Nicoleta are 45 de ani si este muncitoare la „Republica”de 26 ani, are pe hartie un salariu de 5 milioane lei, dar ultima data cand a semnat statul a primit doar 400.000 de lei. De doua saptamani protesteaza in strada alaturi de colegii ei pentru ca noii patroni au anuntat ca toti muncitorii sunt trimisi acasa pana la toamna. Nicoleta are cinci copii si un sot pensionat pe caz de boala. Ea locuieste intr-o garsoniera din caminele uzinei. Intr-o camaruta, traiesc sapte persoane, motiv pentru care „mobila” din casa inseamna trei paturi unde se doarme pe rand. In camera nu mai este loc decat de o masa, pe care Nicoleta gateste, iar copiii isi fac temele. In „locuinta” nu exista decat un scaunel, pe care se asaza doar cine are treaba la masa. Nicoleta nu are de cateva zile apa si nici curent electric, pentru ca nu au fost platite facturile. Ca si celelalte gospodine din camin, ea a trimis copiii la casele de peste drum sa ceara apa, macar pentru baut. Frigiderul sta scos din priza pentru ca nu este curent electric, dar oricum nu sunt bani pentru a-l umple. Acum zace pe post de raft si gazduieste doar o bucata de branza. Televizorul, asezat pe frigider, este si el „mort”. Nicoleta, ca mai toate vecinele ei, gateste pe culoar, dar acum resoul improvizat este inutil. De altfel, ca sa castige spatiu in locuinta, fiecare locatar are pe palier cate un dulap din fier in care sunt puse laolalta oale, cratite, cartofi si lucruri de iarna. O vecina de palier, Maria, a avut grija de cele trei cabine de toaleta de pe palier cat timp locatarii protestau in fata intreprinderii. Maria a carat zece galeti pentru a inlatura murdaria adunata peste noapte si pentru a indeparta mirosul puternic de urina si fecale. Indiferent de etaj, toate camerele sunt invadate de igrasie, pentru ca toata iarna nu a fost caldura, iar aburii de la resou au provocat condens pe pereti. La parter, o tanara mamica este fericita ca a mai avut in butelie suficient gaz sa gateasca copiilor cartofi si oua ochiuri.
In fata celor doua camine care gazduiesc peste 1.000 oameni erau ieri o multime de prichindei, copii ai locatarilor. Doar doi baieti se distrau jucandu-se „de-a mama si de-a tata”, restul fiind ocupati cu transportul apei din vecini. Meniul pe ziua de ieri a fost identic pentru toti: cartofi fierti.
„Suntem disperati. Un coleg a vrut sa se arunce de pe bloc pentru ca are, ca si noi, datorii si nu are cu ce plati. Pensia sotului meu, dupa 20 de ani de munca grea la Faur, este 1,2 milioane lei. Cum sa traiesti cu banii astia?”, a spus Nicoleta. Ea a protestat si ieri in strada, desi este convinsa ca nimeni nu-i va ajuta.
Pentru ca protestele repetate nu au avut rezultate in favoarea lor, muncitorii de la Republica au cerut aprobare pentru un miting, in fata Senatului, a Guvernului si a Palatului Cotroceni. Luni, intre ora 9 si 15, sute de muncitori vor bloca bulevardele din centrul Capitalei si au anuntat ca vor aduce si copiii. Ieri au blocat pentru cateva momente sinele de tramvai din fata intreprinderii, dar jandarmii i-au „impins” spre gardul uzinei unde au asteptat ore in sir un raspuns de la „cei mari” de la Guvern.

 
 

Urmărește-ne pe Google News