Tribunalul Ilfov a admis o contestație a procurorilor anticorupție împotriva deiciziei instanței inferioare de eliberare a acestuia.
Tribunalul Ilfov, a desființat, miercuri, definitiv, decizia Judecătoriei Sectorului 4 care a stabilit eliberarea condiționață a fostului om de fotbal.
Astfel Victor Becali execută în continuare în stare de detenție pedeapsa de șase ani și patru luni de închisoare din dosarul Tranferurilor și poate reitera cererea de eliberare condiționată după 11 noiembrie.
Zilele de câtigate prin muncă, nu figurează în documente
”Astfel, deși în cuprinsul procesului-verbal al Comisiei se menționează că deținutul a desfășurat activități lucrative în interesul locului de deținere, nu există dovezi la dosar, de natură să ateste executarea unui număr de 235 zile ca urmare a muncii prestate”, spun procurorii .
Magistrații DNA mai arată că în situația lui Victor Becali ”nu se poate aprecia că, prin îndeplinirea fracției, ori prin efectuarea unui număr inconsistent de zile de muncă (235 zile), în lipsa dovezilor, precum și la întinderea totală a pedepsei (1706 zile), a avut loc o reală reeducare a acestuia, a fost stăruitor în muncă și că se poate reintegra în societate”.
Reeducare și îndreptare
Acestea sunt coordonatele pe care procurorii DNA le invocă în contestația lor, admisă miercuri de Tribunalul Ilfov.
Ei arată că „nu trebuie omis faptul că deținutul este condamnat în primă instanță pentru infracțiunea de dare de mită, fapta de corupție fiind comisă cu privire la magistratul judecător care judeca respectiva cauză, chiar la momentul când era judecat pentru comiterea infracțiunii de spălare de bani, în executarea căreia se află”.
”Prin urmare, considerăm că nu se impune liberarea condiționată a petentului-condamnat Victor Becali, chiar dacă acesta a împlinit fracția prevăzută de lege, deoarece față de acesta funcțiile pedepsei nu au fost realizate, impunându-se ca acesta să-și intensifice eforturile în ceea ce privește formarea unei atitudini de respect față de valorile sociale și față de ordinea de drept în general, și nu doar să aștepte trecerea timpului. Simpla trecere a timpului în penitenciar nu poate duce în niciun caz, automat, la acordarea beneficiului liberării condiționate, în condițiile în care petentul nu s-a evidențiat în mod deosebit la locul de detenție”, mai spun procurorii.
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro