Datele vine în contextul în care, recent, o femeie a fost omorâtă de soţul ei, în Chitila. Aceasta avea un ordin de protecţie emis, de care nu s-a ţinut cont.
Presadă: „Degeaba avem ordine de protecție dacă încălcarea lor nu este pedepsită!”
Senatoarea USR afirmă că, până să facă o interpelare la Ministerul Justiției în 2018, instituţia nici măcar nu culegea date despre procesele în care se judecă această infracțiune.
„Puteam afla câte încălcări au fost înregistrate de la Poliție, dar nu și câte au ajuns pe rolul instanțelor sau câte pedepse s-au dat pentru această infracțiune. Așa că recent am făcut o cerere de informații la Ministerul Justiției despre procesele în care se judecă încălcarea ordinelor de protecție, știind că acum culeg aceste date- Informațiile de mai jos ne arată bătaia de joc totală a unui sistem care nu face nimic pentru aceste victime. Dacă agresorul nu ajunge să fie pedepsit pentru încălcarea ordinelor de protecție, totul e degeaba și mii de femei vor continua să plătească cu integritatea lor fizică, psihică sau cu viața pentru ineficiența unui sistem”, spune senatoarea USR.
Datele Ministerului Justiţiei, pentru anul 2018
- Ordine de protecție definitive emise în 2018: 3775
- Ordine de protecție încălcate (raportate la Poliție): 1424
- Procese în care se judecă încălcarea ordinelor de protecție: 19
- Procese soluționate: 0
Datele Ministerului Justiţiei, pentru anul 2019
- Ordine de protecție definitive emise în 2019: 2958
- Ordine de protecție încălcate (raportate): nu avem date, dar uitându-ne la trendul din anii trecuți, putem presupune că o treime au fost încălcate, deci în jur de 1000
- Procese în care se judecă încălcarea ordinelor de protecție: 83 (le include pe cele 19 din 2018)
- Procese soluționate: 33
- Condamnări definitive: 14, din care executare în regim de detenție 6, suspendare executare 6, amânare executare 2
Senatoarea arată că, din păcate, Poliția nu mai publică date despre încălcarea ordinelor de protecție, preferând să ofere statistici despre numărul de ordine de protecție provizorii emise și număr ordine de protecție rămase definitive.
„Aștept ca în urma prezentării acestei situații Poliția să ne comunice și câte ordine de protecție au fost încălcate în 2019. Putem face mai mult? Sigur că putem. E de datoria noastră. Poliția și Ministerul Justiției: așteptăm condamnări ale României la CEDO pentru a face efectiv ceva?”, a transmis Florina Presadă.
Senatoarea menţionează că proiectul privind brățara electronică, al cărui co-inițiator este, așteaptă avizul Consiliului Legislativ în Parlament. „Poate se aude și la CL și obținem avizul acesta înainte de 5 martie, termenul maxim pentru emiterea lui”, mai spune ea.
La începutul lunii februarie, un bărbat din Chitila și-a ucis soția, după ce a înjunghiat-o cu un cuțit, apoi a vrut să-și pună capăt zilelor, tăindu-și venele.
Din decembrie 2019, femeia avea un ordin de protecție împotriva celui care a omorât-o.