamentul de Ordine Interioară este drastic. „Ușa camerei nu se încuie”
Proiectul ambițios al lui Ceaușescu care a rămas de izbeliște. Lucrarea de infrastructură ar fi pus România în rând cu Italia sau Franța
FANATIK.RO
Proiectul ambițios al lui Ceaușescu care a rămas de izbeliște. Lucrarea de infrastructură ar fi pus România în rând cu Italia sau Franța
Rochia de mireasă a unei românce a devenit virală pe TikTok! 30.000 de oameni au reacționat când au văzut-o! FOTO
Unica.ro
Rochia de mireasă a unei românce a devenit virală pe TikTok! 30.000 de oameni au reacționat când au văzut-o! FOTO
Leonard Doroftei s-a întors definitiv în România. Ce ocupaţie va avea odată revenit: "Nu, restaurant nu vreau. Asta vreau să fac"
Orangesport.ro
Leonard Doroftei s-a întors definitiv în România. Ce ocupaţie va avea odată revenit: "Nu, restaurant nu vreau. Asta vreau să fac"
Jobul dorit de 1 din 3 tineri români. Salariile, între 600 şi 900 de euro
Observatornews.ro
Jobul dorit de 1 din 3 tineri români. Salariile, între 600 şi 900 de euro
Horoscop 7 septembrie 2024. Racii au parte de un context care le permite să se ocupe cu ceva ce le place foarte mult și să învețe din ceea ce fac
HOROSCOP
Horoscop 7 septembrie 2024. Racii au parte de un context care le permite să se ocupe cu ceva ce le place foarte mult și să învețe din ceea ce fac

Știri mondene

Știri România

RECOMANDĂRI