Republicanul Glenn Youngkin a fost ales guvernator al statului Virginia, învingându-l cu 2,1 puncte procentuale pe democratul Terry McAuliffe, care a deținut acest post în perioada 2014-2018, și a fost favorit al scrutinului până în ultimul moment.

Alegerile din Virginia, scrie BBC, au fost văzute ca un referendum pentru mandatul lui Joe Biden, a cărui cotă de popularitate s-a prăbușit pe finalul ultimului an la Casa Albă.

Candidatul republicanilor pentru postul de procuror general al statului se afla, la rândul lui, în frunte, în numărătoarea parțială a voturilor. Iar republicanii se află la un pas de a controla și Camera Delegaților, camera inferioară a legislativului din Virginia.

Victoria republicanilor în Virginia este importantă inclusiv pentru că statul este unul cheie în economia alegerilor prezidențiale. Acum un an, Biden a câștigat în Virginia cu zece puncte procentuale în fața lui Donald Trump.

Youngkin, un nou-venit în politică, este primul republican ajuns în acest post din 2009 și până în prezent. El s-a concentrat în timpul campaniei electorale pe criminalitate și economie, dar și pe dezbaterile divizive din școli pe tema rasei și a felului în care sunt aplicate restricțiile COVID.

Democratul McAuliffe a abordat alte chestiuni culturale, precum dreptul la avort și reforma electorală. Dar criticii lui l-au atacat după ce a afirmat că părinții nu ar trebui să spună școlilor ce anume să predea în clase.

Coronavirusul nu a fost o chestiune vitală în această campanie. Un sondaj pentru CBS a arătat, în schimb, că educația și curricula școlară au fost teme majore pentru mai bine de jumătate dintre alegători, economia jucând de asemenea un rol important în dezbatere.

Victoria republicanilor, un model de urmat

Pentru Biden, veștile nu sunt deloc bune. Președintele declarase marți că partidul său va câștiga primul scrutin major de anul acesta, dar a admis în același timp că situația este imprevizibilă.

Popularitatea liderului de la Casa Albă a scăzut substanțial pe fondul problemelor interne – creștere a inflației, o revenire economică greoaie și o agendă legislativă blocată – și externe – retragerea dezastruoasă din Afganistan.

McAuliffe a încercat să facă o legătură între contracandidatul său și Donald Trump, care rămâne în continuare lipsit de popularitate în Virginia.

Dar Youngkin a fost suficient de abil încât să adune atât voturile susținătorilor fostului președinte, cât și pe cele ale moderaților.

Comentatorii cred că victoria sa ar putea servi drept model pentru Partidul Republican, în tentativa de a câștiga iarăși votul alegătorilor din suburbii la legislativele parțiale de anul viitor și la prezidențialele din 2024.

Oricum, Trump nu a pierdut ocazia de a saluta și de a revendica măcar parțial victoria. El a mulțumit suporterilor pentru că au votat în număr mare pentru Youngskin, spunând că mișcarea sa, „Make America Great Again” este „mai mare și mai puternică decât oricând”.

 
 

Urmărește-ne pe Google News