Magistrații instanței supreme au încheiat judecata în acest dosar în 27 februarie, după doi ani și cinci luni și au amânat până acum de cinci ori pronunțarea sentinței. ultima dată în 26 aprilie, când judecătorii au anunțat că vor da o decizie în 10 mai.
Procurorii DNA au cerut pedepse cu executare în cazul ambilor foști demnitari. Anchetatorii vor ca Dan Șova să primească o pedeapsă spre maximum prevăzut de lege pentru faptele de care este acuzat, respectiv trei infracțiuni de complicitate la abuz în serviciu, 17 infracțiuni de fals în înscrisuri sub semnătură private, evaziune fiscală în formă continuată și spălare de bani.
Pentru Victor Ponta, procurorii au cerut instanței să dispună o pedeapsă orientată spre limita medie prevăzută de lege pentru faptele de care a fost acuzat – 17 infracțiuni de fals în înscrisuri sub semnătură private, complicitate la evaziune fiscală în formă continuată și spălarea banilor.
Instanța urmează să dea sentința și pentru Laurențiu Dan Ciurel, director general al Complexului Energetic Rovinari la fata faptelor, pe care procurorii îl acuză de trei infracțiuni de abuz în serviciu, și pentru Dumitru Cristea, fost director general al Complexului Energetic Turceni, judecat pentru cinci infracțiuni de abuz în serviciu, cu obținere de foloase necuvenite pentru altul, din care una în formă continuată.
În același dosar mai este judecat și Laurențiu Octavian Graure, fost director economic al Complexului Energetic Turceni, pentru abuz în serviciu.
Potrivit procurorilor DNA, în perioada octombrie 2007 – decembrie 2008, fostul premier a obținut, prin Cabinetul Individual de Avocat „Victor-Viorel Ponta”, de la SCA „Şova și Asociații”, suma 181.439,98 de lei, pentru activități care în realitate nu s-au efectuat.
”Din probele administrate a rezultat că, prin încheierea contractului de conlucrare, s-a urmărit bonificarea inculpatului Ponta Victor Viorel pentru contractele încheiate de SCA „Șova și Asociații” cu complexele energetice, având în vedere că a rezultat că aceste contracte nu s-ar fi încheiat dacă, la nivelul companiilor de stat, nu ar fi existat percepția că Șova Dan Coman beneficiază de susținerea inculpatului Ponta Victor Viorel”, au scris procurorii în rechizitoriu.
Prin contractele încheiate de SCA „Șova și Asociații” cu complexele energetice Turceni și Rovinari, Laurențiu Dan Ciurel și Dumitru Cristea au prejudiciat bugetele celor două unități cu suma totală de 19.676.456,79 lei, din care 2.737.054,27 lei CE Rovinari și 16.939.402,52 lei CE Turceni., susțin anchetatorii.
ANAF s-a constituit parte civilă în acest proces și vrea să recupereze 126.979,73 lei de la Dan Șova și 51.321,80 lei de la Victor Ponta.
Citește și:
Viorel Hrebenciuc a fost condamnat la 2 ani de închisoare cu executare, în dosarul retrocedării a 43.000 de hectare de pădure