Între două negocieri, pentru formarea unei noi majorităţi, Victor Ponta îl atacă pe Traian Băsescu. În opinia prim ministrului, preşedintele este „iresponsabil şi îşi urăşte ţara” pentru că nu a vrut să promulge legea privind reeşalonarea acordării de certificate verzi către producătorii de energie regenerabilă. Premierul consideră că procedând astfel Băsescu loveşte în români şi nu în Guvern.
„Vreau să rămân prim-ministru până în 2016 şi să îmi îndeplinesc obiectivele şi să colaborez cu un preşedinte care să fie total deferit de Traian Băsescu. Traian Băsescu care miercuri, prin ceea ce a făcut încă odată, şi anume refuzul de a promulga legea prin care reducem preţul la energie pentru populaţie, de fapt, loveşte în oameni, crezând că în felul asta loveşte şi în Guvern. Mi se pare că e nu doar un preşedinte iresponsabil, dar şi un preşedinte care îşi urăşte ţara şi poporul şi din noiembrie 2014 spre să avem un preşedinte care să ţină la ţara asta”, a declarat Victor Ponta, potrivit România TV.
Totodată, preşedintele PSD a declarat că nu-şi va da demisia din fruntea Guvernului întrucât în acest fel Traian Băsescu va avea ocazia să decidă un premier pe gustul său. Astfel, Ponta nu are nicio îndoială că Emil Boc ar fi împuternicit să formeze un anou Executiv.
„Orice demisie a mea ar însemna că Traian Băsescu să numească un alt premier. Cred că nici Crin Antonescu nu-şi doreşte un asemenea lucru. După cât am luptat împreună! Închipuiţi-vă ca-mi dau demisia şi mâine Băsescu îl numeşte pe Emil Boc, vă daţi seama că nici Antonescu nu îşi doreşte asta. Vă daţi seama, cu Boc înapoi?”, a spus Victor Ponta.
Preşedintele Traian Băsescu a sesizat, miercuri, 26 februarie, Curtea Constituţională, cu privire la un articol de neconstituţionalitate din Legea privind reeşalonarea acordării de certificate verzi către producătorii de energie regenerabilă. Sesizarea a fost făcută după ce Parlamentul nu a ţinut cont de cererea preşedintelui de reexaminare a legii. În opinia şefului statului acest act normativ încalcă un articol din Tratatul privind funcţionarea Uniunii Europene, nefiind respectate procedurile de notificare a Comisiei Europene în privinţa modificării unei scheme de sprijin.
Legea aprobă Ordonanţa de Urgenţă a Guvernului care  prevede amânarea subvenţiilor acordate prin certificate verzi pentru producătorii de energie „verde”, subvenţii care valorează conform estimărilor zeci de milioane de euro. Legea stipulează amânarea temporară, începând cu 1 iulie 2013, a acordării unui număr de certificate verzi pentru fiecare 1 MWh produs de centrale electrice  hidro noi cu puteri electrice instalate mai mici sau egale cu 10 MW (un certificat verde) de centrale eoliene (un certificat verde), respectiv de centrale  electrice solare (două certificate verzi). Înainte de modificare, legislaţia (Legea 220/2008) prevedea ca centralele eoliene să primescă două certificate verzi până în 2017, respectiv un certificat verde după 2018. Pentru centralele fotovoltaice erau acordate şase certificate, iar în cazul microhidrocentralelor noi cu putere instalată de el mult 10 MW trei certificate şi două certificate dacă microidrocentralele sunt retehnologizate.

 
 

Urmărește-ne pe Google News