”În principiu stăm bine cu stocurile pentru iarnă. Legat de stocul de gaze, dintr-o capacitate utilă totală de 3,15 miliarde metri cubi, avem 3,15 miliarde metri cubi, practic avem 100% stocul de gaze asigurat”, a spus Videanu.
Acesta le-a cerut prefecţilor să ia legătura cu comunităţile locale care au nevoie de gaze în această perioadă, pentru a avea şi resursele financiare asigurate, întrucât, susţine el, nu se pot elibera gaze fără plată.
Din punct de vedere al stocurilor de cărbune, Videanu a menţionat că la societăţile subordonate Ministerului Economiei (ME), faţă de un program de iarnă propriu plus rezervele statului de 2,2 milioane tone, există 2,5 milioane tone.
” Societatea Naţională a Lignitului Oltenia (SNLO) mai are un stoc propriu de aproape 600.000 de tone şi fac apel la comunităţile locale care nu şi-au completat stocurile să apeleze la SNLO pentru livrarea acestora în timp util în această perioadă de vreme bună, pentru a nu intra în perioada de vreme rea”, a spus Videanu.
Ministrul Economiei a mai arătat că singurul indicator unde există un deficit de 8% este rezerva de energie din marile lacuri, dată fiind seceta pronunţată. ”Dacă ne ajută şi perioada următoare cu precipitaţii, o să rezolvăm şi această problemă”, a spus ministrul. În ceea ce priveşte stocurile de păcură, pentru societăţile din subordinea ME, dintr-un total de 276.000 de tone, există 275.000 de tone, a spus Videanu.
” În schimb, atrag atenţia comunităţilor locale că faţă de un program de 101.000 tone, avem un stoc de numai 77.000 tone. Sunt furnizorii tradiţionali care au stocurile proprii. Rugămintea mea este ca în discuţiile pe care le veţi avea cu primăriile, să urgentaţi programul de aprovizionare”, a precizat ministrul.
El a menţionat că ”lucrurile sunt în regulă din punct de vedere al Ministerului Economiei”. ”Acolo unde aveţi nevoie, luaţi în calcul faptul că avem stocuri suplimentare de păcură şi cărbune pentru a satisface solicitările administraţiei publice locale”, a conchis Videanu.