Ion Benea, care este și director al Centrului de Surpaviețuire Urbană (CSU), spune că pentru toţi românii, vacanţa ideală din punct de vedere al securităţii proprii şi al evitării oricăror incidente violente trebuie să fie undeva în Europa, căci ne-am creat percepţia conform căreia Bătrânul Continent este un etalon al civilizaţiei, bun gustului, educaţiei şi siguranţei.

”Aşa este până la un punct. Numai că din nefericire vremurile s-au schimbat. Şi odată cu ele şi oamenii. Şi schimbările nu au fost neapărat în bine. Prin definiţie oraşele mari au criminalitate ridicată. Acesta este un aspect care trebuie mereu amintit. Multe oraşe europene la care nu v-aţi aştepta, prezintă riscuri ridicate de jaf, violenţă stradală, tensiuni interetnice şi multe astfel de manifestări care transformă orice vacanţă într-un coşmar”, atrage atenția președintele CSU.

Să luăm pe rând cele mai periculoase orașe din Europa și din lume…

Sofia, Bulgaria:

Aproape o treime din locuitorii Sofiei declară că nu se simt deloc în siguranţă în capitala Bulgariei. Cu toate că rata infracţiunilor a început să scadă odată cu anul 2010, de când poliţia bulgară a înăsprit raidurile, rata jafurilor şi furturilor rămâne în continuare ridicată.

Cu toate acestea, cel mai îngrijorător aspect al Sofiei rămâne cel legat de criminalitatea organizată. În anul 2010, realizatorul unei populare emisiuni de radio a fost ucis ziua în amiaza mare, deoarece ar fi glumit pe seama unor mafioţi locali. Unul dintre făptaşii crimei, un proeminent gangster bulgar a fost în cele din urmă eliberat deoarece nimeni nu vroia să depună plângere contra sa.

Ceea ce l-a făcut pe ministrul de interne de atunci să declare că în ultimii 20 de ani, procurorii locali ar fi fost în solda celor circa 300 de mafioţi de calibru mare din oraş. În anul 2009, un raport al ambasadei americane din Sofia anunţa că în oraş există 140 de ucigaşi plătiţi care au comis mii de crime la comandă între anii 1993-2008. În plus, oraşul este deseori scena unor evenimente stradale violente, căci bulgarii se manifestă deseori violent la adresa comunităţilor  de romi din capitala lor….

Glasgow, Scoţia:

Glasgow este capitala Scoţiei şi foarte puţini români ştiu că acest oraş a deţinut timp de decenii nedoritul titlu de capitala crimelor şi omorurilor din Europa Occidentală.

În prezent, Glasgow nu se dezice deloc de trecutul său violent. În anul 2003, aici s-au înregistrat cele mai multe incidente violente din toată Marea Britanie. Glasgow este numit de britanici „Capitala Cuţitarilor”, şi nu fără temei deoarece aici se înregistrează anual cele mai multe crime şi tentative de omor efectuate cu cuţitul din tot regatul britanic.

La nivelul anului 2005, Glasgow avea o rată a crimelor violente mai mare chiar decât a temutului oraş brazilian Rio de Janeiro. În anul 2008, în Glasgow au fost mai multe omoruri decât în New York (proporţional cu numărul de locuitori, evident), ceea ce face ca Bucureştiul nostru să devină subit un oraş ideal!

Mulţi turişti care au venit aici şi au avut ghinionul să dea peste cheflii şi scandalagii locali, au primit în semn de bun venit un „Sărut de Glasgow”. Nu ştiţi ce înseamnă ? Este un violent cap în gură primit de victima care de cele mai multe ori îşi pierde câţiva dinţi…

Marsilia, Franţa:

Marsilia are o adevărată tradiţie în cuţitari, scandalagii şi violatori. Al doilea oraş ca mărime din Franţa, Marsilia nu este paşnică nici măcar în aparenţă. Crima organizată, recrudescenţa populaţiei musulmane de aici, războaiele între găştile de cartier sunt realităţi zilnice. Începând cu anul 1970, străzile Marsiliei sunt desori scăldate în sânge în urma numeroaselor încăierări sau proteste violente.

