În urmă cu câteva zile, fostul general Victor Atanasie Stănculescu ar fi suferit un atac cerebral şi a fost internat, sub supraveghere strictă, într-o clinică privată, potrivit ziarului Ring,
Stănculescu ar fi fost dus, de către fiica sa, într-un celebru azil de lux de la marginea Capitalei, unde se află cazați și Zina Dumitrescu și fostul demnitar comunist Ion Columbeanu, tatăl lui Irinel şi bunicul Irinucăi Columbeanu. Dezvăluirea a fost făcută publică la începutul lunii iunie.
În anul 1990 o comisie guvernamentală de anchetă a evenimentelor din 1989 condusă de Viorel Oancea a propus trimiterea sa în judecată pentru participare la reprimarea revoluției. Acest lucru s-a întâmplat abia în 1997.
În anul 1999 a fost condamnat de Curtea Supremă la 15 ani închisoare pentru omor deosebit de grav săvârșit prin reprimarea revoluției din Timișoara, hotărâre confirmată în 2000 în urma recursului.
Pe 20 mai 2014, după ispășirea a cinci ani din cei 15 ani de închisoare la care a fost condamnat, Victor Stănculescu a fost eliberat condiționat. În 24 martie 2015, Curtea Europeană a Drepturilor Omului a respins plângerea lui Victor Stănculescu și a coinculpatului său din proces, Mihai Chițac, cu privire la pretinsele nereguli din procesul prin care au fost condamnați.
Ca urmare a recursului în anulare promovat de procurorul general Tănase Joița, aceste hotărâri judecătorești au fost casate în 2004, dar după rejudecare, au fost reconfirmate în 2007. În octombrie 2008 Curtea Supremă a respins recursul fostului general Stănculescu la decizia din 2007, acesta ispășindu-și în prezent în închisoare sentința pronunțată în 1999. Prin aceeași hotărâre, a fost degradat militar, urmând a fi scos din evidențele militare.
Potrivit motivării sentinței dată publicității în 5 decembrie 2007, Victor Atanasie Stănculescu a făcut parte din comandamentul care a condus acțiunea de reprimare a manifestațiilor de la Timișoara și a exercitat cu „vădit exces de zel” atribuțiile ce i-au revenit în cadrul acelui comandament. Aceasta a dus și la numirea sa de către Nicolae Ceaușescu, în seara de 20 decembrie 1989, în funcția de comandant militar unic al municipiului Timișoara.
În octombrie 2015, Victor Atanasie Stănculescu a fost audiat la Parchetul General în dosarul Mineriadei din 1990. Acesta spunea atunci că a fost chemat pentru a i se aduce la cunoștință redeschiderea dosarului și că nu i-au fost aduse acuzații. Ulterior, președintele Klaus Iohannis a semnat un decret prin care fostul Ministru al Apărării Naţionale în perioada 16 februarie 1990 – 30 aprilie 1991 poate fi urmărit penal.
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro