În prezent, Victor Ponta este consilier onorific al premierului Marcel Ciolacu.

Decizia Curții Supreme vine în urma unei acțiuni de revizuire, după ce, în 2020, Ponta a pierdut definitiv procesul în care contesta retragerea titlului.

Hotărârea, pronunțată pe 18 septembrie de Secția de Contencios Administrativ și Fiscal a Curții Supreme, este definitivă. Aceasta admite cererea de revizuire a lui Ponta și modifică hotărârea din 2020, dată în recursul lui Victor Ponta, anulând ordinul Ministerului Educației nr. 4662 din 2016. Hotărârea menționează că restul sentinței rămâne neschimbat.

„Admite cererea de revizuire formulată de revizuentul Victor Viorel Ponta împotriva deciziei civile nr. 3466 din 13 iulie 2020, pronunţată de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie – Secţia de contencios administrativ şi fiscal în dosarul nr. 6805/2/2016. Schimbă decizia civilă nr. 3466 din 13 iulie 2020, în sensul că admite recursul declarat de recurentul reclamant Ponta Victor Viorel împotriva sentinţei civile nr. 363 din 7 februarie 2017 a Curţii de Apel Bucureşti – Secţia a VIII- a Contencios administrativ şi fiscal. Casează în parte sentinţa recurată şi, rejudecând, admite în parte cererea de chemare în judecată. Anulează Ordinul Ministrului Educaţiei Naţionale şi Cercetării Ştiinţifice nr. 4662/01.08.2016. Menţine în rest sentinţa recurată. Definitivă.

Decizia Înaltei Curți din 18 septembrie 2024

În Ordinul 4662/2016, semnat de ministrul de atunci al Educației, Mircea Dumitru, scria: „Se retrage titlul științific de doctor în domeniul drept, acordat domnului Ponta V. Victor Viorel de către Universitatea din București, conferit prin Ordinul ministrului educației, cercetării și tineretului nr. 5663 din 15.12.2003”.

Istoricul cazului Victor Ponta vs acuzații de plagiat

Pe 18 iunie 2012, ediţia online a revistei Nature a publicat ştirea prin care Victor Ponta, prim-ministrul de atunci al României, a fost acuzat că a copiat secţiuni mari ale tezei sale de doctorat în drept din 2003, din alte publicaţii, fără să pună referinţe exacte.

O primă decizie a Comisiei Tehnice din cadrul Consiliului Naţional de Atestare a Diplomelor (CNATDCU) a fost dată pe 29 iunie 2012. Membrii comisiei susţineau că Victor Ponta a plagiat 85 de pagini cuvânt cu cuvânt.

Pe 17 iulie 2012, Comisia de Etică din cadrul Universităţii Bucureşti a decis în unanimitate că este vorba de plagiat. Mai mult, potrivit comisiei, Victor Ponta a fost acuzat că a plagiat intenţionat, găsindu-se pasaje copiate în 115 pagini din cele 297.

Singura comisie care l-a absolvit de vină a fost Consiliul Naţional de Etică, cel care a decis în data de 18 iulie 2012 că Ponta nu a plagiat.

Pe 1 august 2016, ministrul Educaţiei de la acea dată, Mircea Dumitru, a semnat ordinul de retragere a titlului ştiinţific de doctor în drept lui Victor Ponta. Ordinul a venit ca urmare a deciziei luate de CNATDCU pe 27 iulie 2016, prin care s-a confirmat că Victor Ponta a plagiat în teza de doctorat.

Traian Băsescu, în 2012, despre Ponta: „Când eşti doctor în drept, eşti tare. Dottore…”

Anterior, pe 13 iunie 2012, cu 5 zile înaintea apariţiei informaţiei că Victor Ponta a plagiat în lucrarea de doctorat, președintele de atunci, Traian Băsescu, a făcut o afirmație misterioasă la o conferință de presă. „Când eşti doctor în drept, eşti tare. Dottore…”, declara Traian Băsescu despre Victor Ponta, după care a început să râdă.

Contextul a fost următorul. Băsescu l-a criticat pe premierul de atunci Ponta pentru că acesta nu l-a anunţat, măcar telefonic, înainte de şedinţa de Guvern, despre mutarea Institutului Cultural Român de sub coordonarea preşedintelui, afirmând că acest lucru denotă o lipsă de respect. Apoi a adăugat celebrele cuvinte „Când eşti doctor în drept, eşti tare. Dottore!”.

Urmărește-ne pe Google News