„În ultimii 10 ani, România a avut incompatibili toți viceprimarii aleși, iar acum au mai fost validați încă 3.000 de viceprimari incompatibili. În legea 215/2001 la articolul 57, alineatul 7 se spune că pe durata exercitării mandatului, viceprimarul își păstrează statutul de consilier local, fară a beneficia de indemnizația aferenta acestui statut”, ne-a declarat Ionel Chiriță, președintele executiv al Asociației Orașelor din România (AOR).
După ce a fost dată această lege, a apărut legea 161/2003. Aici se spune clar la secțiunea a 4-a, Incompatibilități privind aleșii locali, la areticolul 87, alineatul 1, „Funcția de primar și viceprimar, primar general și viceprimar al municipiului București, președinte și vicepreședinte al consiliului județean este incompatibilă cu funcția de consilier local”.
Aici deja s-a creat incompatibilitatea pe bâlbâiala autorităților care au dat două legi ce se bat cap în cap. Cu toate acestea, în 2006, pare să vină soluția, când legea 215/2001 s-a actualizat. Numai că aceasta s-a actualizat dar acel articol despre compatibilități nu a fost schimbat, ci doar mutat câteva articole mai sus. Așa se face că pe legea 215/2001 actualizată în 2006 la articolul 61, alineatul 7 se spune că „Pe durata exercitării mandatului, viceprimarul își păstrează statutul de consilier local, fară a beneficia de indemnizația aferenta acestui statut”.