„Acesta este un moment istoric. Astăzi, Parchetul European își preia îndatoririle. Nu mai visăm în privința viitorului, îl facem posibil. După mai mult de două decenii de discuții legale, urmate de negocieri politice dificile, ne-au trebuit mai puțin de doi ani pentru pregătirile practice”, a declarat Kovesi.
Avem o responsabilitate enormă. Nu există niciun precedent pentru Biroul Procurorului Public European. Deciziile noastre afectează direct drepturile fundamentale ale cetățenilor europeni. Succesul nostru este o chestiune de credibilitate pentru Uniunea noastră.
Laura Codruța Kovesi, la conferința de presă organizată la sediul Parchetului European de la Luxemburg:
Evenimentul a avut loc în prezența, printre alții, a vicepreședintelui pentru valori și transparență a Comisiei Europene, Vera Jourova, și a comisarului european pentru justiție, Didier Reynders.
Jourova: Sunt fericită că Laura Codruța Kovesi este primul nostru șef al Parchetului European
Fost comisar european pentru Justiție în precedentul mandat, Vera Jourova (Bulgaria) s-a declarat încântată că Laura Codruța Kovesi este prima șefă a instiuției exprimându-și convingerea că sub mandatul acesteia, cei care fraudează banii europeni vor fi prinși.
„Este o realizare extraordinară pentru Uniunea Europeană și pentru public. Este o zi mare pentru contribuabilii europeni, pentru că astăzi le dăm o asigurare clară că le vom proteja banii. Crearea și lansarea activitățiile Parchetului European au fost priorități de top pentru Comisie în anii trecuți. Mi-am petrecut precedentul mandat ca și Comisar pe Justiție convingând statele membre să se alăture acestei suprastructuri naționale și asta nu a fost mereu ușor. La început am avut doar 14 membri, acum sunt 22 și sperăm cu încă unul gata să ni se alăture. Sunt fericită că doamna Laura Codruța Kovesi este primul nostru șef al Parchetului European, sunt convinsă că va face tot ceea ce trebuie să-i găsească pe cei care fraudează fondurile europene”, a declarat actualul vicepreședinte al Comisiei Europene, Vera Jourova.
Noul Parchet European este responsabil cu anchetarea, dar şi cu urmărirea penală şi aducerea în faţa justiţiei a celor responsabili pentru infracţiuni care afectează bugetul UE, scrie Agerpres.
Aceste infracţiuni se suprapun cu deturnarea fondurilor europene şi corupţia, frauda transfrontalieră în materie de TVA ce implică cel puţin două state membre şi sume de peste 10 milioane de euro, spălarea de bani.
Numai pentru frauda transfrontalieră în materie de TVA, UE evaluează prejudiciul la 30-60 miliarde de euro pe an. Pentru alte infracţiuni, estimările sunt în jur de 500 milioane de euro pe an.
Din structură fac parte 22 de țări, mai puțin Ungaria, Polonia, Irlanda, Suedia și Danemarca. În același timp, Slovenia nu a numit încă un procuror delegat, în ceea ce Laura Codruța Kovesi a descris ca fiind „lipsa unei cooperări sincere” din partea acestei ţări.
Foto: EPA