Suporterii fanatici de fotbal nu lipsesc nici ei din acest carusel al bătăilor de stradă. Apropo, conform statisticilor, Marsilia este capitala neoficială a luptelor de câini din Franţa.

Tot el este singurul oraş european în care unul dintre jucătorii de fotbal (Lucho Gonzalez pe numele lui) ai celebrei Olympique Marseille a implorat conducerea clubului la care activa să-l vândă oriunde după ce apartamentul lui a fost spart, prietena sa bătută, iar toate bunurile şi banii celor doi au fost furate.

Napoli, Italia:

Recunoscut dintotdeauna drept capitala criminalităţii din Italia, oraşul Napoli nu se dezminte nici în prezent. Chiar şi locuitorii lui recunosc că oraşul a ajuns un loc neplăcut şi violent. Nici turiştii nu au motive să se simtă prea bine. În fond aici a apărut şi s-a dezvoltat metoda de furt prin intermediul motocicletei sau scuterului. Cu ajutorul acestora, infractorii trec în viteză pe lângă turişti (de regulă femei) cărora le smulg de pe umăr sau din mână geanta sau alte bunuri personale. În plus, Napoli este una dintre capitalele celebrei Mafii Italiene. Recent, chiar celebrul fotbalist italian Mario Balotelli pe când se afla în vizită în oraş, a avut nevoie de protecţia specială a unui lider mafiot, astfel încât să nu fie jefuit sau bătut. Conform statisticilor, circa 21 % din napolitani susţin că nu se simt deloc în siguranţă aici.

Istanbul, Turcia:

Cel mai mare oraş din Turcia a devenit în ultimii ani una dintre destinaţiile favorite de vacanţă ale românilor. Oare câţi dintre concetăţenii noştri ştiu că numai puţin de 39% dintre locuitorii Istanbulului declară că nu se simt deloc în siguranţă în acest oraş?

Mai mult decât atât, un procent uriaş, de 60% dintre locuitori, susţin că nu poţi avea încredere în nimeni, aici în Istanbul.

Nu trebuie uitat că aici este locul unora dintre cele mai violente galerii de fotbal din lume, galerii rivale, care se încaieră deseori violent pe străzi, fără să le pese de turişti. Însă cel mai mare pericol din Istanbul este reprezentat de atentatele teroriste care zguduie periodic oraşul. Istanbulul este deseori o ţintă atât pentru separatiştii kurzi, cât şi pentru Al-Qaeda. În anul 2008, un număr de 16 oameni printre care şi turişti au fost ucişi aici într-un atentat. În urmă cu 5 ani, 57 de persoane au fost ucise şi alte 700 rănite în urma unui alt cumplit atentat terrorist”.

San Pedro Sula, Honduras:

Cel mai periculos loc de pe Pamant este orașul San Pedro Sula din Honduras, locul unde trei persoane sunt ucise în fiecare zi. Sute de crime sunt opera bandelor și cartelurilor de droguri din San Pedro, unde economia este slab dezvoltată și saracia este înfloritoare.

În ciuda unui ajutor de milioane de dolari, primit din partea Statelor Unite în vederea perfecționării poliției din Honduras, procurorii din această țară au primit mai mult de 150 de plângeri oficiale referitoare la crime comise în capitala Tegucigalpa.

În clasament, San Pedro ocupă prima poziție pentru al doilea an consecutiv, fiind urmat de orașele Acapulco din Mexic, Caracas din Venezuela, Distrito Central din Honduras și Torreon din Mexic.

 

”Premergător  unei depalsări într-o țară necunoscută, este bine să culegeți informații minimale pentru a ști ce trebuie să faci, cum să te comporți când te afli în țara de destinație: riscuri zonale, hărți, repere, mijloace de transport, mijloace de comunicare, vestimentație, specific culinar”, a adăugat Ion Benea.

Centrul de Supraviețuire Urbană organizează pe 25 iunie un workshop privind autoprotecția, de la ora 10,00 (Șos. Mihai Bravu nr. 428, Colegiul Tehnic Mihai Bravu)

Ion Benea (stânga), demonstrație de autoapărare

 

 

 

Urmărește-ne pe Google News