Potrivit CEDO, România a încălcat articolul 10 privind dreptul la libertatea de exprimare din Convenţia Europeană a Drepturilor Omului. ”Ingerinţa în exercitarea (de către domnul Ponta) a dreptului său la libertatea de exprimare (…) nu era (…) necesară într-o societate democratică”, indică instanţa de la Strasbourg, într-un comunicat.
Curtea de la Strasbourg i-a dat dreptate lui Ponta, estimând că instanţele româneşti ”nu au stabilit în mod convingător că exista o necesitate socială imperioasă de a plasa protecţia drepturilor” fostului ministru ”mai presus de dreptul la libertatea de exprimare” al lui Victor Ponta.
CEDO a obligat România să-i plătească lui Ponta 2.200 de euro pentru ”daune materiale”, conform Hotărârii publicate marţi.
În 2016, premierul Victor Ponta anunța, într-o postare pe Facebook, că a primit de la serviciile secrete informații despre o tentativă clară de corupţie din partea unui ministru.
”În aproape patru ani de activitate ca prim-ministru a fost o singură ocazie în care am primit direct informare de la instituţiile specializate ale statului despre o tentativă clară de corupţie din partea unui ministru – Lucian Isar care a cerut avantaje personale de la un mare investitor american în schimbul sprijinului pentru implementarea unui proiect important în România”, scria Victor Ponta, despre Lucian Isar, soțul liberalei Alina Gorghiu.
Ulterior, Lucian Isar a decis să-l dea în judecată pe Victor Ponta pentru calomnie şi i-a cerut 100.000 de lei daune morale, însă Tribunalul Bucureşti a decis definitiv, în 2017, că Victor Ponta trebuie să îi plătească daune morale de 10.000 de lei lui Lucian Isar, conform News.ro.
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro