VIDEO/ Victoria Lu, mesaj dur pentru artiștii din toată lumea. Criticul e foarte tranșant
Victoria Lu are un mesaj dur pentru artiștii din toată lumea: “Nu aş mai vrea să trăiesc!”. Victoria, unul dintre cei mai importanţi critici de artă la nivel mondial, a venit în România pentru a participa la vernisajul expoziţiei lui Hamid Nicola Katrib. Victoria Yung-Chih Lu (Viki Lulu) s-a născut în 1951 într-o familie de cărturari din Taiwan. A urmat Academia Regală de Arte Frumoase din Bruxelles și apoi a emigrat în America, la începutul anilor 1970. Ea a obținut un master la Universitatea de Stat din California și s-a specializat în pictură. A început să scrie critici de artă la mijlocul anilor 1970, pentru o serie de ziare și reviste din Taiwan. A devenit curator de artă, dar a început şi o carieră ca regizor și curator al unui spațiu alternativ numit Galeria Stage One, din sudul Californiei. Iar de-a lungul anilor, a devenit una dintre cele mai importante figuri din lumea criticilor de artă, la nivel mondial. “Mi-am petrecut întreaga viaţă încercând să descopăr tinerele talente, tinerii artişti, şi am făcut tot ce am putut pentru a-i ajuta, pentru a avea succes, să-i introduc în galerii, să le dau contactele mele. Eu nu am o ambiţie personală, dar am dorinţa mea proprie de a lucra cât pot de mult pentru a-i ajuta pe tineri să aibă succes. Călătoresc mult, da! Ador afacerile imobiliare, fac bani prin afaceri imobiliare şi apoi cheltuiesc toţi banii pentru a călători, pentru a cumpăra arta care îmi place şi cumpăr doar artă de la artişti în devenire, de la artişti necunoscuţi şi ador să cumpăr lucrările lor şi să îi ajut”, a declarat Victoria Lu, în exclusivitate pentru Libertatea.
Ideea româno-libanezului i-a stârnit interesul Victoriei Lu, care consideră extrem de originală această lucrare. De asemenea, criticul de artă a transmis un mesaj extrem de dur tuturor celor care se consideră artişti.
“Cred că artistul din ziua de astăzi trebuie să meargă înapoi şi să urmeze pregătirea pe care întotdeauna o aveai în secolul al IXX-lea şi înainte. Artiştii antrenaţi, care au tehnica de bază, pot fi numiţi artişti. Dacă eşti artist şi crezi că poţi crea opere de artă doar bazându-te pe propriul concept, atunci îmi pare rău, acele zile s-au încheiat! Dacă verifici Youtube, Google, vezi că în fiecare zi, în fiecare moment, în fiecare secundă oamenii vin cu idei grozave, cu concepte grozave, dar fiecare se poate numi un artist?! Idei şi concepte e foarte uşor să obţii. Foarte ieftin. Gratis, de pe internet“, este de părere Victoria Yung-Chih Lu, care, de-a lungul timpului, a ajutat guvernul din Taiwan să stabilească politici privind arta publică și promovarea educației artistice pentru publicul larg, a lucrat în Consiliul de administrație al Municipalității din Los Angeles și a fost membru fondator al consiliului de administrație al Muzeului de Artă Contemporană din Taipei.