250.000 de tone de cianură

Procesul tehnologic va folosi, în total, 250.000 de tone de cianură de sodiu. La finalul proiectului, sterilul cu cianură de sodiu – cianura neutralizată până la concentraţia de 5-7 miligrame pe litru – va fi depozitat în iazuri de decantare. Menţionăm că doza letală pentru om este 1,5 mg/kilogram corp.

Protest anti-Roşia Montană în Irlanda

Manifestările împotriva proiectului de la Roşia Montană au cuprins mai multe oraşe din ţară şi chiar s-au extins şi în afara graniţelor României. Aproximativ 150 de români stabiliţi în Irlanda au ieşit duminică în stradă, în semn de solidaritate cu protestatarii de acasă.
Manifestaţii împotriva actualului proiect de la Roşia Montană au avut loc şi la Dublin
Manifestaţia din centrul Dublinului, care a durat şase ore, a fost iniţiată de Raluca Liana Gabor (25 de ani). “Protestăm faţă de extragerea aurului la Roşia Montană cu cianură. Nu mai vrem mincinoşi şi tâlhari la conducere şi nu dorim distrugerea munţilor noştri cu cianură”, a fost mesajul organizatoarei mitingului de la Dublin.

«Vor fi cutremure de trei grade o dată la două zile»

“Tehnic, un kilogram de dinamită dislocă o tonă de rocă. Pentru 214 milioane de tone de rocă va fi nevoie de 214.000 de tone de explozibil. La un calcul simplu, ţinând cont de zile libere şi de ritmul tehnologic, rezultă că în 14 ani vor avea loc 3.150 de explozii. Adică, în acel loc din Apuseni, o dată la două zile vor exploda 63 de tone de dinamită, producând un cutremur de suprafaţă de 3 grade Richter. Ţinând cont că undele laterale ale cutremurele de suprafaţă sunt mai periculoase decât cele verticale ale seismelor de adâncime, în 14 ani, aceste mişcări tectonice nu vor mai lăsa nici o clădire în picioare la zece kilometri în jurul Roşiei Montane. Mai mult, 200 de milioane de tone de steril cu o concentraţie mare de cianură de sodiu vor fi depozitate acolo, cu pericol de fi infestată pânza freatică. Acest studiu se află la comisia care va investiga cazul Roşia Montană. Trebuie să exploatăm zăcământul, dar ce lăsăm în urmă?”, ne-a spus inginerul de mine Septimiu Seiceanu (foto).

Urmărește-ne pe Google News