Concret, Victor Ponta are un salariu brut de peste 25.000 de lei lunar (5.000 de euro), din documentele AEP reieșind că președintele Pro România lucrează zilnic opt ore și obține un venit net de 15.000 de lei pe lună.
Salarii de mii de euro pentru alți colaboratori
Angajată la Pro România este și Geanina Pușcașu, fostă consilieră a premierului Victor Ponta, care ocupă un post de consultant în management și are un salariu lunar brut de 21.000 de lei (peste 4.000 de euro).
În timpul campaniei din 2019 pentru alegerile europarlamentare, Pușcașu a împrumutat Pro România cu 1,5 milioane de lei (300.000 de euro) și declara atunci că s-a împrumutat pentru a da acești bani partidului. Ulterior, Autoritatea Electorală Permanentă a înapoiat suma cheltuită, în condițiile în care partidul a depășit pragul de 3% la alegeri. Sursa citată mai notează că Victor Ponta și Geanina Pușcașu sunt implicați în Asociația Black Sea Regional Cooperation Projects 2020. Este vorba despre un ONG a cărui adresă este cea la care locuiește Pușcașu. În plus, cei doi au înființat în acest an o firmă care se ocupă de consultanța pentru afaceri și management.
Secretarul general al Pro România, Alin Văcaru, primește lunar de la partid un salariu brut de peste 45.000 de lei (9.000 de euro), cel mai mare venit încasat din bani publici din rândul angajaților Pro România.
La rândul său, informaticianul Adrian Botilcă încasează un venit de 44.000 de lei.
Pentru postul de consilier la organizație politică, Sabina Chiaburu are un salariu brut care depășește 27.000 de lei.
Alin Constantin este economistul Pro România, funcție remunerată cu un venit brut de 21.000 de lei, iar șoferul angajat de formațiunea politică are un salariu brut lunar de peste 6.800 de lei.
În acest an, Pro România primește o subvenție de la stat de peste 1,4 milioane de lei. Din subvenția de la stat, Pro România a cumpărat în acest an și o mașină Tesla în valoare de peste 133.000 de euro, după cum a relatat recent Europa Liberă.
În același timp, Pro România se află într-un proces pentru aproape un milion de euro cu Autoritatea Electorală Permanentă, pornit de la tipărirea unor calendare ortodoxe pe care apărea sigla partidului.
Formațiunea este implicată și într-un proces civil cu firma Amma Print, care solicită plata sumei de 8 milioane de lei după ce ar fi livrat 40.000 de geci în campania electorală, geci care, potrivit trezorierului partidului, citat de Europa Liberă, au fost primite fără contract și factură.
Iar cea mai recentă situație publicată de Autoritatea Electorală Permanentă arată că Pro România are conturile blocate.
Ce lideri de partide nu primesc salarii de la formațiunile pe care le conduc
În fiecare lună, formațiunile politice trebuie să comunice AEP bugetul pentru salarii, fără să menționeze numele persoanelor care primesc banii.
Potrivit sursei citate, președintele UDMR, Kelemen Hunor, primește un salariu de la partid, acolo unde este angajată și soția lui.
În schimb, liderii PNL, PSD, USR-PLUS și AUR nu primesc salarii de la partid.
La rectificarea bugetară, a fost alocată o sumă de peste 90 de milioane de lei pentru partide.