Afirmațiile reprezentantului Executivului vin după ce a apărut informația potrivit căreia Guvernul intenţionează să mute o parte din contribuţia virată de stat la fondurile de pensii private obligatorii (Pilonul II) către Pilonul I.

Vicepremierul a afirmat că reprezentanții ASF și ai ministerului Finanțelor au avut o întâlnire cu administratorii de la Pilonul II de pensii.

”Nu este luată o decizie în ceea ce priveşte Pilonul II de pensii, sub nicio formă nu există desfinţarea Pilonului II de pensii sau marginalizare. (..) Ne uităm în continuare pe cifre, există anumite cifre care ne îngrijorează, viitorii pensionari care au accesat la Pilonul II de pensii. Este ceva îngrijorător în ceea ce priveşte Pilonul II de pensii, nu ca în alte state. La noi sunt banii, dar cred că se pot gestiona mai bine ca oamenii să aibă o pensie mai mare. Nu este o intrare brutală a statului, pur şi simplu este vorba de eficienţă şi o decizie, pentru că Guvernul României poate lua o asemenea decizie, o decizie în favoarea cetăţenilor care au accesat”, a spus Marcel Ciolacu.

Potrivit vicepremierului, orice decizie va fi explicată de preşedintele ASF şi cu vicepreşedintele pe pensii şi de către Ministerul Finanţelor.

”Decizia nu a fost luată dintr-o foamete a Guvernului pentru bani. Avem suficienţi bani să închidem această rectificare bugetară şi bugetul până la sfârşit. Vă aduc aminte că avem cea mai mare creştere economică din Europa”, a spus vicepremierul.

Guvernul pregătește o naționalizare mascată a pensiilor. Ministerul Finanțelor vrea să scadă contribuțiile care se duc în Pilonul II de pensii de la 5,1% la 2,5%, măsura fiind menită a crește veniturile autorităților, acestea fiind necesare pentru echilibrarea bugetului pentru a putea acoperi toate promisiunile electorale.

Intenția a fost anunțată de către Ionuț Mișa, ministrul Finanțelor, într-o întâlnire cu reprezentații conducerii asociației profesionale a administratorilor de pensii private (APAPR), potrivit Profit.ro. La întâlnire ar mai fi participat și Leonardo Badea, președintele Autorității de Supraveghere Financiară (ASF), Ion Giurăscu – vicepreședinte al ASF și responsabil cu sectorul de pensii private, dar și și Ovidiu Răzvan Wlasopol, prim-vicepreședintele instituției.
Potrivit sursei citate, una dintre propuneri este și mai dură, respectiv reducerea contribuțiilor la pensii private de la 5,1% la 1%, ceea ce ar echivala cu o scădere cu 80% a contribuțiilor. Măsura afectează cei 7 milioane de români care cotizează la pensiile administrate privat.

Citește: VIDEO/ Un proiect îngropat în bălăriile Bărăganului. „Autostrada bicicliștilor”, drumul betonat spre cârciuma din sat

 
 

Urmărește-ne pe Google News