În timpul briefingului de presă de pe 27 ianuarie, jurnalistul Associated Press, Matthew Lee, a reacţionat la o afirmaţie a subsecretarului de stat, care declarase că, „dacă Rusia va invada Ucraina, într-un fel sau altul, Nord Stream 2 nu va progresa”.
.@UnderSecStateP Victoria Nuland: “If Russia invades Ukraine, one way or another, Nord Stream 2 will not move forward.” pic.twitter.com/hEGBrx6HJj
— Department of State (@StateDept) January 27, 2022
Jurnalistul a ținut să-i atragă atenţia lui Nuland că, de fapt, construcţia gazoductului este finalizată, așa că Nord Stream 2 poate fi utilizat pentru a transporta orice, de la gaze naturale la ulei de măsline sau votcă.
„Votca ar fi bună. Uleiul de măsline ar fi bun”, a răspuns, în glumă, Victoria Nuland, potrivit transcriptului discuţiei postat pe site-ul Departamentului de Stat al SUA.
Aceasta nu a fost însă de acord cu jurnalistul american, cum că Nord Stream 2 este pe deplin operaţional, subliniind că gazoductul l nu a fost testat de Germania şi nici autorizat de autoritățile de reglementare din domeniul energiei de la Berlin și de la Bruxelles.
„În prezent (gazoductul Nord Stream 2, n.r.) este o bucată de metal pe fundul oceanului. Trebuie testat. Trebuie certificat. Trebuie să fie supus reglementărilor”, a insistat Victoria Nuland.
Kremlinul a reacționat, vineri, prin vocea purtătorului de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, care s-a declarat convins că afirmațiile subsecretarului de stat american nu sunt decât o glumă.
„Nuland nu a făcut o asemenea declaraţie. Nu sunt înclinat să o apăr pe doamna Nuland, ea nu face parte dintre marii noştri prieteni, mai degrabă din categoria marilor noştri critici, totuşi ea nu a făcut o astfel de declaraţie. A glumit pur şi simplu la remarca unui jurnalist, iar aceasta nu este o declaraţie”, a declarat Peskov.
Controversatul proiect energetic care leagă Rusia de Germania, pe sub Marea Baltică, ocolind Ucraina, se află în centrul unei dispute în contextul tensiunilor legate de un posibil atac al Moscovei asupra Kievului. Kremlinul a comasat peste 127.000 de soldați la granița cu Ucraina, iar SUA și aliații occidentali din cadrul NATO se tem că o invazie din partea Rusiei este iminentă.
Încă de la debutul tensiunilor, oprirea gazoductului Nord Stream 2 a fost văzută, de Occident, ca o principală armă de descurajare a intențiilor președintelui rus Vladimir Putin, dar Germania a avut o poziție ambiguă, dând semnale că nu este foarte dispusă să renunțe la uriașa conductă.
Abia săptămâna aceasta, Germania, prin vocea ministrului de externe, Annalena Baerbock, s-a alăturat Statelor Unite, confirmând explicit afirmațiile purtătorului de cuvânt al Departamentului de Stat, Ned Price, care a anunțat că, dacă Rusia va invada Ucraina, atunci proiectul gazoductului va fi oprit.