UPDATE. Ministerul Afacerilor Externe (MAE) consideră inacceptabilă orice asociere între cetăţenii unei ţări şi un fenomen infracţional, precum și orice manifestare care poate genera fenomene de ură rasială sau xenofobie.
„Situaţia cetăţenilor care comit infracţiuni trebuie abordată fără stereotipii şi, în nici un caz, pe baze etnice sau nerespectând principiului nediscriminării. Legea trebuie să se aplice, în mod egal şi ferm, indiferent de cetăţenie sau de etnie. Ca stat membru al UE, România manifestă o intensă preocupare şi acţionează pentru prevenirea şi combaterea migraţiei ilegale şi a traficului de persoane, indiferent sub ce formă se manifestă: cerşetorie, exploatare sexuală, exploatare prin muncă etc”, arată ministerul.
MAE afirmă că România „îşi asumă responsabilităţile care îi revin în ceea ce priveşte modul în care propriii cetăţeni se comportă în străinătate, aliniindu-se standardelor internaţionale în domeniul prevenirii şi combaterii traficului de fiinţe umane, fiind parte la principalele instrumente internaţionale în materie”, se arată într-un comunicat al MAE, remis la solicitarea Agerpres.
În ceea ce priveşte numărul mare de cetăţeni români care se află pe teritoriul Italiei sau al oricărei alte ţări, precizează ministerul, „România colaborează strâns cu autorităţile din statele gazdă pentru gestionarea şi prevenirea problemelor ce derivă din acest fenomen şi este gata să intensifice această colaborare”.
Două accidente rutiere produse în sudul Italiei, în urma cărora 16 imigranți au murit, au provocat o dezbatere politică amplă privind exploatarea muncitorilor străini.
Salvini a cerut măsuri dure pentru limitarea imigrației, a traficului de persoane și a formelor de sclavie.
”Există o lege privind exploatarea persoanelor care trebuie actualizată pentru a le permite angajaţilor din agricultură să lucreze legal. Dar legea nu rezolvă problema, trebuie aplicată, iar fermierii trebuie să fie în situaţia de a putea respecta legea”, a afirmat Matteo Salvini, potrivit Mediafax, care citează presa italiană.
”Vom încerca să aplicăm măsuri de constrângere şi pentru legalitatea transporturilor; în ultima perioadă au fost sechestrate 300 de mijloace de transport, autoutilitare cu numere de înmatriculare bulgare şi fără asigurare. Există şi un import de sclavi din ţări comunitare: România şi Bulgaria. Le voi scrie colegilor mei din aceste ţări pentru că, dat fiind că fac parte din Uniunea Europeană, trebuie să ia la rândul lor măsuri pentru controlul mijloacelor de transport şi persoanelor. Obiectivul este o gestionare transparentă a transporturilor, aş spune chiar un sistem public de transporturi, pentru a opri afacerile grupurilor de crimă organizată”, a subliniat Matteo Salvini.
CITEȘTE ȘI: EXCLUSIV/ Nu-și mai caută pereche în Vama Veche! Ritualul de dimineață al lui Tudor Chirilă în vacanța de vară
FOTO: EPA